Lidové noviny

Ovi, Ovi, volali malí Číňané

- ROBERT RAMPA

PRAHA Podobně jako ruská KHL touží po expanzi do střední a západní Evropy, vidí kanadsko-americká NHL obří ekonomický potenciál v zalidněné Číně. I proto se v daleké zemi od roku 2017 v přípravnýc­h zápasech představil­y Boston Bruins s Davidem Pastrňákem, Calgary Flames, Vancouver Canucks a Los Angeles Kings.

A do role propagátor­ů se vžili třeba Wayne Gretzky či Jaromír Jágr.

Letos NHL vyslala jako ambasadora Ovečkina, aby se zúčastnil tamních dětských turnajů a nechal se vyfotit na Velké čínské zdi v dresu Washington­u Capitals.

Kromě pózování u památek fotografií­m z Číny vévodí setkání Ovečkina s užaslými dětmi v dresech s číslem 8. „Ovi, Ovi!“měly vyvolávat, když za dětmi vyjel na led. „Samozřejmě jsem nerozuměl, co se snažili říkat, ale budu si ten moment pamatovat,“tvrdí ruský střelec.

OH v Pekingu jsou přitažlivé Skvělý marketing spojený s předáváním hokejového umu mladým čínským hokejistům má za cíl rozšířit v rozlehlé zemi povědomí o hokeji a zejména NHL. Nelze se proto divit Ovečkinový­m slovům pro oficiální web NHL: „Čína je dobrá země pro rozvoj hokeje. Spousta lidí tam neví, co hokej znamená, takže já i liga doufáme, že se podaří ho rozšířit.“

V plánu má příští rok se vrátit. Dočká se zlepšené situace, kterou si tak přeje?

„Pro čínský lid je důležité, aby vláda stavěla stadiony, zaplatila trenéry, aby se lidi hokej naučili,“vzkazuje Ovečkin do Asie. „Za rok snad zvládneme udělat větší věci. Teď jsme udělali to nejlepší, co jsme mohli.“

Ovečkinova cesta může mít leccos společného s olympiádou v Číně v roce 2022. Zámořská média totiž spekulují, že už existují základy nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčskou asociací (stávající dohoda vyprší s ročníkem 2021/22). A hokejisté v ní mají požadovat, aby se obnovila jejich účast na hrách.

Pro NHL by teoreticky neměl existovat efektivněj­ší způsob, jak svůj hokej v Číně předvést a podpořit byznys. Olympijský lesk z Číny by tak na rozdíl od loňských her v Pchjongčch­angu, kam hokejisté NHL povolení nedostali, měl mít vyšší cenu.

Zámořská NHL má za sebou další veřejnou snahu o dobytí hokejového trhu v Číně. Nejlidnatě­jší zemi světa na pět dní v roli ambasadora navštívil Alexandr Ovečkin. „Čína je dobrá země pro rozvoj hokeje, přeju jí úspěch,“tvrdí ruský útočník.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Alexandr Ovečkin na tréninku v Pekingu s čínskými dětmi
FOTO ČTK/AP Alexandr Ovečkin na tréninku v Pekingu s čínskými dětmi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia