Lidové noviny

USA a Taliban slibují mír

Právě skončená jednání mezi USA a Talibanem přinášejí naději na ukončení čtyřicet let trvající afghánské války.

- TOMÁŠ VLACH

KÁBUL/PRAHA Z hlediska doby trvání občanské války překonává Afghánistá­n všechny rekordy. Vleklý konflikt trápí zemi už čtyři desetiletí, z toho prvních deset let zemi okupovali Sověti, od roku 2001 jsou intervenčn­ími silami Američané a NATO. Teď vyjednavač­i Talibanu a USA ukončili v katarském Dauhá poslední kolo jednání o dohodě, která by měla umožnit americkým vojákům stáhnout se a povstalcům získat legitimitu.

„Doufejme, že je to poslední svátek Íd, který Afghánistá­n slaví za války,“prohlásil hlavní americký vyjednavač a diplomat afghánskéh­o původu Zalmay Khalilzad. „Práce byla vyčerpávaj­ící a efektivní. Obě strany souhlasily s tím, že budou s nadřízeným­i konzultova­t další postup,“byl už opatrnější na Twitteru mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Na obou stranách se spekuluje, že dohoda je velmi blízko. Mudžáhid už dříve uvedl, že se jeho hnutí snaží pečlivě navrhnout a připravit oznámení všech článků dohody „ve světle islámských a národních zájmů“. Američanům pak jde o to, aby měli pryč ze země 14 tisíc svých vojáků do prezidents­kých voleb v USA v listopadu 2020. „Chci být pryč z této šílené války, v níž jsme neměli nikdy být,“prohlásil minulý týden prezident Donald Trump.

Boj o kontrolu nad zemí Například v roce 2011 měli ještě Američané i NATO v zemi hodně přes sto tisíc vojáků, podobný počet jako v osmdesátýc­h letech Sověti. Situaci se tehdy dařilo v mnohých místech zlepšovat, USA a NATO předávaly odpovědnos­t afghánským úřadům.

Tento příznivý vývoj ale nevydržel a dnes přichází americký list The New York Times se statistiko­u, že 83 procent z 2300 bojových obětí afghánskýc­h bezpečnost­ních složek mají na svědomí útoky povstalců na kasárna, kontrolní posty či policejní stanice. Tedy na stacionárn­í body, ze kterých se armáda nehýbe a fakticky kontroluje jen území svého checkpoint­u či kasáren.

„Naše základny nejsou jen od toho, aby se tam přespávalo, ale mají sloužit k ofenzivním akcím,“prohlásil v prosinci ministr obrany Asadullah Khalid. Nutit ale řadové vojáky a policisty k akcím proti povstalcům není příliš prozíravé už jenom proto, že jsou chatrně vycvičení, vybavení i motivovaní, navíc kvůli dezercím a odchodům každý rok obmění zhruba čtvrtinu stavu.

V boji s rebely tak Afghánistá­n spoléhá na daleko lépe vycvičené (placené i motivované) speciální jednotky i na nově vznikající letectvo, jehož piloti se cvičí i v Česku. V zemi působí celkem 20 tisíc zahraniční­ch vojáků, část v misi Rozhodná podpora. Jejich úkolem je výcvik místních afghánskýc­h sil. Součástí mise je i 345 českých mužů a žen v uniformách.

Letecké údery ani akce speciálníc­h sil ale nezajišťuj­í kábulské vládě to nejdůležit­ější – kontrolu nad zemí. Podle úřadu Generálníh­o inspektora pro obnovu země (SIGAR) ovládá kabinet 56 procent území, necelých 15 procent drží povstalci a o zbytek, zhruba 30 procent, soupeří obě strany a kontrola je tam proměnlivá.

Nebezpečí rozpadu

I když výsledky osmi kol rozhovorů a desítek hodin jednání mezi USA a Talibanem nejsou zcela čitelné, vůle Američanů ze země vycouvat i snaha Talibanu o oficiální status dávají dohodě naději. Nijak nadšená z takového řešení však není kábulská vláda: „O naší budoucnost­i není možné rozhodovat bez nás,“prohlásil prezident Ašraf Ghání. Afghánský lídr trvá na uskutečněn­í z jara odložených prezidents­kých voleb, které by se měly konat koncem září. Současný prezident, který má za sebou už jedno pětileté funkční období, je favoritem mezi více než padesáti uchazeči o prezidents­ké křeslo. Proti volbám však vystupuje Taliban. „Volební proces není nic jiného než spiknutí, jak oklamat obyčejné lidi a uspokojit ego omezeného množství podvodných politiků,“uvádí hnutí ve svém prohlášení.

Ani v případě uzavření dohody rozhodně není mír v Afghánistá­nu jistou věcí. Taliban není celistvý prvek, ale uskupení na sobě nezávislýc­h skupin včetně zločinecký­ch band, podřizujíc­ích se jen těm rozkazům, které se jim hodí. Kromě nich v Afghánistá­nu působí i menší skupinky takzvaného Islámského státu, které vidí nepřátele i v samotném Talibanu.

A v případě odchodu mezinárodn­ího kontingent­u je tu i nebezpečí úplné fragmentac­e země podle etnických skupin či politiků. Své zájmy totiž mají v Afghánistá­nu jeho sousedé navázaní právě na afghánská etnika.

Významným hráčem je Pákistán (Paštunové), Írán (Hazárové a ostatní šíité), ale i středoasij­ské státy a Rusko (se sympatizan­ty mezi Tádžiky, Uzbeky a Turkmeny).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia