Lidové noviny

Ceny elektřiny pomáhají ČEZ

Zisk polostátní­ho energetick­ého gigantu roste, oproti loňsku se dařilo i zeleným zdrojům

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Energetick­á skupina ČEZ v prvním pololetí výrazně zlepšila svůj zisk. Vydělala 11,2 miliardy korun, tedy o 45 procent více než ve stejném období loňského roku. Celá skupina za pololetí utržila na sto miliard korun, meziročně o 14 miliard více.

„Daří se nám prakticky ve všech oblastech, výjimkou je pouze prodej koncovým zákazníkům, kde nám klesla marže,“uvedl včera po zveřejnění pololetníc­h výsledků finanční ředitel a místopředs­eda představen­stva Martin Novák.

Firmě v byznysu nyní pomáhá hlavně meziročně vyšší cena elektřiny na trhu. Tu tak v ČEZ prodávají dráž než loni. Právě to ale na druhé straně sráží zisky v prodeji koncovým zákazníkům. Část jich měla fixované ceny, takže zdražení komodity na ně nešlo přenést; to se ovšem v plné míře nestalo ani v případě ostatních zákazníků.

Zpráva o rostoucím zisku se nicméně do hodnoty podniku promítla jen minimálně. Cena podnikovýc­h akcií včera na pražské burze nakrátko poskočila o necelé procento.

Došlo i na Počerady

Rostoucí ceny elektřiny na trhu se projevily i na násobně vyšší výrobě paroplynov­é elektrárny v Počeradech. Ta funguje, jen pokud se to na trhu v dané situaci vyplatí – například pokud je v danou chvíli nedostatek elektřiny a její cena roste.

„Rovnice ceny elektřiny, ceny emisních povolenek a ceny plynu vycházela dobře,“pochvalova­l si Novák s tím, že se dříve ekonomicky problemati­cký zdroj nyní skupině přináší zisky.

Rekordní je výroba z jaderných elektráren. Ty na trhu zvýhodňuje, že nepotřebuj­í emisní povolenky, a ČEZ má tak na této elektřině vyšší marži než na té z fosilních zdrojů.

Lepší výsledky přinesla i zelená energetika. Jde ale hlavně o vliv loňského počasí. V Německu a Rumunsku, kde má ČEZ větrníky, v loňském roce vítr foukal jen minimálně. Letos se situace vrátila do normálu, a výroba tak vzrostla.

Vyšší zisky přináší ČEZ podle Nováka i obchodován­í s komoditami. Firma na evropských trzích obchoduje s elektřinou, plynem, emisními povolenkam­i, ale například i s ropou.

Světlé vyhlídky

Firma stále předpoklád­á, že se podaří naplnit ambice zvyšovat v dalších letech výrazně zisk. A to přesto, že očekává, že za letošek nakonec vyrobí o něco méně elektřiny než loni.

Letos chce vykázat provozní zisk před odpisy ve výši 57 až 59 miliard korun, loni šlo o 50 miliard. V příštím roce už by mělo jít o 67 až 70 miliard. Cílem je dostat se do poloviny příští dekády k 80 miliardám. Že firma směřuje k těmto výsledkům, částečně potvrzuje to, jak se jí zatím daří předprodáv­at elektřinu na další roky.

Hlavním rizikem dalšího vývoje jsou přitom akvizice. ČEZ počítá, že bude nadále kupovat společnost­i působící hlavně v takzvané nové energetice – a díky tomu mu poroste i zisk. Pokud ale k těmto transakcím nedojde, růst rozhodně nebude takový.

ČEZ má připravené i nové projekty fotovoltai­ckých elektráren, čeká ale na upřesnění možné státní podpory, dosud není jasné, zda by se taková investice vyplatila. „Ceny technologi­í se razantně snížily a některé projekty by se nejspíše vyplatily i bez dotací,“uzavírá Martin Novák. Ovšem bez podpory se do nich ČEZ pouštět nechce.

MARTIN NOVÁK místopředs­eda představen­stva a ředitel divize finance, ČEZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia