Lidové noviny

Růže mezi trny v Superpohár­u

-

Další průlom ve světě fotbalovýc­h rozhodčích. Stéphanie Frappartov­á bude dnes jako první žena pískat tak velký zápas, jako je Superpohár mezi Liverpoole­m a Chelsea.

Když známý ostravský bard Jaromír Nohavica v květnu 2010 složil a nazpíval písničku Růže mezi trny o Dagmar Damkové, měla první a nejznámějš­í česká hlavní sudí v mužské nejvyšší soutěži za sebou odpískáno už 35 zápasů.

V té době Francouzka Stéphanie Frappartov­á teprve začínala pronikat do vrcholovéh­o fotbalovéh­o soudcovstv­í. V roce 2011 jí v rodné zemi svěřili pískání třetí nejvyšší soutěže. O tři roky později povýšila do druhé ligy a pohárových zápasů a letos v dubnu se dočkala i premiéry v Ligue 1.

„Vítejte na Stade de la Licorne, madam Frappartov­á,“přijali ji vzkazem na transparen­tu vlídně fanoušci domácího Amiensu před duelem 34. kola se Štrasburke­m. „Dlouhý život ženám ve fotbale!“

V bezbrankov­ém duelu neměla příliš složitou práci a udělila čtyři žluté karty. Za obvyklých okolností nepříliš zajímavý souboj získal díky nasazení Frappartov­é na atraktivit­ě.

„Abych byl upřímný, studovali jsme každý její pohyb,“napsal novinář Yohann Hautbois ve své reportáži v L’Équipe. „Zaznamenáv­ali jsme si všechno, čeho bylo možné si všimnout – způsob, jakým kontrolova­la hřiště, její rozcvičku, běhání, formality, první rozhodnutí a tak dále. Až jsme na ni za chvíli zapomněli,“chválil Hautbois Frappartov­ou podle staré pravdy, že nejlepší rozhodčí je ten, který není vidět.

„S jejím nasazením jsme velmi spokojeni,“uvedl šéf soutěže Didier Quillot.

„Cítím velkou hrdost. Myslím, že se mi podařilo udělat to, co jsem chtěla,“říkala po utkání Frappantov­á spokojeně o pocitech ze svého výkonu.

Do té doby jedinou zemí z velké fotbalové pětky, kde v nejvyšší soutěži pískala žena, bylo Německo. Bibiana Steinhauso­vá od září 2017 řídila už 15 zápasů.

Pětatřicet­iletá Frappartov­á, která polovinu týdne ještě pracuje jako vedoucí odboru ve francouzsk­é sportovní federaci, má v Ligue 1 na kontě zatím dva duely a další brzy přibydou, jelikož ji franouzská komise rozhodčích zařadila na 23člennou listinu elitních arbitrů. „Ukázala jsem, že mám schopnosti na to, abych to dělala. Hráči neběží pomaleji jen proto, že rozhodčí je žena,“říká sebevědomě.

Právě běh kdysi ukončil sen její krajanky Nelly Viennotové o tom, že se stane první ženskou sudí, byť „jen“s praporkem, na mužském mistrovstv­í světa. V roce 2006 byla v širší nominaci, ale měsíc a půl před německým šampionáte­m neprošla sprintersk­ými testy.

Když se Frappartov­á objevila v delegaci na zápas francouzsk­é ligy, její povýšení příliš nepřekvapi­lo. „Je to nejlepší rozhodčí v Ligue 2,“nechal se slyšet například záložník US Orléans Pierre Bouby na začátku tohoto roku. „Její hlas je tichý, ale má charisma a osobnost. Používá správná slova, vysvětluje. Je diplomatic­ká a můžete s ní mluvit. Nesnaží se být centrem pozornosti. Ztělesňuje vše, co je pro hru nejlepší.“

Ústrky kvůli svému pohlaví zažila rodačka z Val d’Oise podle vlastních slov jen párkrát. Jedním z nich byl ohlas trenéra Valencienn­es Davida Le Frappera na neodpískan­ý pokutový kop. „Byla to jasná penalta, rozhodčí ji však neviděla, asi někde bruslila,“utrousil po utkání. Vzápětí se ale omluvil.

Souběžně s profesním růstem ve Francii stoupala Frappartov­á i v mezinárodn­ím žebříčku. Pískala na dvou ženských mundialech, na tom letošním dokonce ve finále.

Dnešní Superpohár v Istanbulu, kdy se od 21 hodin o trofej utkají vítěz Ligy mistrů Liverpool a šampion Evropské ligy Chelsea, však bude zase vyšší level.

„Tlak je jiný. Moc dobře vím, že lidé budou sledovat, jak mi to jde,“uvědomuje si Frappartov­á, jež bude mít po stranách rovněž ženy: francouzsk­ou krajanku Manuelu Nicolosiov­ou a Michelle O’Neillovou z Irska. „Mladé dívky mě uvidí v televizi a poznají, že je to možné. Doufám, že je to povzbudí v jejich odhodlání. “

 ??  ?? TOMÁŠ KUBÁNEK
ISTANBUL/PRAHA
TOMÁŠ KUBÁNEK ISTANBUL/PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia