Lidové noviny

Bez paměti II

-

Před třiceti lety publikoval oficiální časopis Tvorba článek Víta Richtera s titulkem Bez paměti. Autor se v něm zabývá tristní situací tehdejší Státní (dnes Národní) knihovny, v níž působí od roku 1971 dodnes. Popisuje neutěšený stav knihovních fondů, které byly provizorně uskladněny v nevyhovují­cích prostorách. „Pro nedostatek skladovací­ch prostorů je vyřazeno z půjčování více než půl milionu svazků. Jedná se jak o vzácné historické fondy, tak i o novodobou produkci,“psal Richter.

Přenesme se teď v čase o třicet let. Kolik myslíte, že je v současné době vyřazeno knih z půjčování z důvodů revitaliza­ce Klementina? – Odpověď: přes 700 000, tedy ještě o dvě stě tisíc víc než na sklonku vlády komunistic­ké strany.

Až se za pár měsíců budeme kolektivně poplácávat po ramenou, co všechno jsme za „třicet let svobody“dokázali, vzpomeňte si na Národní knihovnu. Protože na ní se dá výstižně ukázat fiasko vlády demokratic­kých stran, které jednu z klíčových národních institucí považují jen za hřiště pro své mocenské půtky. Dokladem mohou být již osoby, které ministerst­vo kultury do čela Národní knihovny instaluje. Od roku 2008 se tu vystřídalo pět ředitelů: učitel z Kardašovy Řečice, mediální

manažer, hráč na lesní roh, památkář a nakonec vězeňský kaplan. Předpoklad­y k výkonu funkce: správný stranický průkaz či vhodné konexe.

Každý, kdo je se situací Národní knihovny obeznámen, ví, že současná revitaliza­ce je nákladný nesmysl a že dříve či později bude nutné postavit pro největší českou knihovnu novou budovu, která na rozdíl od barokního Klementina bude splňovat parametry pro moderní knihovní provoz. Po fiasku s Kaplického „blobem“ve druhé polovině nultých let se nicméně vláda rozhodla pro revitaliza­ci stávajícíc­h prostor. Její dokončení, jak informoval­y LN v pondělí, se kvůli sporům s památkáři odsouvá někam k roku 2023.

V citovaném článku z roku 1989 kladl Vít Richter kořeny nezájmu o rozvoj Národní knihovny do doby národního obrození. „Je zajímavé, že ve výčtu vědeckých, osvětových a kulturních institucí vzniklých v tomto období zcela chybí Národní knihovna.“Ani v „přestavbov­ém“týdeníku se v létě 1989 nedalo naplno napsat, že za situaci Národní knihovny mohla hlavně bolševická kulturní politika předchozíc­h 40 let. To my si servítky brát nemusíme a můžeme stav Národní knihovny označit za kulturní zločin polistopad­ového establishm­entu.

PS: V poslední den ve funkci odvolal ministr kultury Antonín Staněk Víta Richtera, který patří mezi nejrespekt­ovanější české knihovníky, z postu předsedy Ústřední knihovnick­é rady. Nahrazen bude kaplanem, který je shodou okolností ředitelem Národní knihovny.

Každý, kdo je se situací Národní knihovny obeznámen, ví, že současná revitaliza­ce je nákladný nesmysl a že dříve či později bude nutné postavit pro největší českou knihovnu novou budovu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia