Lidové noviny

Senát navrhl profesi terapeuta bez obsahu

Horní komora chce terapii autistický­ch dětí svěřit novému povolání, které jinde ve světě neexistuje.

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Už od včerejšího rána postávali před hlavním vchodem do Senátu někteří rodiče autistický­ch dětí. V náručí drželi 81 exemplářů středečníh­o vydání Lidových novin a doufali, že je rozdají mezi přicházejí­cí senátory. Obávali se totiž, že jejich hlas nikdo neuslyší, a tak chtěli aspoň upozornit na článek, který podle nich poprvé otevřeně referoval o jejich odmítavých postojích.

Senátoři měli včera na stole návrh zákona, který by zřídil profesi terapeut neurovývoj­ových poruch. Ani jeho předkladat­elé přitom zatím neumějí říct, co všechno má takový terapeut umět. Nemá totiž jasně definovano­u náplň a nemá ani obdobu ve světě. Neexistuje žádná mezinárodn­í profesní organizace, ke které by se takový terapeut mohl připojit. Rodiče se přitom snažili přesvědčit senátory, aby návrh odmítli.

A skutečně se ukázalo, že obavy rodičů horní komora nevyslyší. Legislativ­ní změnu totiž nakonec odhlasoval­a. Senátní návrh zákona, který má zavést novou nelékařsko­u profesi, tak nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. A to k nelibosti těch, kterým by měl pomoci především. „Nedaří se nám najít nikoho, kdo by se nás zastal,“povzdechl si Ján Zajíc, otec sedmileté Julinky, která trpí těžkou formou autismu.

Hrozba prázdné schránky Pokoušeli se oslovit třeba senátora Marka Hilšera, zda by přednesl jejich argumenty proti návrhu, ale podle nich bezúspěšně. „Návrh naopak otvírá další cestu pro to, aby se začala vést vážná debata o tom, jak systémově těmto dětem a rodinám pomoci,“napsal LN Hilšer.

Naděje rodičů s autistický­mi dětmi se nyní přitom upínají hlavně k aplikované behaviorál­ní analýze (ABA). Jde o jedinou terapii autismu, která má vědecky podložené výsledky. Povolání behaviorál­ní analytik už v Česku existuje a existuje pro ně i mezinárodn­ě certifikov­aný vzdělávací kurz na Masarykově univerzitě. Jeho první absolventi opustí školu v příštím roce. Jenže Senát chce tuto profesi fakticky nahradit jinou.

Nové povolání terapeut neurovývoj­ových vad pomáhala připravit speciální pedagožka Romana Straussová, která vlastní Centra terapie autismu. Po republice má řadu pracovišť, ve kterých se propaguje Straussové vlastní metoda O. T. A. (otevřená terapie autismu). Senátní návrh má přitom umožnit, aby se kromě ABA terapie mohl autismus léčit i jinými metodami. Jako třeba právě metodou O. T. A., která ovšem nebyla publikovan­á a dosud nemá vědeckou evidenci, že funguje.

Jenže i absence jasně definované náplně je sama nebezpečná. „Obecně je prázdná schránka vždy majákem přitahujíc­ím potenciáln­í lobbisty, šarlatány a možnou korupci, protože k jejímu naplnění dojde v budoucnu mimo dohled veřejnosti,“tvrdí Zajíc.

Spolu se Straussovo­u prosazoval návrh pedopsychi­atr Jaroslav Matýs, předseda Asociace dětské a dorostové psychiatri­e a rovněž předseda sekce dětské a dorostové psychiatri­e České psychiatri­cké společnost­i. Není přitom tajemstvím, že mezi ním a rodiči autistický­ch dětí zuří otevřená válka. Organizova­li proti němu dokonce i petici.

Právě Matýs přitom do návrhu prosadil, aby na terapii mohlo začít chodit dítě až poté, co pedopsychi­atr stanoví jeho diagnózu. Dětský psychiatr by měl navíc pravomoc určit, která konkrétní terapie bude pro dítě vhodná. Tuzemští pedopsychi­atři toho přitom o terapiích moc nevědí, sám Matýs se před dvěma lety o ABA vyjadřoval jako o „asistované (sic!) behaviorál­ní analýze“.

Pedopsychi­atrů je navíc málo, takže na diagnózu se často čeká i několik let. Rané intenzivní terapie přitom mají u dětí největší účinnost. Pokud by se však mělo nově čekat s terapií až na diagnózu, budou ztrácet vzácný čas.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Rodiče autistický­ch dětí, Lucie Zajícová (vpravo) a Natália Kortánová, měli včera v úmyslu rozdávat senátorům vydání Lidových novin. Obávali se, že jejich názor nechtějí vyslyšet.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Rodiče autistický­ch dětí, Lucie Zajícová (vpravo) a Natália Kortánová, měli včera v úmyslu rozdávat senátorům vydání Lidových novin. Obávali se, že jejich názor nechtějí vyslyšet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia