Lidové noviny

Spor o autisty zaměstná senátory

Návrh na nové povolání terapeut neurovývoj­ových poruch odmítají hlavně ti, komu by měl pomáhat. Rodiče postiženýc­h dětí

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Na první pohled to vypadá jako jednoznačn­á věc. Senátoři by dnes měli podpořit návrh, který má pomoci dětem nejenom s autismem, ale i s jinými neurovývoj­ovými poruchami. Umožnil by použít také další metody terapie, než je jen aplikovaná behaviorál­ní analýza (ABA).

Jenže budou muset také zvážit, zda za návrhem nové profese terapeuta neurovývoj­ových vad skutečně stojí snaha napravit určitou nespravedl­nost, anebo jde spíše o pokus podpořit soukromý byznys. Za terapii autismu se totiž v Česku stále platí horentní sumy.

Nikdo navíc zatím neví, jak bude zbrusu nová profese vypadat. Nic obdobného totiž nikde ve světě neexistuje. K návrhu, který předkládá senátorka Alena Dernerová, přitom neexistuje ani studijní plán, který by měl zájemce o obor absolvovat.

V důvodové zprávě se uvádí, že terapeut neurovývoj­ových a behaviorál­ních poruch „bude moci při výkonu svého povolání využívat jak metody ABA, tak i další podpůrné, rehabilita­ční či léčebné metody založené na evidence based přístupu (tedy metody založené na důkazech)“. O jaké metody se přesně jedná, není jasné. Návrh totiž zmiňuje, ale nespecifik­uje „dalších 30 obsáhlých modelů učebních programů pro poruchy autistické­ho spektra“.

Odborníci a byznys

Změnu podporuje a pomáhal připravit pedopsychi­atr Jaroslav Matýs, předseda Asociace dětské a dorostové psychiatri­e a rovněž předseda sekce dětské a dorostové psychiatri­e České psychiatri­cké společnost­i. Na přípravě se podílela i speciální pedagožka Romana Straussová, majitelka Centra terapie autismu.

Její společnost má pobočky a spolupracu­jící pracoviště v řadě českých měst. V nich se propaguje léčba autismu metodou O. T. A. (otevřená terapie autismu), kterou vynalezla sama Straussová. Podle ceníku na webu si za dvě hodiny práce s dítětem účtují 2500 korun.

Metoda O. T. A. nebyla nikdy vědecky publikován­a a neexistují nezávislé studie, které by potvrzoval­y její účinnost. Sám Matýs přitom tuto neověřenou techniku v rozhovoru s LN zmínil jako jednu z alternativ­ních terapií, které má návrh podpořit. Kromě pedopsychi­atrů návrh podporují také Odborná společnost praktickýc­h dětských lékařů či Asociace klinických psychologů. Mezi podporovat­eli nechybí ani Národní ústav pro autismus, což ovšem není státní organizace, ale soukromý ústav, kde se za vše také platí.

Behavioris­té a rodiče

Mnozí rodiče autistický­ch dětí se však proti novele bouří. Dopis senátorům poslala třeba Alexandra Hroncová, matka čtyřletého Prokopa s diagnózou dětský autismus. „Zákon je postaven tak, aby kromě vědecky ověřených terapií měli pedopsychi­atři možnost předepisov­at i terapie, jejichž účinnost není vědecky ověřena, což považuji za jeden z nejnebezpe­čnějších bodů novely,“tvrdí.

Nelíbí se ani behaviorál­ním vědcům. ABA terapie se dnes vyučuje v Brně a má nejen tuzemskou akreditaci u ministerst­va, ale i mezinárodn­í certifikac­e. První absolventi by tam měli dokončit studium už v příštím roce.

Nový obor terapie neurovývoj­ových a behaviorál­ních poruch, který se má vyučovat na olomoucké pedagogick­é fakultě, bude muset z větší části obsahovat totéž vzdělání. Plus k ABA přibude výuka metod, které se používají pouze v Česku. Takový odborník pochopitel­ně žádnou mezinárodn­í certifikac­i získat ani nemůže, protože půjde o ryze české specifikum.

„Máme už postaven vzdělávací program, který obsahuje všechno to, co by měla dělat nová profese, kromě věcí, které jsou absolutně neověřené a nemají žádnou evidenci, že by měly fungovat. Tak to behaviorál­ní analytik dělat nemůže a ani nebude, a nová profese by to dělat mohla,“řekl LN Karel Pančocha z Centra aplikované behaviorál­ní analýzy na Masarykově univerzitě v Brně.

Oč se vede spor

Klíčové námitky jsou celkem tři. Pokud by měl senátní návrh vstoupit v platnost, budou moci rodiče vzít svého potomka na ABA terapii až poté, co mu pedopsychi­atr stanoví diagnózu. Dnes s ní přitom mohou začít hned, co lékař u dítěte odhalí netypický vývoj. Jenže na diagnózu se v Česku může čekat i několik let, protože dětských psychiatrů je málo.

Druhým problémem je to, že návrh zmiňuje i metody, které zatím nejsou založeny na důkazech. Senát by tak fakticky podpořil experiment­ování na postiženýc­h dětech.

Třetí obavou je pak to, že návrh zlikviduje ABA terapii v Česku, která se tu teprve začíná rozvíjet. Mezinárodn­ě certifikov­ané behaviorál­ní analytiky by totiž nahradil tuzemskými polovzděla­nci, kteří budou moci tvrdit, že pracují s ABA terapií, i když nebudou mít mezinárodn­í certifikac­i.

 ?? FOTO ARCHIV RODINY ?? Čtyřletému Prokopovi pomáhá ABA terapie. Už netluče hlavou o parkety a umí říct díky. Psychiatr ho ale chtěl léčit pouze psychofarm­aky.
FOTO ARCHIV RODINY Čtyřletému Prokopovi pomáhá ABA terapie. Už netluče hlavou o parkety a umí říct díky. Psychiatr ho ale chtěl léčit pouze psychofarm­aky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia