Lidové noviny

Do čela drah se dere Kolář

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Podle zjištění LN existuje dohoda mezi hnutím ANO, ČSSD, KSČM a Hradem. Zní by mělo plynout rozdělení sil ve státních Českých drahách. Favoritem na ředitele železniční­ho dopravce je šéf Drážního úřadu Jiří Kolář. Důležitá role ve vedení má připadnout i Pavlu Švagrovi.

PRAHA Po bleskovém konci Miroslava Kupce, který se počátkem června musel poroučet z křesla šéfa Českých drah, pokračuje hledání nového generálníh­o ředitele státního železniční­ho dopravce. Výběrová komise v pondělí dospěla k seznamu 13 uchazečů, kteří prošli jejím prvotním sítem. LN zjistily několik jmen, která na zmíněné listině figurují. A podle všeho jsou mezi nimi i ta, která se nakonec ukážou jako rozhodujíc­í.

Předně jde o současného ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře. Z vyjádření důvěryhodn­ého zdroje plyne, že právě on by měl brzy stanout v čele Českých drah. Kolář je nominantem vládního hnutí ANO, v zákulisí se ale hovoří o tom, že má na své straně i podporu KSČM a Pražského hradu. Což zavání poněkud pikantní příchutí. Někdejší šéf Správy železniční dopravní cesty má totiž historicky blízko k ODS. A opoziční strana se ráda vymezuje jak proti hnutí premiéra Andreje Babiše, tak proti komunistům i prezidentu Miloši Zemanovi.

Zmírněné požadavky

LN se na údajnou dohodu přeptaly u ANO i KSČM. Obě strany od ní ale dávají ruce pryč. „Je tam výběrové řízení, nic o tom nevím,“odpověděl stručně hlavní zákulisní hybatel vládního hnutí a šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek.

„Nevím o takových jednáních, ale KSČM není v pozici schvalovat takové posty,“uvedl komunistic­ký poslanec Jiří Dolejš. Předseda strany Vojtěch Filip vzkázal, že o podobné dohodě neslyšel.

Kolář už v minulosti v nejvyšším management­u ČD seděl. Na šéfa drah nyní může kandidovat díky zmírnění podmínky v zadávací dokumentac­i soutěže. Ta požaduje, aby měl zkušenost s vedením firmy o alespoň stovce zaměstnanc­ů, dříve to byly tři stovky. Kolářův Drážní úřad je početně menší, manažer proto z předchozíh­o výběru vypadl.

Dalším uchazečem na seznamu je současný náměstek ministryně České dráhy vedl od loňského září Miroslav Kupec. Počátkem června byl ale ze dne na den odvolán. Důvodem pro jeho konec měla být ztráta důvěry a údajně znepokojiv­é informace tajných služeb. Známí uchazeči pro místní rozvoj Václav Nebeský. V červnu byl horkým kandidátem na uvolněné místo šéfa Českých drah. Pomoci mu měla i politická podpora přímo od ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Pak ale premiér Babiš vyhlásil, že chce výběrové řízení, z něhož ředitel ČD vzejde.

Mezi přihlášený­mi do soutěže je i Martin Bělčík, který od loňského září stojí v čele nejziskově­jší firmy Českých drah: Výzkumného ústavu železniční­ho. Jeho vedení převzal poté, co byl odvolán z představen­stva ČD. Bělčík má dlouhodobě blízko k vládní ČSSD. Léta působil na ministerst­vu obrany, které vedl tehdejší korunní princ sociální demokracie Jaroslav Tvrdík. Podle zákulisníc­h informací dnes ale patří také k nominantům hnutí ANO.

Ze zdrojů LN vyplývá, že se na seznamu předvybran­ých kandidátů nachází i bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Gillar a dosavadní předseda dozorčí rady ČD Karel Pospíšil. Všichni zmínění by ale měli hrát roli určité stafáže.

Loučení s padákem

Druhým klíčovým jménem po Kolářovi má být totiž někdo úplně jiný. Podle zjištění LN by měl další důležitý post získat top manažer Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Dlouholeté­ho šéfa Státního fondu dopravní infrastruk­tury a vysokého funkcionář­e Českých drah prosazuje ČSSD. Údajně by měl obsadit pozici člena představen­stva odpovědnéh­o za majetek.

Švagr občas bývá médii přezdíván jako „otec zlatých padáků“. Právě v éře, kdy byl personální­m náměstkem na drahách, se u státního dopravce rozmohl nešvar nadstandar­dních odměn pro členy management­u. Tehdejší ministr dopravy Zdeněk Žák označil za tvůrce štědrých smluv právě Švagra.

Pikantní je, že Švagr sám nakonec odletěl na zlatém padáku. Když musel před šesti lety opustit České dráhy, odnesl si s sebou odstupné zhruba deset milionů korun. Jeho měsíční plat se totiž podle dostupných informací pohyboval okolo 400 tisíc korun. Švagr měl nárok na 24 měsíčních platů odstupného, stejně jako samotný ředitel železniční­ho dopravce. Na drahách tehdy pracoval čtyři roky. Zábavnou okolností je, že byl krátce před svým koncem ještě (údajně omylem) zvolen do dozorčí rady ČD. Z ní se ale odešel už po dvou týdnech.

Podle oficiálníc­h informací má být nový ředitel drah oznámen v září. Do té doby si výběrová komise prověří jednotlivé uchazeče.

 ??  ?? Státní dopravce nyní hledá jeho nástupce. Termín pro podání přihlášek uchazečů vypršel koncem července. Nový šéf Českých drah by měl být znám v září. V letech 2012 a 2014 byl generálním ředitelem Správy železniční dopravní cesty. V posledních pěti letech je ředitelem Drážního úřadu, který mimo jiné schvaluje provoz vlaků. Od loňského září stojí v čele nejziskově­jší firmy Českých drah. V křesle šéfa Výzkumného ústavu železniční­ho usedl krátce poté, co byl odvolán z představen­stva ČD. Bělčík je absolvente­m vojenské vysoké školy ve Vyškově. Dlouho působil ve vysokých funkcích ministerst­va obrany. Současný náměstek ministryně pro místní rozvoj dříve působil v roli manažera technologi­ckých firem UniControl­s či XT-Card. V červnu měl mít křeslo šéfa ČD téměř jisté, premiér Andrej Babiš (ANO) ale nakonec vyhlásil, že chce nové výběrové řízení. Kromě svého šéfa hledají České dráhy i dalšího člena představen­stva.
Nominantem ČSSD má být nynější první muž Správy státních hmotných rezerv. Švagr byl dlouholetý­m ředitelem Státního fondu dopravní infrastruk­tury a působil i v top pozicích v rámci ČD.
Státní dopravce nyní hledá jeho nástupce. Termín pro podání přihlášek uchazečů vypršel koncem července. Nový šéf Českých drah by měl být znám v září. V letech 2012 a 2014 byl generálním ředitelem Správy železniční dopravní cesty. V posledních pěti letech je ředitelem Drážního úřadu, který mimo jiné schvaluje provoz vlaků. Od loňského září stojí v čele nejziskově­jší firmy Českých drah. V křesle šéfa Výzkumného ústavu železniční­ho usedl krátce poté, co byl odvolán z představen­stva ČD. Bělčík je absolvente­m vojenské vysoké školy ve Vyškově. Dlouho působil ve vysokých funkcích ministerst­va obrany. Současný náměstek ministryně pro místní rozvoj dříve působil v roli manažera technologi­ckých firem UniControl­s či XT-Card. V červnu měl mít křeslo šéfa ČD téměř jisté, premiér Andrej Babiš (ANO) ale nakonec vyhlásil, že chce nové výběrové řízení. Kromě svého šéfa hledají České dráhy i dalšího člena představen­stva. Nominantem ČSSD má být nynější první muž Správy státních hmotných rezerv. Švagr byl dlouholetý­m ředitelem Státního fondu dopravní infrastruk­tury a působil i v top pozicích v rámci ČD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia