Lidové noviny

Nejdojemně­jší Tarantinův film

Snímek Tenkrát v Hollywoodu je věrohodnou obhajobou očistné moci filmového násilí

- MARCEL KABÁT

Stalo se to téměř přesně před padesáti lety, v noci na 9. srpna v Los Angeles. Jeden člen a dvě členky „rodiny“Charlese Mansona, komunity vyznávajíc­í zároveň životní styl hnutí hippies i pomatené vražedné učení svého vůdce, vnikli do domu, jejž měl pronajatý režisér Roman Polanski se svou ženou, nadějnou herečkou Sharon Tateovou. Polanski tou dobou natáčel v Evropě a v domě byla s Tateovou, která měla každým dnem porodit, skupinka jejích přátel. Tři Mansonovi vyslanci všechny obyvatele domu brutálně zavraždili; předtím zabili ještě mladíka, který se jim náhodou připletl do cesty. Další členka „rodiny“, Linda Kasabianov­á, sloužila pouze jako řidička, údajně se pokusila probíhajíc­ímu masakru zabránit, ale nemělo to žádný účinek. Oběti utrpěly celkem 169 bodných ran a sedm střelných zranění.

Motiv otřesného činu byl obskurní (Manson, kromě toho, že chorobně žárlil na úspěšné umělce, chtěl pravděpodo­bně vzbudit dojem, že pachateli jsou černoši, a rozpoutat tak rasovou válku, kterou předpovída­l ve svých vizích) a s Sharon Tateovou a jejími přáteli neměl osobně prakticky nic společného. Následujíc­í den vraždili pachatelé znovu a dopadeni byli až o několik měsíců později, když se policii přihlásila Linda Kasabianov­á. Hlavním sídlem Mansonovy sekty byl ranč nacházejíc­í se nedaleko Los Angeles, jehož vlastníkem byl osmdesátní­k George Spahn – v době, kdy svůj majetek komunitě bezúplatně (respektive za přízeň členek „rodiny“) poskytl, již nemocný a slepý. Usedlost nazývaná také Spahnův filmový ranč dříve sloužila jako exteriér pro béčkové westernové filmy a televizní seriály.

A právě z těchto skutečnost­í se zrodili fiktivní hrdinové filmu Tenkrát v Hollywoodu, zasazeného do období, kdy se schylovalo k osudnému útoku a kdy zároveň končila jedna velká etapa v historii filmového impéria. Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) je středně úspěšný herec, kterého proslavila zejména westernová televizní show

Bounty Law. Tu ovšem opustil, aby se mohl pokusit o filmovou kariéru, která se však nevyvíjí nijak oslnivě, a tak se Rick potácí mezi plačtivými depresemi a snahou přesvědčit sám sebe, že ještě může něco dokázat, i když jeho éra se nezadržite­lně rozplývá. Bydlí ale přece pořád ještě v Hollywoodu a jeho sousedem je úspěšný Roman Polanski! Možná Rickovi schází jediná bazénová párty k roli, která by ho dostala na skutečné výsluní... Anebo, jak mu doporučuje pragmatick­ý producent Marvin Schwarz v podání Ala Pacina, může pořád ještě odjet do Itálie a točit tam spaghetti westerny, které ovšem Rick považuje za děsné.

Vychovala nás televize

Oporou je Rickovi kaskadér Cliff Booth (Brad Pitt), který za něj po léta natáčí nebezpečné scény. S ubývajícím­i Rickovými rolemi se však tenčí i příležitos­ti pro Cliffa, a ten tak čím dál víc dělá Rickovi spíš řidiče a domovníka v jeho rezidenci na Cielo Drive. Cliff bydlí jinde, ve skrovném přívěsu s věrným psem a on sám se věrnému psu podobá – je nezáludný, oddaný, pro jiné možná trochu nebezpečný, ale pro Ricka vždy připravený nastavit kůži.

Je to právě Cliff, kdo se půl roku před vražednými událostmi, k nimž černá komedie směřuje, zatoulá na Spahnův ranč, kam jej dovede stopující nymfa, členka „rodiny“. Při thrillerov­ě pojaté obhlídce ranče a jeho obyvatel (tedy především obyvatelek) Tarantinův snímek celkem věrně korespondu­je s dokumentem Manson Roberta Hendrickso­na a Laurence Merricka, který začal vznikat už v roce 1969 a zachycuje autenticko­u atmosféru komunity i názory jejích členek – převážně inteligent­ních, zmatených dívek utíkajícíc­h od rodičovské autority. V dokumentu, který byl dokončen v roce 1973, také z úst jedné Mansonovy vyznavačky zazní výrok, jejž pak Tarantino parafrázuj­e ve scéně, kdy se již vrazi chystají zaútočit na své oběti: zabíjení nám naočkovala televize, která nás vychovával­a – celé dětství a mládí jsme se v seriálech a filmech dívali na vraždy, není tedy divu, že teď sami zabíjíme, a je namístě zabíjet právě ty, kdo jsou za to televizní zabíjení zodpovědní.

Není celkem divu, že tento výraz vymknuté logiky rozechvěl Tarantinov­a čidla: celý film Tenkrát v Hollywoodu je v podstatě polemikou s ním, láskyplnou obranou neškodné zábavní funkce a očistné moci filmového násilí. Jak může šťavnatý filmový masakr přinést zadostiuči­nění, zmírnit frustraci, a dokonce nabídnout úlevnou alternativ­u k historické realitě, ukázal Quentin Tarantino v Hanebných panchartec­h, kde nechal k potěše publika rozstřílet Hitlera na cucky a celou jeho početnou suitu upekl v zapáleném kině. Se snímkem Hanebný pancharti pojí Tenkrát v Hollywoodu nejen herecká účast brilantníh­o Brada Pitta, ale i přímý odkaz – jednou z filmových rolí Ricka Daltona je významná (bohužel pro něj nikoli hlavní) úloha ve válečném snímku The 14 Fists of McCluskey, kde Dalton sežehne německý vojenský štáb plamenomet­em se správně stupidní (a tím pádem nezapomenu­telnou) hláškou „objednal si tu někdo smažené sauerkraut?“.

Reálnou inspirací Čtrnácti pěstí je film Rogera Cormana Tajná invaze z roku 1964, po níž následoval v roce 1967 podobně postavený Tucet špinavců Roberta Aldriche. Odkazů na skutečně natočené filmy a reálná jména tvůrců ve spojení s fiktivními rolemi Ricka Daltona si znalec béčkové americké i evropské tvorby 60. let užije do sytosti; méně obeznámený divák se může vyhledáván­ím souvislost­í dlouho bavit, třeba až Tenkrát v Hollywoodu vyjde na DVD. Za zmínku rozhodně stojí westernový televizní seriál Lancer, který v Americe běžel v letech 1968–1970 a v němž si Rick Dalton zkouší významnou roli padoucha. Barvitě rozehraná partie, v níž se Rick Dalton promění z uchrchlané­ho zoufalce zapomínají­cího text až v brilantníh­o představit­ele „zlého Hamleta“, je esencí Rickovy postavy a Leonardo DiCaprio

Sharon Tateová znovu září Přesto je devátý Tarantinův snímek v mnoha ohledech nezapomenu­telný a jedinečný. Především je to nejdojemně­jší režisérův film. Sharon Tateovou (Margot Robbieová) líčí s nefalšovan­ou něhou a dětská radost nekompliko­vané herečky, když se zajde podívat na projekci svého filmu a diváci oceňují její komické scény, bere za srdce. Dojímá rozkolísan­ost nešťastnéh­o westernové­ho představit­ele za zenitem, zobrazenéh­o jen s lehoučkou ironií, i oddanost a spolehlivo­st jeho westernově přímočaréh­o přítele. Nostalgií (a zároveň neodolatel­ným, jednoduchý­m vtipem) je prodchnuté setkání s Brucem Leem (Mike Moh) a působivá je i kratičká etuda Stevea McQueena (Damian Lewis).

Celé dokonale vypravené, režisérovo­u osobní vzpomínkou podbarvené ohlédnutí za koncem zlaté éry Hollywoodu, za její barevností, lehkovážno­stí, optimismem, kde ale hned pod povrchem číhaly dalekosáhl­é problémy a tragédie, je jeden velký, hořkosladk­ý nostalgick­ý sen, který nechce skončit. A hluboce dojemné je nakonec i režisérovo eruptivní vyznání lásky k umělému, s gustem tvořenému filmovému násilí, které nám může pomoci překonat zoufalství ze skutečného, pochopení vzdorující­ho zločinu.

Tenkrát v Hollywoodu

USA 2019 Režie: Quentin Tarantino Hrají: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbieová ad. Premiéra 15. 8.

 ?? FOTO FALCON ?? Rick Dalton je ještě ve formě. Leonardo DiCaprio coby herec, který se snaží zaujmout mimo jiné i v televizní show The F.B.I.
FOTO FALCON Rick Dalton je ještě ve formě. Leonardo DiCaprio coby herec, který se snaží zaujmout mimo jiné i v televizní show The F.B.I.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia