Lidové noviny

V bouldering­u skončil Ondra na MS šestý

-

HAČIODŽI Sportovní lezec Adam Ondra ve finále bouldering­u na mistrovstv­í světa nenavázal na výhry z kvalifikac­e i semifinále a skončil šestý. Na žádné ze čtyř cest se nedostal ani na takzvanou zónu, tedy bodovaný mezistupeň ještě pod vrcholem. Titul v Japonsku získal domácí Tomoa Narasaki, letošní vítěz celkového hodnocení Světového poháru.

Ondra, který má z bouldering­u světový titul z roku 2014 a další dvě stříbra, vstupoval do finále jako velký kandidát na medaili. Už postup do finále, kam se na loňském MS nedostal, hodnotil pozitivně. „První disciplína pro mě dopadla, řekl bych, úspěchem, díky tomu, že jsem postoupil do finále. Ve finále jsem měl zápis čistá nula, což je určitě zklamání,“uvedl v nahrávce pro média.

Finálové „problémy“mu nesedly. Začalo to hned tím prvním, na který se lezci museli rozeběhnou­t a vyskočit. Brněnský rodák se dokázal zachytit jen jednou, ale při následném přesunu už nebyl úspěšný a pak už se ve čtyřminuto­vém časovém limitu ani nedostal do startovní pozice.

Podobně marné bylo jeho snažení i při dalších třech cestách a jako jediný z finalistů nezapsal ani jednu zónu. Všichni ostatní měli aspoň dvě.

„Bylo to hodně těžké finále, bojovalo se o každý chyt. Styl to byl hodně moderní, hodně koordinačn­í, hodně dynamický. Je určitě dobré směrem k olympiádě vidět, že v něm mám velké rezervy a vím, na čem pracovat,“řekl.

Na top ve finále dosáhl jen Narasaki, který zdolal dva ze čtyř boulderů a přidal na své konto druhý světový titul. Další medaile se braly

Je určitě dobré směrem k olympiádě vidět, že mám v bouldering­u velké rezervy a vím, na čem pracovat

za tři zóny, přičemž rozhodoval počet pokusů potřebných k jejich dosažení. Stříbro získal Rakušan Jakob Schubert, třetí příčku obsadil Yannick Flohé z Německa.

Ondra si může spravit chuť v lezení na obtížnost, které začalo dnes kvalifikac­í. Semifinále a finále je na programu ve čtvrtek. Pro českou lezeckou jedničku je na tomto MS nejdůležit­ější kombinace, která se uskuteční příští týden. V této disciplíně se bude totiž bojovat o místa na OH v Tokiu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia