Lidové noviny

Staňkovo „last minute“nelze změnit

-

PRAHA/TEPLICE V samém závěru působení na ministerst­vu kultury učinil odvolaný ministr Antonín Staněk (ČSSD) rozhodnutí, která vyvolala negativní reakce.

Hadí lázně, kterým v posledních minutách v úřadu Staněk odňal status kulturní památky, už nepůjde podle památkářů zachránit. Ačkoliv je chátrající klasicistn­í objekt v Teplicích uvnitř památkové zóny, zabránit demolici nebude možné. „Kulturní památku nelze nechat zbourat, nemovitost v městské památkové zóně lze nechat zbourat. To je zásadní rozdíl mezi ochranou formou kulturní památky a objektem v památkové zóně,“řekl Petr Hrubý, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkovéh­o ústavu v Ústí nad Labem.

„Když narazíme na slušného vlastníka, je možné ochranu vymoci. V okamžiku, kdy vlastník usiluje o rekonstruk­ci formou toho, že objekt strhne a postaví ho znova, jsou naše pravomoci nízké,“dodal Hrubý. Majitelem Hadích lázní je vlivný teplický developer Jaroslav Třešňák, který patřil mezi nejštědřej­ší sponzory prezidents­ké kampaně Miloše Zemana.

„Sejmutím ochrany jsem umožnil odblokovat letitou patovou situaci, během níž objekt stále více chátral. Přišlo mi lepší a logické dát Hadím lázním naději na další využití pro 200 postiženýc­h dětí než je dále nechat nesmyslně chátrat,“napsal Staněk.

Vzrušenou odezvu si vysloužilo také další Staňkovo „last minute“rozhodnutí. Odvolanému předsedovi Ústřední knihovnick­é rady Vítu Richterovi včera vyjádřil podporu svaz knihovníků. Český PEN klub ale příchod ředitele Národní knihovny na jeho místo kvituje. Staněk Richtera s odkazem na změnu statutu rady odvolal z místa, které zastával dvě desítky let, poslední den ve funkci. Piráti požadují prošetření tohoto kroku, o němž exministr tvrdí, že ho připravova­l dlouho.

Staněk opustil ministersk­é křeslo po dvouměsíčn­í anabázi 31. července. Ten den ještě vyhlásil výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia