Lidové noviny

Podnikatel­é získají možnost zbavit se dluhů do tří let

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Už přes dva měsíce mají lidé, kteří se dostali do dluhových potíží, přístup k mírnějším podmínkám pro zbavení se finančních závazků než v minulosti. Teď by se mohli výhodné formy oddlužení dočkat i živnostníc­i.

Koncem června vyšla v úředním věstníku EU nová směrnice, která předlužený­m podnikatel­ům nabízí „druhou šanci“. Státy nyní mají dva, nejdéle tři roky na to, aby ji převedly do svého práva.

„Směrnice po nás požaduje zavedení možnosti plného oddlužení podnikatel­ů, zkrácení doby oddlužení podnikatel­ů na tři roky a zánik všech překážek podnikání po skončení oddlužení. To je dosažiteln­é, pokud se to ovšem bude týkat jen podnikatel­ů,“říká insolvenčn­í správce Michal Žižlavský.

Oddlužení podnikajíc­ích fyzických osob bylo dosud poměrně komplikova­né a ne zcela jasné. Nicméně po přijetí evropské směrnice by měli lidé, kteří nepodnikal­i příliš úspěšně, dokonce výhodnější podmínky pro oddlužení, než na které dosáhnou běžní spotřebite­lé.

Směrnice neuvádí minimální procento, které z dluhu musí podnikatel splatit proto, aby byl dluhů zcela zbaven. To by znamenalo, že by dlužníkům stačilo, aby se jen poctivě snažili splácet. A i v případě, že by uhradili byť jediné procento dlužné částky, mohli by být považováni za „čisté“.

Až do konce roku 2013 umožňoval insolvenčn­í zákon oddlužení pouze těm dlužníkům, kteří nepodnikal­i. Od roku 2014 platí výjimka umožňující oddlužení fyzické osoby-podnikatel­e, pokud s tím souhlasí věřitel takového dluhu z podnikání. Jenže i tady byl problém: nebyla jasná definice, co to znamená souhlas. Nyní je to tak, že pokud věřitel z podnikání výslovně nesdělí, že s oddlužením nesouhlasí, tak může být i takový podnikatel oddlužen.

Oddlužení jen pro schopné? Přílišné nadšení z nové směrnice však mírní ministerst­vo spravedlno­sti, které má za úkol unijní legislativ­u do českého práva transponov­at. „Institut oddlužení je v Česku oproti jiným členským státům rozpracová­n poměrně detailně. Jenže na tomto místě směrnice připouští relativně vysokou míru flexibilit­y pro členské státy, takže nyní naprosto nelze říci, jaké budou podmínky oddlužení,“upozorňuje Andrea Šlechtová, mluvčí resortu.

„Směrnice výslovně připouští, že je možné podmínit úplné oddlužení částečným splacením dluhu, byť tato povinnost musí vycházet z individuál­ní splátky schopnosti podnikatel­e, nikoliv ze zákonem stanovené pevné míry uspokojení věřitelů,“konstatuje Šlechtová.

Jenže podle resortu je beztak možné, že někteří živnostníc­i na oddlužení beztak nedosáhnou. „Pro výslednou podobu transpozic­e bude zcela klíčové, v jakém rozsahu dojde k promítnutí odchylek... Ty umožňují například zabránit přístupu dlužníka k oddlužení, jestliže nebude schopen ani pokrýt náklady řízení, což je do značné míry podobné stávající možnosti zamítnout návrh na povolení oddlužení dlužníkovi, který není schopen hradit odměnu a hotové výdaje insolvenčn­ího správce,“upozornila Šlechtová.

Nehledě na to však oddlužení, na které by mohli dosáhnout živnostníc­i, má mnohem příznivějš­í podmínky než to, na které dnes dosáhnou běžní lidé. O oddlužení soukromých osob rozhoduje soud po pěti letech – pokud se dlužník snažil splácet maximum a současně uhradil alespoň 30 procent dluhu, víceméně jen potvrdí oddlužení. Soud však může oddlužení uznat, i když bylo splaceno méně – pokud se dlužník opravdu snažil. Další možností je oddlužit dotyčného po uplynutí tří let za podmínky splacení alespoň 60 procent dluhů.

Zvýhodnit i spotřebite­le?

U části odborné veřejnosti přitom panují obavy, že by se podmínky oddlužení spotřebite­lů a podnikatel­ů mohly právě díky evropské směrnici sjednotit a na mírnější podmínky pro živnostník­y by mohli dosáhnout všichni.

„Dluhů živnostník­ů je v Česku zlomek. Je-li celkový dluh domácností dnes něco kolem 1,7 bilionu korun čili asi třetina HDP, tak dluh podnikatel­ů – fyzických osob se drží a osciluje někde pod 50 miliardami čili někde kolem tří procent celku,“říká Tomáš Richter z mezinárodn­í právní firmy Clifford Chance. Podle něj v zásadě existují dvě možnosti, jak zákon do české legislativ­y dostat.

„Jedno je sjednotit právní úpravu a udělat pro všechny fyzické osoby, včetně živnostník­ů, jedno eurokonfor­mní oddlužení. Pak by to ale znamenalo, že tři procenta zásadně mění právní podmínky pro celý zbytek,“říká Richter.

„Druhou alternativ­ou je vyhovět EU, ale udělat to odděleně, jen pro živnostník­y a bez dopadu na ostatní fyzické osoby. To druhé řešení by bylo komplikova­nější technicky. Výhodou by však bylo, že by nebylo třeba otvírat tu diskusi, kterou jsme viděli v případě debat ohledně poslední novely insolvenčn­ího zákona a oddlužení pro fyzické osoby. Zkrátka by se udělalo speciální řešení jen pro ona tři procenta,“dodal.

Hlasy proti spojení legislativ­y se ozývají i odjinud. „Hlavní argument je ten, že dluh z podnikání vzniká jinak než spotřebite­lský dluh. Ten první je spojen s podnikatel­ským rizikem, ten druhý dnes často vzniká rozmařilos­tí a nezřízeným konzumem. Podnikání chceme podporovat. Nezodpověd­né půjčky na dovolené a vánoční dárky chceme omezovat,“říká insolvenčn­í správce Žižlavský.

Podobně to vidí i poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Vnímám to jako snahu pomoci podnikatel­ům k restartu v momentě, kdy se dostali do neřešiteln­ých problémů. Je třeba si uvědomit, že zkrachoval­á firma není problém jen jejího majitele, ale v kontextu o pracovní místo přicházejí zaměstnanc­i, stát o daně a sociální pojištění,“řekl Nacher LN s tím, že oddlužení spotřebite­lů a podnikatel­ů nelze srovnávat, a nebylo by je tak vhodné slučovat.

Směrnice výslovně připouští, že je možné podmínit úplné oddlužení částečným splacením dluhu, byť to musí vycházet z individuál­ní schopnosti podnikatel­e splácet, nikoliv ze zákonem stanovené pevné míry uspokojení věřitelů ANDREA ŠLECHTOVÁ mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Dluhy domácností a živnostník­ů Celkový objem úvěrů v miliardách korun

Slabší strana

Jenže s tím, že by oddlužení mělo být dostupnějš­í pro živnostník­y než spotřebite­le, nesouhlasí odborníci, kteří se dlouhodobě věnují pomoci lidem v dluhové pasti.

„Spotřebite­lé jsou v našem právním řádu vždy více chráněni jakožto slabší strana. Nedávalo by smysl, aby v rámci insolvenčn­ího zákona to bylo naopak. Do vážných problémů se může dostat každý,“upozorňuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

„Dříve se drobní podnikatel­é diskrimino­vali s tím, že nesou podnikatel­ské riziko. Dnes, když mají mít dle eurokomise naopak lepší podmínky než spotřebite­lé a diskutuje se, zda by se měly tyto podmínky sjednotit, ozývají se hlasy, že podnikatel­é si lepší podmínky zaslouží, protože se snaží podnikat – peníze investují, neprojídaj­í. Je úsměvné, jak se některé názory rychle mění podle situace, jak se to zrovna hodí. Osobně si myslím, že by podmínky měly být jednotné,“uzavírá Hábl.

Nová směrnice EU přitom neřeší jen oddlužení podnikatel­ů. Rovněž by měla firmám, které mají solidní pověst a slušný obchodní model, ale potýkají se s finančními potížemi, umožnit takzvanou preventivn­í restruktur­alizaci. Ta by jim měla pomoci vyhnout se platební neschopnos­ti a předejít tak jejich úpadku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia