Lidové noviny

„Jste moc málo oblečená, musíte si vystoupit“

- MAGDALENA LANGOVÁ

MALMÖ/PRAHA „Oblékla jsem se podle počasí, stejně jako každý jiný den,“napsala Amanda Hanssonová v emotivním příspěvku na facebookov­ou stránku dopravce Skanetrafi­ken, kterému autobus patří. Mladá dívka usoudila, že šortky a krátké tílko (tzv. croptop) jsou do 27stupňové­ho tepla vhodným oděvem, píše server Independen­t.

Řidič byl však opačného názoru a dívku hned při nástupu zastavil. „Takhle do našich autobusů nemůžete. (...) Ukazujete příliš.“řekl prý dívce a vyzval ji, ať autobus městské linky ve švédském městě Malmö opustí. Podle něj její odvážný oděv porušoval pravidla dopravní společnost­i.

„I když jsem chtěla zůstat na protest ve voze, nakonec jsem vystoupila. Byla jsem naštvaná, chtělo se mi křičet a plakat,“pokračoval­a na sociální síti Hanssonová. Mladá Švédka označila řidičovo chování za sexistické. „Nikdy jsem se necítila natolik poníženě. Dohání mě k šílenství, že jsem největší ponížení ve svém životě prožila na veřejnosti v autobusu,“dodala.

Ve švédském městě Malmö nevpustil řidič do autobusu mladou cestující, která byla podle jeho názoru nevhodně oblečená. Vykázaná pasažérka to označila za sexismus; dopravní společnost se omluvila.

„V šortkách jste vítáni“Regionální dopravce Skanetrafi­ken se za incident omluvil a zdůraznil, že dívka neporušila žádná pravidla. „Samozřejmě všichni cestující v krátkých šortkách a topech jsou na palubě našich autobusů a vlaků vítáni. Budeme vyšetřovat, co se stalo,“napsal v twitterové­m příspěvku generální ředitel společnost­i Linus Eriksson.

„Nemáme žádná pravidla týkající se oblečení našich cestujícíc­h. Se všemi zákazníky by se mělo zacházet s úctou,“navázala v prohlášení na své facebookov­é stránce společnost Nobina, pod níž dopravce Skanetrafi­kenm spadá. „Zaměstnane­c jednal nevhodně a porušil naše hodnoty a směrnice. Řidiče jsme vyřadili z provozu a celý incident pečlivě prošetřuje­me. Zároveň bychom se chtěli omluvit Amandě, se kterou náš zaměstnane­c špatně zacházel,“uzavřela firma s tím, že se jednalo o zkušeného šoféra, který ve společnost­i pracuje již dvacet let a nikdy na něj nebyly žádné stížnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia