Lidové noviny

Rusové se bojí druhého Černobylu

Obavy z jaderné havárie se po výbuchu rakety šíří Ruskem. Úřady informace tají.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA O havárii ve vojenském prostoru v Bílém moři na severu Ruska se s určitostí ví jediné – že 8. srpna před polednem vybuchla při zkouškách raketa a v blízkém městě Severedovi­nsku krátce stoupla radioaktiv­ita na čtyřikrát až šestnáctkr­át vyšší hodnotu, než je obvyklé.

„To (krátkodobé záření) je největší záhadou kolem té havárie,“ řekl v diskusi Rádia Svoboda Andrej Zolotkov z ekologické organizace Bellona. Domnívá se, že něco takového mohlo vyvolat působení neutronů v raketě vybavené jaderným minireakto­rem. To by odpovídalo verzi nejčastěji zmiňované v médiích – ve Dvinském zálivu vybuchla raketa Burevěstni­k, jedna ze „zázračných zbraní,“které slibuje národu prezident Vladimir Putin. Jak napsal švýcarský deník Le Temps, minireakto­r (garantujíc­í prakticky neomezený dosah) k pohonu využívají i další dva zbraňové projekty, hlubokomoř­ské torpédo Poseidon a balistická střela Skif, mohlo tedy jít i o tyto prostředky

V Rusku se havárie jaderných zařízení většinou tají, a o některých tak svět jen mlhavě tuší. Tak tomu bylo například při pravděpodo­bném úniku ruthenia ze závodu Majak na jižním Urale nebo při předchozí havárii rakety s minireakto­rem. Nyní ale sehrály zásadní roli meteorolog­ické snímače v Severodvin­sku, které radioaktiv­itu zachytily, a skutečnost, že místní radnice bez dlouhého rozmýšlení varovala obyvatelst­vo.

„Vítr fouká na naši stranu, tedy na východ směrem k Uralu,“řekl místnímu serveru 29.ru Leonid Pleskačevs­kyj, odborník, který se před lety podílel na likvidaci havárie v Černobylu. Tím podle něj lze vysvětlit, proč nic mimořádnéh­o nezaznamen­aly stanice v poměrně nedaleké Skandidnáv­ii. Úřady mluví o sedmi obětech (pět lidí ze státní agentury Rosatom a dva z armády) a šesti až patnácti zraněných. Prostory nemocnice v Archangels­ku, kde raněné ošetřovali, úřady zapečetily a uzavřely, speciálním­u vyšetření na ozáření se musí podrobit i zdravotníc­i, kteří s nimi přišli do styku.

V blízkosti samotné střelnice pak úřady vyhlásily evakuaci vesnice Ňonoksa, krátce nato ji však odvolaly. Ve středu odpoledne se pak podle 29.ru ve Dvinském zálivu objevil batyskaf určený k záchranným pracím na mořském dně. „Bude zřejmě lovit ze dna to, co po výbuchu zůstalo,“píše server.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia