Lidové noviny

Chtěl jen zabavit dcery

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

GRIFFIN/PRAHA Na Štědrý den před 54 lety se Sherman Poppen koukal z okna, jak venku poletuje všudypříto­mný sníh. V tom ho napadla myšlenka, jak zpestřit Vánoce svým dvěma dcerám Wendy a Laurie a dopřát víc klidu své manželce Nancy, která byla v té době těhotná.

Dvěma dřívky na obou koncích k sobě spojil sjezdové lyže desetileté Wendy, odstranil vázání a na jejich špičku později přidělal provázek, kterými se tzv. „snurfer“ovládal. Za domem v Muskegonu u Michigansk­ého jezera pak obě děti zabavil sjížděním z kopce až do štědroveče­rní večeře.

Ono označení vymyslela právě Poppenova manželka, která spojila dohromady anglické výrazy snow (sníh) a surf (surfovat). Poppenův vynález se velmi brzy ujal nejen mezi jeho známými v okolí Detroitu, záhy vyrobil a prodal až půl milionu snurferů, který si v příštím roce nechal patentovat.

„Sherman Poppen byl člověk, který nastartova­l snowboardi­ng. Tím, že vymyslel koncept surfování na sněhu, mi změnil život,“řekl časopisu Snowboarde­r po jeho úmrtí Jake Burton Carpenter, který upravil design snurferu a vymyslel pro něj jméno snowboard.

Právě jeho firma Burton, která je dodnes nejznámějš­í ve světě snowboardi­ngu, pomohla k výraznému boomu tohoto sportu po celém světě, který vyvrcholil tím, že se v roce 1998 na olympiádě

Jeho jméno je většině lidí neznámé, jeho vynález však znají všude tam, kde mají sníh. V roce 1965 Sherman Poppen vytvořil první snowboard. Nyní mu vzdává snowboardi­ngová obec hold, před dvěma týdny totiž v 89 letech zemřel.

Sherman Poppen v Naganu dostal poprvé do programu zimních her.

Na svého otce vzpomínají s láskou hned tři dcery, přičemž nejmladší Julie se narodila jen tři dny po onom památném Štědrém dnu. „Julie si chce přivlastni­t celý tátův vynález,“smála se nejstarší Wendy s tím, že důvodem vzniku snurferu byla právě na svět se deroucí sestra.

„Laurie a já jsme bouchaly do zdi, že chceme ven, protože tam sněžilo. Mámě v té době už nebylo dobře, proto na tátu zavolala: ‚Sherme, proboha, běž s nimi ven!‘ Táta zrovna něco vyráběl a pak nám ukázal, jak k sobě přibil hřebíky mé lyže. Oblékl nás a celý den jsme se pak se sestrou na snurferu střídaly,“doplnila Wendy.

Když Poppen, který vlastnil firmu se svařovacím­i prostředky, zjistil, že jeho vynález funguje, koupil vodní lyže, vyvrtal do jejich špiček díry, kterými by se dal ovládat. Navíc zhotovil i vázání a přemluvil firmu Brunswick, aby se do vyrábění snurferů dala ve velkém. Tento prototyp nyní leží v muzeu zimních sportů ve známém středisku ve Vailu.

„Táta mě před lidmi z Brunswicku předváděl jako malou cvičenou opici a všichni mě pozorně sledovali. Musela jsem v tom mrazu sjet z tohoto kopce a vyšplhat se zase nahoru nejmíň patnáctkrá­t. ‚Udrž se snurferu, dokud ti neřeknu, abys přestala,‘ nakázal mi. Nakonec jim patent prodal a snurfer se začal vyrábět ve velkém,“vzpomíná Wendy.

Snurfer ze dřeva, z něhož se vyrábí dodnes bowlingová dráha, si jako dítě oblíbil již zmíněný Jake Burton Carpenter, který v dospělosti upravil snurfer do současné podoby snowboardu. Neustále se však vedl Poppenovým příkladem a stejně jako on později část svých peněz věnoval na podporu talentovan­ých dětí, jejichž rodiče měly nízké příjmy.

„Skutečně podporoval myšlenku, aby si děti s nedostateč­nými finančními možnostmi mohly v horách prožít stejné věci jako ostatní. Byl z toho velmi unešený a jsem ráda, že v jeho práci pokračuje nyní pan Carpenter,“upozornila Poppenova nejmladší dcera Julie.

 ??  ?? (25. 3. 1930 – 31. 7. 2019)
První snowboard sestrojil během Vánoc v roce 1965 v Michiganu. Svázal dohromady dvě lyže a spojil je dřevěnými příčníky. Jeho manželka dala novému vynálezu název „snurfer“. Poppen později přidělal na špičku snowboardu provázek, který jezdec držel a prkno jím ovládal, a rok poté si nechal svůj nápad patentovat.
(25. 3. 1930 – 31. 7. 2019) První snowboard sestrojil během Vánoc v roce 1965 v Michiganu. Svázal dohromady dvě lyže a spojil je dřevěnými příčníky. Jeho manželka dala novému vynálezu název „snurfer“. Poppen později přidělal na špičku snowboardu provázek, který jezdec držel a prkno jím ovládal, a rok poté si nechal svůj nápad patentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia