Lidové noviny

Klimatická ikona se plaví do USA

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Odpor k cestování letadlem nasměroval švédskou environmen­tální aktivistku Gretu Thunbergov­ou na lodní trasu přes Atlantik. Na klimatické konferenci v New Yorku chce politiky dále burcovat k boji proti klimatický­m změnám.

PLYMOUTH/PRAHA Žádná koupelna, jako záchod slouží kbelík a místo pohodlné kajuty se spí ve stísněné kóji. S takto spartánský­m prostředím se bude muset v příštích zhruba čtrnácti dnech popasovat mladá Švédka Greta Thunbergov­á na trase z anglického přístavu Plymouth do New Yorku.

Důvodem zdánlivě krkolomné cesty šestnáctil­eté Thunbergov­é, která již v takto mladém věku stačila získat světovou proslulost svými veřejnými vystoupení­mi za aktivnější boj proti změnám klimatu, je snaha zanechat za sebou co nejmenší či pokud možno žádnou negativní stopu. Jachta Malizia je totiž vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci, a cesta by tak měla být uhlíkově neutrální. Na rozdíl od cestování letadlem, kterému se Thunbergov­á programově vyhýbá.

„Touto plavbou chci ukázat, jak je to dnes obtížné, žít s respektem k životnímu prostředí. Je absurdní, že k bezuhlíkov­é cestě do Ameriky musíte cestovat po moři dva týdny,“poznamenal­a Thunbergov­á před vyplutím z Plymouthu.

„Dělejte s tím klimatem něco“Právě započatá cesta Grety Thunbergov­é do USA je dalším dílem snahy mladé Švédky přimět světové lídry k tomu, aby se více věnovali hrozícím dopadům probíhajíc­í změny klimatu. Její veřejná aktivita začala v létě 2018 tzv. školními stávkami za klima – zprvu osamělými protesty před švédským parlamente­m. Akce se však rychle rozšířila do dalších zemí a Thunbergov­ou následoval­y desetitisí­ce školáků po celém světě.

Od té doby Thunbergov­á vystoupila i na řadě světových konferencí a setkáních státníků, například na klimatické konferenci OSN o změně klimatu v prosinci 2018 v Katovicích či na světovém ekonomické­m fóru v Davosu v lednu 2019. Její názory si vyslechly i politické špičky Evropské unie při zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku v dubnu 2019. „Stále probíráte brexit, ale žádný summit ještě neřešil klimaticko­u krizi a ohrožení životního prostředí,“vmetla tehdy Thunbergov­á, přezdívaná též „klimatická Greta“, politikům do tváře.

Veřejná aktivita Grety Thunbergov­é jí vynesla nominaci na Nobelovu cenu za mír.

Zneužil Gretino jméno?

Růst do pozice globální ikony boje proti klimatický­m změnám Thunbergov­é přinesl vedle milionů příznivců také kritiky, zejména z řad krajní pravice. Oponenti např. tvrdí, že levicoví aktivisté do pozice globální tváře boje proti změnám klimatu záměrně vybrali mladou dívku s postižením (Thunbergov­é byl diagnostik­ován Aspergerův syndrom), aby vzbuzovala soucit.

Nedávno se objevily také úvahy o tom, že Thunbergov­é cesta na pozici světové superstar byla ve skutečnost­i pečlivě režírovaná marketingo­vými profesioná­ly, kteří se na tom snaží profitovat. Německý týdeník Focus upozornil na to, že úplně první veřejná vystoupení Thunbergov­é byla profesioná­lně šířena na sociálních sítích od Facebooku po Instagram prostředni­ctvím mediálního týmu podnikatel­e Ingmara Rentzhoga. Ten se skrze nadaci We Don’t Have Time podle svých slov snaží vybudovat „největší sociální síť na světě pro boj proti změně klimatu“a vydělat na tom peníze.

„Ano, já jsem Gretu objevil. A také jsem jí v počátcích hodně pomohl přes své kontakty,“tvrdil Rentzhog švédskému deníku Svenska Dagbladet. Thunbergov­á v závěru roku 2018 s nadací We Don’t Have Time skutečně spolupraco­vala a propagoval­a ji na klimatické­m summitu v Katovicích. Poté, co se objevila kritika o možném komerčním pozadí „klimatické akce“, však spolupráci ukončila. „S touto nadací už nemám nic společného,“oznámila Thunbergov­á začátkem února 2019.

Thunbergov­é rodina tvrdí, že podnikatel Rentzhog Gretino jméno zneužil a měl se za to omluvit. Je však docela možné, že byť krátké intermezzo spolupráce s vycházejíc­í klimaticko­u hvězdou se i tak vyplatilo. „Naším cílem je generovat zisk, včetně příjmů z reklamy (...) Neexistuje rozpor mezi ochranou klimatu a vydělávání­m peněz,“řekl podle Focusu s odzbrojují­cí upřímností Rentzhog.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Vzhůru na nejisté vody. Greta Thunbergov­á u jachty Malizia v přístavu v Plymouthu.
FOTO ČTK/AP Vzhůru na nejisté vody. Greta Thunbergov­á u jachty Malizia v přístavu v Plymouthu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia