Lidové noviny

Salvini varoval před přechodnou vládou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Synagogou v Cholonu, jižním předměstí izraelské metropole Tel Aviv, prostupují tóny staré hebrejské písně, komunitu věřících vede starý kněz s dlouhou bílou bradkou. V chrámu chybí lavice, lidé sedí na kobercích na zemi, podobně jako v mešitě.

Scéna je na první pohled plná protikladů: kněz v synagoze připomínaj­ící mešitu? Tak to ale chodí u Samaritánů – malého náboženské­ho společenst­ví, které je většině lidí známé především z biblického podobenstv­í O dobrém Samaritáno­vi. Právě jejich příslušník měl tehdy podle Ježíšova vyprávění jako jediný pomoci zbitému poutníkovi, kterým ostatní opovrhoval­i.

„Lidé nás většinou považují za Židy, mně to zas tak moc nevadí,“řekl reportérce listu Der Standard před cholonskou synagogou pětadvacet­iletý Tom Zedaka. „Ale my jsme Samaritáni.“

Obě komunity dnes dělí jazyk (Samaritáni hovoří zvláštní starou formou hebrejštin­y a i písmo je odlišné), stejně jako drobné zvláštnost­i v tradicích – Samaritáni například, na rozdíl od Židů, nosí pokrývky hlavy jen v synagoze. Mají ovšem také mnoho společného, od košer stravy přes šabat až po svitky Tóry.

Samaritáni sami sebe považují za potomky starých izraelskýc­h kmenů. Přes velkou podobnost v náboženský­ch otázkách se ale Židé a Samaritáni začali lišit v názoru, kde má stát hlavní chrám – pro Samaritány to nikdy nebylo v Jeruzalémě, ale na hoře Gerizim (dnes na území Západního břehu Jordánu).

V průběhu let se pak jako dominantní komunita prosadili Židé a Samaritáni začali hrát, přinejmenš­ím demografic­ky, druhé housle. Přispěla k tomu i přísná pravidla, která určují, že jejich členové se mají ženit a vdávat výhradně v rámci komunity.

Rozděleni hranicí

Současné situaci Samaritánů nesvědčí ani aktuální politická situace, druhá polovina z celkem asi osmisethla­vého kmene totiž dnes žije na palestinsk­ém území, v osadě Kirjat Luza – přímo na úpatí posvátné hory Gerizim. Komunikace mezi oběma samaritáns­kými centry, Cholonem a Kirjat Luzou, tak není ideální.

„S těmi sňatky je to problém, výběr partnerek není zrovna největší,“suše konstatuje Tom Zedaka a dodává: „Někteří rodiče mají stále problém, když se jejich dítě ožení či vdá mimo komunitu.“

Jenže strach z vyhynutí kmene nebo nenávratné degenerace nakonec donutil Samaritány přísnou tradici přece jen změkčit. Velekněz povolil, aby se do samaritáns­ké komunity mohly přivdat i ženy „zvenku“. V posledních letech toho využila zejména řada mladých Ukrajinek. Jednu podmínku to ale má: nevěsty musí převzít samaritáns­ké náboženstv­í i zvyky.

Sice za pět minut dvanáct, ale koncept má zřejmě úspěch. Alespoň podle místního historika Bennyho Zedaky. „Naše společenst­ví zase roste. Snad budeme brzy schopni založit třetí osadu,“věří Zedaka. ŘÍM Italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini, který usiluje o konec koaliční vlády a o co nejčasnějš­í parlamentn­í volby, včera varoval před ustavením přechodnéh­o kabinetu. Ve svém varování na sociální síti vyhrožoval masovou migrační vlnou do Itálie. Vytvoření přechodné vlády prosazuje mimo jiné senátor a expremiér Matteo Renzi. Italský Senát včera zamítl možnost, že o nedůvěře vládě bude hlasovat dnes. čtk

V Novém zákoně byli vzorem soucitného milosrdens­tví. O dva tisíce let později však dospěl starobylý kmen Samaritánů na pokraj existence: ve dvou komunitách na Blízkém východě jich dnes žije necelá tisícovka.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Samaritáni se připravují k modlitbám za rozbřesku u hory Gerizim blízko palestinsk­ého města Nábulus na Západním břehu Jordánu
FOTO PROFIMEDIA Samaritáni se připravují k modlitbám za rozbřesku u hory Gerizim blízko palestinsk­ého města Nábulus na Západním břehu Jordánu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia