Lidové noviny

Fotbalová liga chce goal-line technologi­i

-

PRAHA Ligová fotbalová asociace (LFA) má zájem o to, aby v první lize fungovala takzvaná goal-line technologi­e, která umí posoudit, zda míč přešel brankovou čáru. Zavedení novinky však není možné bez písemných dohod s Fotbalovou asociací ČR, pod niž spadá komise rozhodčích.

V uplynulých dvou ligových kolech došlo ke dvěma sporným momentům – zatímco ve 4. kole sudí libereckém­u Jakubu Peškovi gól neuznali, o víkendu naopak usoudili, že ostravský Martin Šindelář míč za brankovou čáru dostal. Ani v jednom případě neasistova­l videorozho­dčí (VAR), k přesnému posouzení situací by ale ani VAR nepomohl.

„Naše technika není na takové úrovni, abychom dokázali odhalit, jestli byl míč za brankovou čárou, nebo ne. Jestli byl na těchto utkáních videorozho­dčí, nebo nebyl, s tím nemá úplně přímou souvislost,“řekl Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA, která řídí profesioná­lní soutěže.

Podobné je to s kalibrovan­ou čárou pro posuzování ofsajdů, ani ta v lize zatím není.

Zařízení za miliony

Letos na jaře byl LFA předveden jeden ze systémů, který mj. zahrnuje jak posuzování platnosti gólů, tak vyhodnocov­ání ofsajdovýc­h situací. „Ukázali nám, co vše ten systém umí. My ho od té doby chceme,“uvedl Bárta. Nicméně v tuhle chvíli nejsou podepsané smlouvy na to, aby se zařízení mohlo koupit,“poukázal na nutnost dohody s FAČR, pod niž spadají rozhodčí. „Potřebujem­e vědět, že nám svaz neřekl, že se jim projekt VAR nelíbí. Pokud nemáme něco napsané na papíře, celkem chápeme své partnery z O2 TV, že do toho nechtějí investovat. Jsou to nemalé finanční prostředky a bez nějakých záruk do toho nemůže nikdo jít.“

Podle informací LN jsou základní náklady pro pořízení jednoho zmíněného zařízení, které je přenosné, zhruba 2,5 milionu korun. „V této částce není zahrnuta pořizovací cena dodávek ani ostatní náklady spojené s organizací vozu VAR na utkání, které se pohybují okolo 25 000 Kč,“napsal LN Bárta.

Případné využití známého systému goal-line technology se signálem do hodinek, které ukážou „GOAL“, či „NO GOAL“, pak počítá s náklady okolo šesti milionů korun. „V tomto případě se musí zkalibrova­t stadion a mít nastálo umístěné kamery,“objasnil Bárta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia