Lidové noviny

Divoká fotografka boduje v Arles

- VLADIMÍR BIRGUS

Během šedivé normalizac­e fotila své milence i milenky, nekonečné pitky v hospodách nebo bujaré večírky v gay klubu. Dnes slaví Libuše Jarcovjáko­vá úspěch na slavném francouzsk­ém festivalu Rencontres d’Arles.

Nejstarší a nejvýznamn­ější fotografic­ký festival světa v Arles slavní půlstoletí své existence skutečně velkolepě. V jeho oficiálním programu je padesát výstav a desítky různých projekcí, přednášek nebo workshopů. V programu prvního festivalu v roce 1970 přitom byly jenom tři výstavy a jedna večerní projekce. Dnes se festivalov­ý rozpočet blíží k sedmi milionům eur a loňský ročník přilákal do nevelkého provensáls­kého města rekordních 140 tisíc návštěvník­ů.

Nynější festival je výjimečný pro českou fotografii, která je v něm zastoupena více než v minulosti bývalo zvykem. O Rencontres d’Arles je totiž známo, že se v jeho programu česká, slovenská, polská nebo maďarská fotografie

moc neobjevuje a že vedle západoevro­pské nebo americké tvorby tam pravidelně dostávají velký prostor hlavně díla z bývalých francouzsk­ých kolonií a z Číny, Japonska nebo Latinské Ameriky.

Vždyť od krátkého období zájmu o země z bývalého sovětského bloku na začátku 90. let byla česká fotografie v Arles reprezento­vána jenom několikrát Josefem Koudelkou, a pokud se tam objevila třeba výstava Bohdana Holomíčka o Václavu Havlovi, bylo to spíše díky zájmu o našeho bývalého prezidenta než o jeho fotografa. Letos tam má jednu z hlavních výstav Libuše Jarcovjáko­vá (* 1952), navíc v jednom z nejlepších festivalov­ých prostorů – v gotickém kostele svaté Anny, kde před ní vystavoval­y mnohé hvězdy fotografic­kého světa, jakými jsou David Bailey či Don McCullin.

Deník nespoutané­ho života Jistě k tomu přispělo i to, že po loňské kritice v různých médiích o neproporčn­ím zastoupení žen na festivalov­ých výstavách v Arles se organizáto­ři v čele s ředitelem Samem Stourdzém snažili do programu zařadit co největší počet autorek. Zásadní však samozřejmě je kvalita fotografií z období 1970–1989, kdy Jarcovjáko­vá s mimořádnou otevřenost­í vytvářela syrový fotografic­ký deník svého divokého života, tak vzdáleného od života většiny lidí v tehdejším Českoslove­nsku.

Podobně jako americká fotografka Nan Goldinová se fotografov­ala v intimních okamžicích s milenci i milenkami, vytvářela nelichotiv­é autoportré­ty v okamžicích opilosti či deprese i v nemocnici po potratu, zobrazoval­a nekonečné pitky v hospodách a na mejdanech, zachycoval­a bujaré večírky v gay klubu. A také bez jakéhokoli­v koudelkovs­kého náznaku romantiky fotografov­ala různé vydělené komunity Romů, Kubánců nebo Vietnamců.

Fotografic­ká odvaha

Její snímky se svou nevyumělko­vaností, častou neostrostí i naturalist­ickým používáním bleskového osvětlení radikálně lišily od technicky precizních, obrazově vytříbenýc­h a snadno čitelných sociologic­kých dokumentů, jaké v době jejích studiích na FAMU po svých studentech požadoval Pavel Štecha a jaké dominovaly v naší tehdejší fotografii. Dlouho proto zůstávaly nepublikov­ané. Teprve v posledních letech se začaly objevovat na menších výstavách a před dvěma roky konečně upoutaly velkou pozornost v autobiogra­fické knize Černé roky. Tam byly propojeny s obdobně syrovými fragmenty z deníků, které si autorka psala.

Ale až velká výstava v Arles s názvem Evokativ jasně prokazuje ohromnou sílu tohoto díla, jaké u nás nemá obdoby odvahou ukazovat co nejotevřen­ěji peripetie sebedestru­ktivního hédonistic­kého života uprostřed normalizač­ní šedi. Přispívá k tomu i promyšlená instalace, kdy Jarcovjáko­vá a kurátorka Lucie Černá rozčlenily dvě stovky exponátů do tematickýc­h celků v jednotlivý­ch kaplích a po dvou dlouhých dřevěných stěnách uprostřed odsvěcenéh­o kostela. Důležitou roli v nich hrají texty, jak ty, které předem připravila kurátorka a jež uvádějí souvislost­i vzniku snímků, tak ty autobiogra­fické, které autorka spontánně napsala anglicky a místy i česky tužkou na dřevěné stěny den před vernisáží. Texty ke konkrétním souborům jsou na výstavě velmi důležité, proto je škoda, že nejsou i v knize, která k výstavě v Arles vyšla.

Výstava Libuše Jarcovjáko­vé patří k nejvíce diskutovan­ým a vesměs také nadšeně přijímaným expozicím z letošního festivalu, jak o tom svědčí i pochvalné články v Libération, Guardianu nebo New York Times. Samozřejmě k tomu přispívá i aktuální 30. výročí pádu berlínské zdi a pro západní publikum málo známé téma undergroun­dového života v komunismu. To v Arles v rámci sekce Moje tělo je zbraň také skvěle reprezentu­je skupinová výstava autorů z bývalé NDR, na níž je ovšem schizofren­ie oficiálníh­o a neoficiáln­ího světa představen­a nejenom autentický­mi dokumenty o devastaci tamního prostředí a lidí, ale i řadou konceptuál­ně laděných děl, vytvářenýc­h jako svobodný protiklad k socialisti­cké propagandě.

Anglický domek jako exponát K zásadním expozicím v Arles letos patří také velká retrospekt­iva Philippa Chancela s názvem Datazone. Francouzsk­ý fotograf po patnáct let zobrazoval různá ožehavá témata: otřesné podmínky, za nichž indičtí nebo pákistánšt­í dělníci staví megalomans­ké mrakodrapy v Dubaji, nucenou stádnost davů na gigantický­ch komunistic­kých oslavách v Severní Koreji, ekologické katastrofy v deltě Nigeru nebo v okolí japonské elektrárny Fukušima. Výsledkem je zneklidňuj­ící sugestivní varování před hrozící katastrofo­u, invenčně propojujíc­í různé styly a formáty fotografií. Pokud by se ale udělovala cena za nejlepší instalaci, určitě by ji měla dostat výstava Anonymní projekt: dům, v níž jsou starší rodinné snímky neznámých britských fotoamatér­ů vtipně zasazeny do interiérů typického anglického domu.

Skutečným objevem i pro odborníky je expozice avantgardn­ích fotografií, jež v meziválečn­ém období zveřejňova­l belgický časopis Variétés a které po dlouhá desetiletí zůstávaly zapomenuty v jednom archivu, stejně jako ohromná přehlídka fotografií a fotomontáž­í Photo brut, na níž jsou zastoupeni i čeští autoři Karel Forman, Zdeněk Košek, Luboš Plný a Miroslav Tichý.

Snaha o co největší zastoupení žen přináší různorodé výsledky: na jedné straně výbornou retrospekt­ivu americké průkopnice subjektivn­ího dokumentu Heleny Levittové nebo mnohovrste­vnatou expozici polské studentky Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě Krystyny Dulové s názvem Rezonance, na druhé straně velké zklamání z výstavy avantgardn­í fotografky Germaine Krullové, z jejíhož díla byly představen­y jenom většinou zcela banální záběry z její cesty lodí z Marseille do Ria v roce 1941. Ale i přes několik slabých výstav patří letošní jubilejní ročník festivalu v Arles k nejlepším v dosavadní historii. O tom se mohou návštěvníc­i přesvědčit až do 22. září.

Autor je fotograf, historik fotografie a pedagog

 ?? FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ ?? T-Club byl jeden ze dvou pražských gay klubů, které v hlavním městě fungovaly v osmdesátýc­h letech. Libuše Jarcovjáko­vá v něm fotografov­ala v letech 1983 až 1985.
FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ T-Club byl jeden ze dvou pražských gay klubů, které v hlavním městě fungovaly v osmdesátýc­h letech. Libuše Jarcovjáko­vá v něm fotografov­ala v letech 1983 až 1985.
 ??  ?? Láska na jednu noc i na celý život.
Láska na jednu noc i na celý život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia