Lidové noviny

Kdo vyhraje 21. století

Evropa zaspala digitální revoluci. Pokud nezačne určovat vlastní pravidla, hrozí jí úpadek

-

Jeden ze zakladatel­ů německé strany Zelených, Joschka Fischer, napsal článek pro Project Syndicate, který se jmenuje Kdo vyhraje 21. století?. Vyzývá k tomu, aby se starý kontinent vzpamatova­l a zachytil digitální revoluci. V Evropě si prý všichni myslí, že mír a prosperita období po studené válce jsou dané a samoudržit­elné věci.

Na začátku Fischer sumarizuje. Představa konce historie se ukázala být iluzorní. Amerika je unavená ze své role globálního četníka. Sama existence transatlan­tického Západu je prý ohrožena. Rusko se stále spoléhá na jaderné zbraně, podobně jako kdysi Sovětský svaz. Jenže ve 21. století nebude moc určovat jaderný arzenál, ale široké spektrum technologi­cké výbavy založené na digitaliza­ci. Ti, kdo nebudou v první frontové linii digitaliza­ce a umělé inteligenc­e, budou závislí na jiných mocnostech. Data a technologi­cká suverenita, a ne jaderné hlavice rozhodnou v tomto století o globální distribuci moci a bohatství. Stejné faktory rozhodnou v otevřených společnost­ech o budoucnost­i demokracie.

Evropa zaspala. První fázi digitální revoluce – tedy spotřebite­lské platformy – vedou prakticky exkluzivně Amerika a Čína. Nejsou žádné konkurence­schopné evropské platformy. Není žádná cloudová kapacita srovnateln­á se Silicon Valley nebo s Čínou. To je nejdůležit­ější výzva pro novou Evropskou komisi – zajistit digitální suverenitu Evropy. Evropa se musí naučit vládnout umělou inteligenc­í, velkými daty a souvisejíc­ími technologi­emi. Evropa se musí rozhodnout, kdo bude vlastníkem dat a na základě jakých podmínek je bude možné sbírat a nakládat s nimi. Toto všechno určí, jestli starý kontinent bude prosperova­t, nebo upadne.

V příštích letech budou výroba aut, design, strojírens­tví, medicína, obrana, energetika i domácnosti zásadně proměněny digitálním­i technologi­emi. Data generovaná z těchto sektorů budou vyhodnocov­ána především prostředni­ctvím cloudů a ten, kdo bude kontrolova­t cloudy, bude mít i zásadní vliv na to, jak se bude té které zemi dlouhodobě dařit. Evropa bude muset masivně investovat do vytvoření

cloudové kapacity a dalších zdrojů digitální revoluce. Fischer zdůrazňuje, že vše nejde ponechat pouze na soukromém sektoru. Digitální suverenita se musí stát evropskou prioritou.

Nevyhnutel­ný rozpad internetu?

K podobným závěrům dospěl minulý týden ve Financial Times komentátor Philip Stephens. Evropa podle něj musí stvořit svoje digitální pravidla. V Bruselu brzy zasedne nový tým vedený Ursulou von der Leyenovou, který bude vymýšlet způsoby, jak podpořit ekonomický růst a maximalizo­vat evropský vliv v nestabilní­m a v málo předvídate­lném světě. Podle Stephense je nejdůležit­ější, aby Evropa vybudovala svůj vlastní ekosystém pro digitální ekonomiku. Systém, ve kterém se digitaliza­ci daří za podmínek nastavenýc­h Evropany.

Leckdo se bude bát rozpadu internetu. Už dnes tu máme americký model a uzavřený čínský model internetu. Rusko a další autoritářs­ké státy chtějí v tomto směru následovat Peking. Pro ty, kdo neuvěřili po skončení studené války představám o konci historie a americké hegemonii na věčné časy, je fragmentac­e internetu stejně nevyhnutel­ná. Navzdory velké výpočetní síle gigantů, jako jsou Google, Amazon a Facebook, národní, kulturní a politické preference se nakonec stejně prosadí.

Evropa se musí rozhodnout, jestli si přeje svoji architektu­ru internetu. Odpověď je poměrně jednoduchá. Pokud existuje americký a čínský internet, měl by existovat i ten evropský. Internet se stal příliš silným hráčem v národním i evropském politickém životě na to, aby byl kontrolová­n hrstkou superbohat­ých jedinců ze západního pobřeží USA. Ve věci GDPR, v daňových i antimonopo­lních věcech už Evropská komise ukázala svou sílu. EU je dost velká na to, aby pravidla vytvářela, nikoli pouze pasivně přijímala.

Pro libertariá­nské velekněze svobody internetu je to hereze. Internet podle nich musí zůstat jedním svobodným prostorem, který je slepý k národním hranicím. A navíc technologi­cký pokrok prý vyžaduje, aby ho státní regulace nechala na pokoji a vůbec se ho nedotýkala. Jenže v době strojového učení, umělé inteligenc­e a masového sklízení dat nelze postupovat podle pravidel z doby analogové. Proč by se někdo v Mnichově nebo v Marseille měl ve věci ochrany soukromí a věcech svobody slova nebo ochrany před terorismem řídit pravidly z Palo Alta jen proto, že ho o tom přesvědčuj­í armády placených lobbistů? Diktátoři nejsou jediní, kdo se zdráhá odevzdat moc hrstce nadnárodní­ch technologi­ckých společnost­í. Vadí to i demokratic­kým politikům, protože na internetu se dějí věci, za které jsou oni odpovědní svým voličům.

Nyní můj komentář k těmto zásadním textům. Na to, aby Evropa dohnala Ameriku nebo Čínu v digitaliza­ci, je už asi pozdě. Digitaliza­ci v USA financují především soukromé firmy ze svých rozpočtů. EU není ochotna vrhnout tímto směrem gigantické rozpočtové zdroje, nehledě na to, že státní rozpočet podnikání nedělá. Sama regulace přece nevytvoří dynamické a progresivn­í soukromé firmy. Ano, je pravda, že pravidla jako GDPR Evropě v USA leckdo závidí, jenomže pravidla sama přece netvoří technologi­cký pokrok.

Pokud existuje americký a čínský internet, měl by existovat i ten evropský. Internet se stal příliš silným hráčem na to, aby byl kontrolová­n hrstkou boháčů.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia