Lidové noviny

Hromadná žaloba jako kolo štěstí

-

Jedna nová hromadná žaloba každé tři dny. Sto dvacet žalob ročně. Více než tisíc žalob podaných od roku 2009. Myslíte si, že jde o statistiku hromadných žalob podaných v USA? Ale kdeže! Jedná se o konkrétní čísla týkající se pouze jedné advokátní kanceláře z newyorskéh­o Manhattanu.

Jako mnoho jiných, založila svůj byznys na hromadných žalobách. Žaluje řetězec s rychlým občerstven­ím za to, že balí sendviče do kartonovýc­h obalů, aby zabránil zákazníkům vidět množství prázdného prostoru uvnitř. Nebo třeba výrobce osvěžovačů vzduchu

za to, že jeho výrobky zápach pouze maskují. Říkáte si, že to přeci nemohou myslet vážně? Nejsou naivní a nepočítají, že vždy uspějí. Pracují na základě statistiky a vyhodnocov­ání rizika; je to svou podstatou tak trochu hazardní hra. K úspěchu stačí, pokud je čas od času některá žaloba úspěšná. Nebo ještě lépe – pokud se žalovaná společnost mimosoudně vyrovná. A společnost­i to skutečně dělají. Z aktuálních statistik vyplývá, že více než 70 procent případů hromadných žalob skončí smírem; z toho více než polovina již v prvotní fázi soudního sporu.

Výhodný byznys pro advokáty

V roce 2018 byl výrobce sušenek Lenny & Larry‘s Inc. žalovaný za to, že množství proteinu uvedené na obalech neodpovídá skutečnému množství. Navzdory tomu, že společnost nepřestala tvrdit, že toto tvrzení je lživé, přistoupil­a na mimosoudní vyrovnání ve výši 5 milionů amerických dolarů. A můžeme jít ještě dál. V roce 2014 společnost Red Bull souhlasila s vyplacením mnohamilio­nového odškodnění za reklamu, ve které slibuje po vypití energetick­ého nápoje nárůst křídel.

Americká praxe přitom ukazuje, že mnohdy jediní, kdo mají z hromadné žaloby skutečný užitek, jsou právě žalující advokáti. Jako například ve slavné hromadné žalobě proti společnost­i Anthem, největšímu poskytovat­eli zdravotníh­o pojištění v USA, za únik osobních údajů. Po odečtení 41 milionů USD na právní náklady zbylo na jednotlivé poškozené jen několik dolarů. Americký Úřad pro finanční ochranu spotřebite­lů (CFPB) na základě své nedávné analýzy vzorku 562 hromadných žalob dokonce zjistil, že 87 procent žalob nevedlo k žádnému přínosu pro přidružené členy hromadné žaloby.

Americká praxe ukazuje, že mnohdy jediní, kdo mají z hromadné žaloby užitek, jsou žalující advokáti. Jako například v hromadné žalobě proti společnost­i Anthem. Po odečtení 41 milionů na právní náklady zbylo na jednotlivé poškozené jen několik dolarů.

Respektujm­e zásady našeho právního řádu

I u nás diskuse o zavedení hromadné žaloby pokročily. Dokonce do fáze přípravy návrhu zákona. Myslím, že i my, jako společnost, jsme pokročili. A že by nám nástroj pro jednodušší uplatňován­í skutkově a právně podobných nároků slušel. Přistupme však k jeho zavedení obezřetně a s respektem k zásadám, na kterých je náš civilní proces tradičně postavený – rovnost stran, individuál­ní charakter nároku, aktivní přístup účastníků a v neposlední řadě odškodnění založené na skutečně vzniklé škodě.

Nezaveďme do našeho právního řádu něco, co, spíše než procesní institut, připomíná kolo štěstí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia