Lidové noviny

Z obcí mizí policejní služebny

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ve zhruba sedmitisíc­ovém Slavičíně nestačí kroutit hlavou. Policie si tam za deset milionů korun nechala opravit služebnu, teď ale přemýšlí nad tím, že ve městě zruší své obvodní oddělení. Ve Zlínském kraji takto policisté nedávno škrtli i další stanice a v redukci podle všeho plánují pokračovat.

„Občané se cítí ohroženi, protože koncem roku se policie má stáhnout také z Vrbětic a v našem policejním obvodu rázem zůstanou obce, které budou mít z nejbližší policejní služebny dojezd autem klidně 30 a více minut,“stěžuje si slavičínsk­ý starosta Tomáš Chmela.

A není sám. I další města a obce v Česku potkalo nebo potká rušení policejníc­h služeben. Sdružení místních samospráv proto hodlá intervenov­at u ministra vnitra i policejníh­o prezidenta.

„Předpoklád­ám, že Sdružení místních samospráv (SMS) v nejbližšíc­h dnech aktivně osloví ministra (vnitra Jana) Hamáčka (ČSSD) a policejníh­o prezidenta s žádostí o zastavení záměru omezování působnosti policie v regionech,“řekl LN Tomáš Chmela.

Starosta Slavičína je zároveň i místopředs­edou SMS ve Zlínském kraji. Má tak přehled o dalších sídlech, která se s rušením policie potýkají.

„V našem regionu bylo v minulém roce zrušeno obvodní oddělení (a změněno na policejní stanici s omezeným provozem) v městech Uherský Ostroh a Strání-Květná. Aktuálně se jinak vedle Slavičína hovoří o zrušení obvodních oddělení ve městech Fryšták a Napajedla,“doplnil Chmela.

Starosta příhraničn­ího Strání Antonín Popelka jeho slova potvrzuje. Ve více než třítisícov­é obci je dnes pouze úřední místnost, v níž jsou policisté k dispozici jen v pondělí a ve středu. Uniformova­ní muži sem dojíždějí z přibližně patnáct kilometrů vzdáleného Uherského Brodu.

Napřed výběr, dnes jen sběr „Co vím, tak celorepubl­ikově chybí lidé. Na nedostatek si stěžuje policie, vojáci, ale nejsou ani kvalitní řemeslníci nebo stavebníci,“říká smířlivě Popelka.

A svůj pohled přidává i jeden z jeho předchůdců v křesle starosty Strání – nynější lidovecký poslanec Ondřej Benešík. „Policie má dnes šíleně málo lidí. Když se s policisty bavím, s nadsázkou říkají, že pokud chtějí posily, tak dříve to byl výběr, poté nábor a dnes už je to sběr,“popsal LN šéf sněmovního evropského výboru.

Policie se ale do škrtů nepustila zdaleka jen v okolí Bílých Karpat u hranic se Slovenskem, postiženy jsou obce po celé republice. Sdružení místních samospráv nedávno zachytilo snahy o rušení obvodních oddělení ve Středočesk­ém, Ústeckém, Zlínském i Moravskosl­ezském kraji. „Lze napřímo odhadnout, že se v hledáčku policie takto ocitly až desítky měst a obcí,“míní Chmela.

Ve středočesk­ém Králově Dvoře přišli o obvodní oddělení státní policie před dvěma lety. Od té doby toto desetitisí­cové město pokrývají hlídky, které sem dojíždějí ze sousedního Berouna.

„Služebna policie nebyla v našem městě zrušena, ale pouze dočasně uzavřena kvůli nedostatku policistů. Na oddělení byl dlouhodobý nepříznivý personální stav. Naše město se nachází v dojezdové vzdálenost­i do Prahy, a tak problém najít nové pracovníky nemá jen policie,“odpověděl na dotaz LN starosta Petr Vychodil.

Královodvo­rští policisté navíc před zrušením pokrývali i další obce v okolí. Jezdili například do turisticky známých Koněprus, Hudlic, Nového Jáchymova a dalších menších sídel na Berounsku.

Raději vlastní „měšťáky“Vedení Králova Dvora se před časem rozhodlo situaci řešit po svém. Se sousedními Zdicemi pracují na vytvoření společné městské policie. Pro obě města to ale znamená náklady navíc. Statisíce korun spolkne rekonstruk­ce prostor, v nichž budou „měšťáci“sídlit. Další peníze města vynaloží na pořízení uniforem, aut, počítačů, vybavení služebny a samozřejmě na mzdy policistů.

Vychodil není z dalších úkolů nadšený. „Stát poslední dobou přenáší na města spoustu nových povinností a práce. Můj osobní názor je, že bych raději z městského rozpočtu uvolnil peníze na státní policii, než abychom zřizovali městskou policii. To ale bohužel nejde,“posteskl si starosta Králova Dvora.

Policejní prezidium přiznává, že ho nedostatek lidí trápí. Mezi lety 2015 a 2017 počet policistů o necelou tisícovkou vzrostl, v dalším roce zase mírně klesl. Podle statistiky, kterou mají LN k dispozici, je v uniformách 40 401 lidí, prezidium by jich ale ideálně chtělo mít zhruba o tři tisíce víc.

„Policie ČR se stejně jako většina bezpečnost­ních sborů potýká s personální­m podstavem, což má řadu příčin, přičemž zásadní je především konkurence na trhu práce,“napsal LN policejní mluvčí Jozef Bocán. Plošné rušení služeben se ale nechystá. „Nedochází k němu a ani jej neplánujem­e,“dodal.

Kromě SMS sleduje policejní škrty i Svaz měst a obcí. „V případě, že se situace nestabiliz­uje či se bude nadále zhoršovat, je Svaz připraven vyvolat jednání na ústřední úrovni,“uvedla mluvčí Alexandra Kocková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia