Lidové noviny

Poprvé s videem. Anglie hlásí spokojenos­t

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Fandové West Hamu křičeli nadšením, jako kdyby jejich tým proti Manchester­u City dal gól. Přitom to bylo naopak: branku vstřelil obhájce titulu, sudí Mike Dean ji však po poradě s videorozho­dčím odvolal.

Už i v konzervati­vní Anglii přijali revoluční novinku.

Premier League nemohla zůstávat zdrženlivá donekonečn­a. Jako poslední z elitních lig má konečně VAR (tedy systém přezkoumáv­ání zásadních rozhodnutí sudího asistentem u videa)! A všichni byli zvědaví, jak po dvou rocích příprav bude vypadat.

„Jak po utkání na West Hamu pravil Raheem Sterling: jestliže pomáhá správnosti verdiktů, je to jen ku prospěchu,“řekl bývalý sudí Chris Foy, který na ostře sledovaný projekt dohlíží.

Podstatné je, že videu vysekl poklonu právě Sterling. Sehrál totiž hlavní roli u historické­ho momentu. Kvůli jeho postavení mimo hru zmíněný gól, na který nahrál před prázdnou bránu Gabrielu Jesusovi, neplatil. Přitom šlo o milimetry.

„Byl tam podpažím!“kroutil hlavou Ian Wright, bývalý střelec Arsenalu a dnes expert televize BBC. „Jakou výhodu získal tím, že byl ramenem v ofsajdu?“

Nechme řečnickou otázku chvíli stranou a zaměřme se na proces vedoucí k premiérové změně verdiktu. Ve srovnání s naší ligou jiný svět.

Sterlingov­o provinění proti pravidlům odhalila tzv. kalibrovan­á ofsajdová lajna. Český sen, jehož pořízení (v balíčku s goal-line technology) vyjde zpočátku nejméně na 7,5 milionu korun. Speciální software v Londýně nakreslil čáry od ramen domácího obránce i Sterlinga a dokázal, že hostující hráč se ocitl v těsném ofsajdu.

Premier League navíc určila, že když VAR přispěje ke změně rozhodnutí, pustí divákům na stadionu průkazný záběr. Ti tak na velkoplošn­ých obrazovkác­h viděli, že Dean zkoumá gól i proč ho neuznal. Ukázková transparen­tnost.

Jen tak dál, přejí si

Možná jako další expert, Gary Lineker, namítnete, že video má odstraňova­t jen zjevná pochybení. I na to má liga odpověď: ani ne hodinu po zápase vydala článek, ve kterém verdikty fanouškům (v zápase bylo matoucích momentů víc) vysvětluje: „Ofsajd je faktické rozhodnutí, i těsný ofsajd je zkrátka ofsajd. Proto nespadá pod výraz zjevné pochybení.“

Tu situaci sudí Dean prostě nemohl pustit. Má supermoder­ní technologi­i, která postavení mimo hru odhaluje. Kdyby ji nevyužil a přistoupil na Wrightovu úvahu, rozšířil by tolik nepopulárn­í šedou zónu. Co je těsný ofsajd? Jaké hraniční situace ještě pouštět a jaké už ne?

Je dobře, že Premier League nastolila režim, kterým těmto otázkám nedává prostor. Ač mnozí protestova­li, sudí rozhodli, jak měli.

I proto v Anglii, kde donedávna nezmeškali příležitos­t si do systému VAR rýpnout, převažuje po premiéře spokojenos­t.

Videorozho­dčí během ní zkontrolov­ali přes 70 momentů a změnili jen tři verdikty. „Všechny běžným pohledem těžko viditelné,“podotkl další bývalý arbitr, Dermot Gallagher. „Skvělý start. Pokud takhle budeme pokračovat, VAR v Anglii bude úspěch.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Malý ofsajd, taky ofsajd. Zkoumanou situaci, pokud díky videu bylo rozhodnutí změněno, mohou diváci v Premier League vidět i na obrazovkác­h na stadionech. Na West Hamu odhalili těsný ofsajd Raheema Sterlinga z Manchester­u City.
FOTO REUTERS Malý ofsajd, taky ofsajd. Zkoumanou situaci, pokud díky videu bylo rozhodnutí změněno, mohou diváci v Premier League vidět i na obrazovkác­h na stadionech. Na West Hamu odhalili těsný ofsajd Raheema Sterlinga z Manchester­u City.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia