Lidové noviny

Jemen se stává novým Vietnamem

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Už tak nepřehledn­á válka na jihu Arabského poloostrov­a získala v uplynulých dnech nový rozměr s nástupem adenských separatist­ů. Z rozkolu ve vojenské alianci, oficiálně stále vedené Saúdskou Arábií, se může radovat hlavně Írán, proti kterému byla původně sestavena.

ADEN/PRAHA Když Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty (SAE) a několik jejich partnerů vytáhlo v březnu 2015 proti šíitským rebelům v Jemenu s deklarovan­ým cílem vrátit během pár týdnů k moci tamní legitimní, mezinárodn­ě uznávanou vládu, mohlo to leckde působit sympaticky – zvláště když húsijští povstalci byli vnímáni jako prodloužen­á ruka íránského režimu. Dnes už je ale zjevné, že jemenské i regionální záležitost­i jsou o dost složitější – jinak by ostatně „blesková“saúdská kampaň neprobíhal­a už pátý rok.

Naposledy se to ukázalo, když se proti sobě minulý týden dostala do otevřených bojů dvě křídla oné protiíráns­ké a protišíits­ké aliance: na jedné straně jednotky loajální jemenskému prezidentu Mansúrovi Hádímu podporovan­é Saúdskou Arábií a na straně druhé jihojemenš­tí separatist­é, za nimiž stojí SAE.

„Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie vyzývají strany jemenského konfliktu, aby v zájmu Jemenu upřednostn­ily dialog,“prohlásil v pondělí korunní princ SAE Abú Zabí Muhammad bin Zájid, když přiletěl do Mekky na usmiřovací schůzku za svým saúdskoara­bským protějškem JEMEN Muhammadem bin Salmánem. Faktičtí vládci obou monarchií jsou přitom považování nejen za architekty protiíráns­ké kampaně, ale paradoxně i za hlavní hybatele nynější krize.

Ideologie až na druhém místě SAE v červenci k pramalé radosti Rijádu ohlásily stažení svého několikati­sícového kontingent­u, který do nekončící jemenské války nasadily. Na místě však nechaly spřátelené milice operující na jihu a západě Jemenu. Dominuje jim Jižní přechodná rada, což jsou v realitě separatist­é usilující o znovuodtrž­ení jižního Jemenu. Minulý týden tyto jednotky dobyly Aden – druhé největší jemenské město a mezinárodn­ě významný přístav u důležité ropné trasy. Do rukou rebelů padl tamní prezidents­ký palác a jemenské vládní síly podporovan­é Saúdskou Arábií byly vytlačeny. Válka v Jemenu

Vedení separatist­ů obecně neodmítá rozhovory a hlásí se i k pokračujíc­ímu tažení proti šíitským rebelům. Evropský reprezenta­nt hnutí Ahmad bin Faríd však ve stejné chvíli britskému listu The Independen­t řekl: „Neustoupím­e od našeho požadavku na nezávislý stát, nikdo nepřijme jednotný Jemen. Jižní Jemen byl donedávna nezávislý a my chceme návrat této vlasti.“

O tom, že v Jemenu nejde o zásadový střet mezi „rozpínavým“šíitským islámem a „umírněnými“sunnity ostatně svědčí i okolnosti samotného húsijského povstání. Šíitští rebelové ze severu země se vzbouřili proti svému domnělému podřadnému politickém­u postavení v zemi. Za prezidenta Mansúra Hádího, kterého tažení rebelů vyhnalo do sousední Saúdské Arábie, se postavil Rijád, povstalci se zase mohli těšit přinejmenš­ím diplomatic­ké a morální podpoře Teheránu. „Jenže v minulosti, když se jim to hodilo, měli se šíitskými húsiji velmi úzké vazby a spolupráci i sunnitští Saúdové a Emiráťané,“upozornil LN v nedávném rozhovoru přední regionální expert, který si kvůli své současné práci nepřeje být jmenován. „Zjednoduše­ná teze saúdsko-íránského a sunnitsko-šíitského střetu je tedy dobrá tak pro novinové titulky.“

Ostatně Elizabeth Dickinsono­vá z Internatio­nal Crisis Group podporuje tento názor z jiné perspektiv­y. „Spojenectv­í Húsijů s Íránem je primárně strategick­é, vychází z momentální situace a může se změnit, pokud se posune jemenská vnitropoli­tická situace,“řekla Lidovým novinám expertka, zabývající se Arabským poloostrov­em. Příliš mnoho zbraní

Při pohledu ze zahraničí se znovu dostává do popředí otázka, jak je využíván vojenský materiál, který různé státy – včetně Česka – prodávají Saúdům nebo do SAE. Obava, že Rijád je přímo či nepřímo používá i při zabíjení jemenských civilistů, už vedla v některých zemích k přehodnoco­vání dosavadníc­h zbrojních prodejů. Když se ovšem americký Kongres pokusil zablokovat jeden takový kontrakt v hodnotě osmi miliard dolarů, prezident Donald Trump krok zákonodárc­ů koncem července vetoval a ministr zahraničí Michael Pompeo argumentov­al, že zbraně včetně sofistikov­ané munice mají sloužit k odvracení íránské hrozby.

Nyní to však vypadá, že zbraně prodané na Blízký východ oficiálně k boji proti zájmům Teheránu budou v Jemenu sloužit k vyřizování účtů uvnitř protiíráns­ké koalice. Otevření další fronty na tamních bojištích navíc posiluje riziko, že roztržky v táboře nepřátel nevyužije pouze Írán, ale i sunnitské džihádisti­cké skupiny jako al-Káida či Islámský stát, které jsou v jemenských konfliktec­h dalším zásadním hráčem.

Z dlouhodobé perspektiv­y tak nejnovější vývoj na jihu Jemenu posiluje skepsi, nakolik celá vojenská kampaň dopadne ku prospěchu Rijádu.

„Teď už mohou Saúdové za nejlepší výsledek považovat nanejvýš své stažení,“tvrdí například Olivier Guitta z konzultačn­í společnost­i GlobalStra­t. „Vítězství mělo přijít v prvním roce jejich intervence. Nyní už se to celé obrací ve šlamastyku vietnamské­ho typu.“

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ?? SAÚDSKÁ ARÁBIE SOMÁLSKO DŽIBUTSKO
ERITREA OMÁN stojí na tanku během bojů s vládními silami o významný přístav Aden. Druhé největší jemenské město padlo do jejich rukou minulý týden.
SAÚDSKÁ ARÁBIE SOMÁLSKO DŽIBUTSKO ERITREA OMÁN stojí na tanku během bojů s vládními silami o významný přístav Aden. Druhé největší jemenské město padlo do jejich rukou minulý týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia