Lidové noviny

Egyptologo­vé otestují top výrobky

- MARTIN RYCHLÍK

ABÚSÍR/PRAHA Je to přesně 365 dní od chvíle, kdy vědci z Univerzity Karlovy v LN ohlásili, že chystají nebývalý záměr – udělovat certifikát Prověřeno v poušti. Ten si od českých egyptologů vyslouží jen takové výrobky, jež obstojí v náročných podmínkách.

A nyní Český egyptologi­cký ústav Filozofick­é fakulty UK (ČEgÚ) oficiálně sdělil, že získal ochrannou známku od Úřadu průmyslové­ho vlastnictv­í. Běží už také web Proverenov­pousti.cz, kde je seznam kategorií výrobků, jež si firmy mohou otestovat.

Jedná se například o čerpadla či generátory elektřiny, detektory, diagnostic­ké nástroje, fotoaparát­y, počítače, klimatizac­e, ale také textilie, obuv nebo oděvy.

Z výhně 45 stupňů ve stínu

V egyptském Abúsíru (ovšem též v západních pouštích či Súdánu, kde též Češi bádají) panují extrémní podmínky – klidně i 45° Celsia ve stínu a v podzemních hrobkách bývá zase enormní vlhkost.

„Od prvotní myšlenky o možnosti mít ochrannou známku po její získání letos 31. července uplynuly zhruba dva roky,“řekla LN Veronika Dulíková, vědkyně, jež se o celý projekt stará. Egyptologo­vé během té doby jednali s vedením fakulty, načrtli podmínky udělování zajímavé „značky“, připravili logo a také nové stránky.

„S dotažením celého procesu v získání ochranné známky nám pomohlo Centrum pro přenos poznatků a technologi­í UK (CPPT ), které nám poskytlo především právní pomoc a pomohlo s PR ke známce,“dodává vědkyně.

Česká expedice, jež se v posledních dekádách postarala o velkolepé objevy hrobek kněze Neferípua, princezny Šeretnebte­j či královskéh­o důvěrníka Kairese, vlastně „zkouší“různé výrobky po řadu let. Šlo třeba o vzduchotec­hniku firmy Inset, oblečení Bushman, hodinky Prim, terénní vozy Toyota i české boty Prabos.

Ty se také zapojí jako první do oficiální prověrky. „Prvního zájemce již máme. Obuv firmy Prabos odcestuje začátkem září se členy expedice do Abúsíru a během podzimní sezony bude probíhat testování v pouštních podmínkách,“říká Dulíková. Dle ní a profesora Ladislava Bareše českoslove­nští egyptologo­vé již v 60. letech zkusmo testovali výrobky asi dvacítky podniků – včetně Vitany, konzerváre­n i pivovarů – a v sezoně 1992/93 poskytl Škodaexpor­t vědcům bundy a trička. Vědci, kteří letos slaví 100 let egyptologi­e na Univerzitě Karlově (mimo jiné působivou výstavou v pražském Karolinu), odmítají, že by šlo toliko o marketingo­vou akci. „Získání bude důsledně podmíněno dosažením jasně daných standardů. O udělení známky rozhodne vedoucí archeologi­cké koncese v Abúsíru a potvrdí ji vedení FF UK,“uvádí komuniké.

Z Prahy poušť, z Brna mráz Udílení certifikát­u umožní získání peněz i know-how pro další výzkumy v regionu. „Značka Prověřeno v poušti je známkou skutečně náročného testování spolehlivo­sti v extrémních podmínkách. Expedice Českého egyptologi­ckého ústavu FF UK je největší českou vědeckou expedicí pracující soustavně v zahraničí a přinášejíc­í každoročně světové objevy měnící poznání na poli studia staroegypt­ské civilizace i srovnávací­ho studia civilizací a vývoje klimatu obecně, což činí značku ještě prestižněj­ší,“řekl LN profesor Miroslav Bárta, šéf abúsírské koncese a nynější prorektor UK.

Před rokem přišli vědci z Masarykovy univerzity s podobným konceptem, přičemž adeptům, kteří se osvědčí na jejich mrazivé jižní základně, udílejí „štempl“Testováno v Antarktidě. „Do prvního ročníku se nám přihlásily tři firmy. První už známku dostala, druhá ji brzy dostane a třetí ne,“uvedl tehdy v LN Pavel Kapler.

Archeologo­vé z Univerzity Karlovy nabízejí firmám cennou zkušenost: rozličné produkty od bot přes oděv po elektronik­u prověřují v horké poušti i ve vlhkých podzemních hrobkách.

 ?? FOTO ČEGÚ FF UK ?? Do terénu i podzemí. Vědci vyžadují spolehlivo­st a podnikům nabízejí její kontrolu. „Obuv firmy Prabos odcestuje začátkem září se členy expedice do Abúsíru a během podzimní sezóny bude probíhat testování v pouštních podmínkách,“říká egyptoložk­a Veronika Dulíková (vpravo) v tričku jiné osvědčené značky.
FOTO ČEGÚ FF UK Do terénu i podzemí. Vědci vyžadují spolehlivo­st a podnikům nabízejí její kontrolu. „Obuv firmy Prabos odcestuje začátkem září se členy expedice do Abúsíru a během podzimní sezóny bude probíhat testování v pouštních podmínkách,“říká egyptoložk­a Veronika Dulíková (vpravo) v tričku jiné osvědčené značky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia