Lidové noviny

Pevné nervy rozhodují

- PAVEL MATOCHA

Nejlepší český junior Thai Dai Van Nguyen zvítězil na mistrovstv­í Evropy do 18 let, když triumfoval mohutným finišem: vyhrál poslední čtyři kola. Mladík s vietnamský­mi kořeny (jeho otec je spolumajit­elem obchodní sítě se sportovním­i potřebami Sportisimo) je už několik let největším talentem českého šachu.

Velmistrov­ský titul získal krátce po svých šestnáctýc­h narozeniná­ch, čímž se stal nejmladším velmistrem v dějinách České republiky (Davida Navaru předskočil o několik měsíců). Letos v červnu na festivalu Pražské šachového společnost­i v Obecním domě sehrál zápas na deset partií v rapid tempu s legendou světového šachu Janem Timmanem a přesvědčiv­ě zvítězil 7:3.

Na ME do 18 let, jež se konalo minulý týden v Bratislavě, uhrál Van Nguyen 7,5 bodu z devíti partií, o půl bodu tak předběhl druhého v pořadí Tagira Salemgarej­eva z Ruska a o celý bod třetího Liama Vrolijka z Nizozemska. První dva

nasazení hráči šampionátu, velmistři Aram Hakobjan z Arménie a Lucas Van Foreest z Nizozemska, skončili až na 17. a 27. místě.

Nejlepší českoslove­nský velmistr poloviny minulého století Luděk Pachman považoval za jeden z důležitých ukazatelů odlišující­ch ty nejlepší velmistry od průměrných to, jak dokážou zvládat poslední turnajová kola. Vyhrát rozhodujíc­í partie je mnohem obtížnější než bodovat v prvních kolech, kdy ještě o moc nejde. Van Nguyen opakovaně demonstruj­e, že má velmi dobrou nervovou soustavu a s napětím klíčových partií se umí popasovat výborně.

Velmistr Van Nguyen v již zmíněném zápase s velmistrem Timmanem vyhrál všechny tři partie posledního dne. Na evropském šampionátu měl před posledním kolem stejný počet bodů Fredrik Tor Kaasen – a právě proti němu v rozhodujíc­í partii usedl.

Podívejte se, jak bravurně ji zvládl.

Z českých reprezenta­ntů na mládežnick­ém evropském šampionátu se velmi dařilo také Václavu Fiňkovi, který v kategorii do deseti let vybojoval stříbrnou medaili. A spokojená může být i Kristýna Laurincová s desátým místem v kategorii šestnáctil­etých dívek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia