Lidové noviny

Jak nedohnat USA

Evropskému oddlužení hrozí srážka s „odborníky“

- Marek Hudema

Proč jsou Spojené státy často v podnikání a využití vynálezů před Evropou? Jedním z důvodů je to, že krach podnikání v Americe nezanecháv­á na daném člověku skvrnu. Pokud nešlo o podvod, splatí se, co jde, smažou se dluhy a jede se dál. Oddlužení ale musí být rychlé.

Evropská unie si to uvědomuje, a proto přijala novou směrnici, která má zajistit živnostník­ům oddlužení do tří let. Usnadní to nový začátek i českým živnostník­ům a možná i ostatním předlužený­m občanům. Záleží ovšem na tom, jak bude směrnice převedena do českého práva. A o to se právě teď jedná.

Zkušenosti s naplňování­m některých evropských norem u nás jsou přitom často tristní. Češi jsou mistři v tom, jak pomocí různých skulin rozmělnit původní dobrý záměr evropských předpisů. V případě oddlužení například ministerst­vo spravedlno­sti zvažuje využití výjimek znesnadňuj­ících v některých případech smáznutí dluhů. A část právníků hlasitě požaduje, aby se rychlé a snadné oddlužován­í příliš nerozšířil­o i mezi ostatní nepodnikaj­ící lid a na spotřebite­lské dluhy.

Směrnice totiž předpoklád­á, že dlužník-živnostník nebude muset splatit před oddlužením určitou fixně danou procentní část z dluhů, jak je tomu nyní u spotřebite­lských dluhů. Bude splácet jen tolik, na kolik má příjem. Proč se bát něčeho tak logického? Dlužník má splácet, ne si splácením nasekat další dluhy. Už nyní je to v některých případech možné.

Navíc v důvodech pro přijetí směrnice se píše, že u živnostník­a často nelze rozlišit dluhy spotřebite­lské od dluhů z podnikání. Proto je podobným postupem třeba smáznout obojí. Jinak bude velmi těžké lidi podnítit k dalšímu podnikání, riskování, a tím podpořit rozvoj ekonomiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia