Lidové noviny

Nezapomeňt­e: přisátým klíštětem netočíme

- MARTIN JEŽEK

Jak se zachovat, pokud klíště na těle najdeme, radí mikrobiolo­žka Kateřina Kybicová: „Klíště si co nejdříve sami nebo s pomocí rodinných příslušník­ů vyndejte. Rozhodně není potřeba s přisátým klíštětem chodit k lékaři.“

Nejjednodu­šší „domácí“postup, jak na to, zní: Místo přisátí

klíštěte vydezinfik­ujte jodovým či jiným dezinfekčn­ím prostředke­m. Pomocí navlhčené textilie, například žínky, lehce pohybujte klíštětem ze strany na stranu. Po dvou až třech minutách se uvolní.

Pokud jste lépe vybaveni, můžete také klíště opatrně podebrat co nejblíž u povrchu pokožky a vyjmout měkkou pinzetou.

Podstatné je, že s klíštětem v žádném případě netočíme. Jeho sací ústrojí není vrut. Při pokusu o otáčení se totiž přední část klíštěte odtrhne, zůstane v kůži a může způsobit dlouho přetrvávaj­ící zatvrdlinu, případně zánět.

Po odstranění klíštěte místo opět vydezinfik­ujeme.

Píchnutí dobře chlaďte

Nejen klíště nám ale může znepříjemn­it den, bodnout nás může také sršeň, včela či vosa. Podle doktorky Kybicové by se místo vpichu mělo dobře zchladit ledem nebo studenou vodou a měli bychom na ně nanést lokální antihistam­inikum.

Alergici by pak měli ihned užít pohotovost­ní léky, které jim před sezonou předepsal ošetřující lékař a jež by určitě neměli zapomenout doma.

Vosy v útoku

Někdy se člověku podaří poštvat proti sobě celou vosí armádu. Třeba si při běhání po lese nevšimne vosího hnízda a celý roj vyrazí do útoku. Tento závod není fér a podle Kateřiny Kybicové bychom se neměli snažit roj sami odehnat či zlikvidova­t.

„Snažte se utéct a schovat se před ním a hlavně si čímkoli kryjte hlavu a krk. Až budete v bezpečí – a pokud se roj usídlí třeba u vás na zahradě –, zavolejte odborníky na likvidaci takového roje. To může být dezinsekčn­í firma, jde-li o včely, tak včelař. V případě akutního ohrožení zdraví můžete zavolat i hasiče,“radí doktorka Kybicová.

Jdeme se projít do přírody, chvíli si posedíme u potoka a necháme se unášet klidem a pohodou letní přírody. Doma v méně zasněné náladě zjistíme, že jsme si přinesli nechtěný suvenýr v podobě klíštěte.

Česnek nefunguje

Říká se, že proti klíšťatům, komárům či mouchám zabírá konzumace česneku. Kateřina Kybicová ale tvrdí, že to nebylo potvrzeno. A pach česneku potom odrazuje spíš okolní lidi. „Raději bych radila použití repelentu,“říká doktorka.

To platí také o obraně proti hmyzu v zahraničí, například ve Středomoří, ale i v asijských končinách. „Tam bych kromě repelentů doporučila využívat též moskytiéry.“

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Klíště na číhané
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Klíště na číhané

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia