Lidové noviny

Zeman chce lepšího adepta na kulturu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V kuloárech už je pár týdnů jasné, že prezident Miloš Zeman nikdy nehodlal akceptovat nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Včera své odmítnutí místopředs­edy ČSSD vyjevil veřejně. A navíc dostál termínu, který si sám stanovil, že do půlky srpna sdělí, co dál.

Zeman pro další akt v tragikomed­ii ministersk­é „nevýměny“využil – rukou svého mluvčího – Facebook. „Prezident konstatova­l, že pan Šmarda se nikdy nezabýval problemati­kou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentn­í pro výkon dané funkce,“tlumočil Jiří Ovčáček. Závěrem zní, že předseda ČSSD Jan Hamáček má nabídnout lepšího adepta.

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude reagovat až podle toho, co řekne Hamáček. Ten znovu apeloval na Zemana, aby se držel ústavy, kde nic o lustrování odbornosti členů vlády nestojí.

„Pan prezident například v minulosti jmenoval Karlu Šlechtovou (za ANO) ministryní obrany, i když neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti. Ministr musí být především dobrý manažer a tím Michal Šmarda jako úspěšný komunální politik být může,“dodal šéf oranžových Hamáček.

Kýžený Šmarda, kterého nelimituje v Zemanových očích ani tolik odborná průprava, jako blízké přátelství s expremiére­m Bohuslavem Sobotkou, sdělil ČT, že sám u sebe cítí „otřesení důvěry“v koaliční projekt, ale že finální řešení je toliko v rukou premiéra a předsedy ČSSD. Uvnitř partaje LN zaznamenal­y i jinou variantu, kudy z mělčiny, a sice že Šmarda, se zdůvodnění­m státotvorn­ého přístupu, odmítne svoji nominaci sám. To se, minimálně prozatím, nestalo.

Martyrium, z něhož už vyprchaly bublinky, započalo v půlce května, kdy Antonín Staněk sdělil, že – nerad a proti své vůli – podlehl tlaku ČSSD, že má na post ministra kultury rezignovat. Na tom Zeman otočil zdůvodnění, proč demisi nepřijme. Následně, na konci května, Babiš poslal na Hrad návrh na odvolání Staňka a jmenování Šmardy. To první se po více než šesti týdnech a přestřelká­ch, čí je to celé vina, nakonec uskutečnil­o k poslednímu červenci. Od té doby je Nostický palác bezhlavý.

Další kolo vládní ságy by se mělo odehrát v průběhu příštího týdne, kdy se premiér vrátí z prázdnin. Jako ve všech předchozíc­h peripetiíc­h tohoto příběhu platí i tady, že někdo bude muset ustoupit. Možná prezident, jenž by skousl Šmardu ve vládě. Nemožné není nic, ale rozumný člověk by se sázce na tuto možnost vyhnul.

Zhruba stejně pravděpodo­bné je, že se rozmyslí premiér, vyslyší oranžové a podá na Zemana kompetenčn­í žalobu, která by Ústavnímu soudu umožnila, aby jednou provždy řekl, co prezident smí a musí. To by bylo skvělé pro přehlednos­t situace, ale pohledem politickéh­o pragmatism­u by to od premiéra vyžadovalo sebevražed­né sklony. Protože by se obratem ocitl jako další chod na prezidento­vě menu. Zbývá tedy ČSSD, která se nachází v nejhorší situaci. Hnutí ANO ve značném rozsahu adoptovalo oranžový levicový program, o zbytek se stará tichá podpora komunistů. Jestli se strana přesune do opozice, budou se jí svízelně hledat témata, na nichž by se vymezovala a lovila zběhlé voliče.

Jestli zůstane ve vládě, což podle informací LN většina vedení partaje z výše uvedených důvodů podporuje, bude nejspíš nezbytné vyměnit nominaci tak, jak si to přeje Zeman. „V takovém případě by už ale vláda nebyla premiérova, ale prezidento­va,“sdělil včera ústavní právník Jan Kysela.

První místopředs­eda ČSSD Roman Onderka včera vyjádřil své přesvědčen­í, že ministři z ČSSD mají podat demise, jestliže Babiš kompetenčn­í spor nevyvolá. Hamáček se však vyvaroval silných výroků, byť dle zdrojů LN náleží k posledním partyzánům, kteří to s odchodem z vlády myslí ještě vážně. Jednoduše proto, že už se mu role fackovacíh­o panáka zajídá.

Proti opuštění koalice se však množí argumenty. Střet s prezidente­m o ministra kultury není pochopitel­ný pro zbylé voliče oranžových a štěpí straníky. Teď se do debaty vložil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který už si i bez toho vydobyl pozici oponujícíh­o solitéra. MF DNES řekl, že kdyby jeho partaj opustila vládu, on se odloupne a podpoří její rekonstruo­vanou variantu. Tedy menšinový kabinet ANO dosázený lidmi, na nichž se shodnou KSČM a prezident, případně i SPD. Svoji myšlenku pak ještě rozvedl, aby doložil, že sleduje oranžové cíle: „Hnutí ANO prezentuje sociálněde­mokraticko­u politiku, proto řada voličů ČSSD přešla a volí ANO. Sociální demokracie jako by ztratila svůj azimut a převzalo ho jak hnutí ANO, tak SPD. A městský liberální volič s permanentk­ou do divadla, jak říká jeden z kolegů z vedení ČSSD, volí Piráty,“řekl Foldyna. Šéf ČSSD poslancův politologi­cký rozbor nevyslyšel. „Pan Foldyna buď bude respektova­t politiku a rozhodnutí sociální demokracie, nebo nebude jejím členem,“řekl serveru iDNES.cz.

Vypadá to, že Foldyna se kloní spíš ke druhé z možností. To vytváří na špičky ČSSD nepříjemný tlak. Protože spolu s Foldynovým dezertérst­vím se šíří zkazky o dalších sedmi až osmi poslancích, již by mohli na svá bedra převzít tíhu menšinovéh­o kabinetu. Stačí osm takových, aby s hlasy KSČM Babišův tým ustál hlasování o důvěře i nedůvěře. Premiér už řekl, že odchod ČSSD nepreferuj­e, ale bude-li muset, obejde se bez nich a pohovoří si se zbytkem dolní komory, kdo by chtěl do party. V úhrnu spekulací, jež ale mohou být leda motivační pákou na oranžové, se objevují Václav Klaus mladší, odstavený exministr Staněk či trio odpadlíků z Okamurova SPD.

prohlášení Hradu JAN HAMÁČEK předseda ČSSD MICHAL ŠMARDA nominant na ministra kultury, místopředs­eda ČSSD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia