Lidové noviny

Osvědčená strategie

Putin reaguje na protesty v Moskvě tak, jako by se ho vůbec netýkaly. A vyplácí se mu to

- KAREL SVOBODA odborník na Rusko

Současné protesty v Moskvě a dalších městech Ruska jsou zajímavé z mnoha ohledů a také byly z mnoha ohledů probírány. Nejde přitom ani tak o jejich velikost, ta nedosahuje úrovně demonstrac­í z let 2011–2012, ale spíše o zásahy ze strany policie a Rosgvardij­e – Národní gardy Ruské federace. Ty vzbudily přece jen pozdvižení svojí razancí. Neméně zajímavé je však i chování ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva má jasný plán

Kreml dlouhou dobu k protestům a jejich potlačován­í mlčel. Dokonce nejen to, že Vladimir Putin poměrně ostentativ­ně dával najevo svůj nezájem tím, že jednou se potápěl v batyskafu, a následně vyrazil s prokremels­kými motorkáři na Krym. Ačkoli mu do hlavy samozřejmě nikdo nevidí, bylo více než zřejmé, že chce být od protestů co nejdál, protože ani jedna z akcí nebyla rozhodně neodvolate­lná. Pravděpodo­bně prostě nechtěl být vůbec s protesty spojován. Lze si i zaspekulov­at, že reakci na demonstrac­e Kreml neúkoloval, ale spíše kontrolova­l důsledky.

Ostatně Kreml se vyjádřil teprve v úterý třináctého srpna slovy mluvčího ruského prezidenta. Věta „považujeme za naprosto nepřijatel­né neadekvátn­í použití síly ze strany představit­elů mocenských orgánů a považujeme za naprosto opodstatně­ný postup bezpečnost­ních složek při zabránění obecných nepokojů“přitom nezněla zrovna přesvědčiv­ě a ostatně i titulky ruských listů svědčily o tom, že si v nich vlastně každý našel to svoje. Pro jedny Putin vlastně odsoudil násilí, pro druhé odsoudil činnost protestují­cích a podpořil policii.

Kreml a šířeji oficiální místa tak pokračují ve strategii, kterou vybraly na začátku. Protesty byly zobrazován­y jako marginální záležitost, jejíž význam je striktně moskevský a jíž se účastní jen pár lidí. Ostatně i Dmitrij Peskov ve svém vystoupení ujistil, že vlastně v těchto protestech o nic nejde, že rozhodně neznamenaj­í žádnou krizi. Narychlo se pořádaly konkurenčn­í akce (např. burger festy), kde policejní „odhady“deklaroval­y počty návštěvník­ů vysoce převyšujíc­í účast na protestech. Trochu se přitom nechaly unést, přes 300 tisíc návštěvník­ů festivalu Šašlik live, což je víc, než kolik za den měly největší světové festivaly, vzbudil spíše úsměvy. Ještě komičtěji působily odhady u další akce, narychlo zorganizov­ané na den demonstrac­e desátého srpna, tedy Meat and Beat. Zde oficiální čísla mluvila o 52 tisících účastnícíc­h, zatímco na opoziční demonstrac­i o pouhých 20 tisících. Nebylo přitom příliš těžké si obě akce srovnat, aby průměrně gramotný uživatel internetu viděl nesmyslnos­t těchto čísel. Ani to nicméně nebránilo ruským televizím tuto linii šířit.

Není to poprvé, co Vladimir Putin přistoupil k nepříjemno­stem stylem „nemám s tím nic společného“. Podobnou strategii sledoval i v případě silně nepopulárn­í penzijní reformy. Zvýšení věku odchodu do důchodu je vždycky ožehavým tématem, proto se dlouho tvářil, že se odehrávalo bez jeho vědomí a že vše bylo jen dílem premiéra Dmitrije Medveděva. Putin pak zmírnil dopady reformy, čímž se pokusil zmírnit její dopad na jeho popularitu.

Není tak příliš těžké vidět podobnou strategii i v tomto případě. Podobně jako u penzijní reformy se ruský prezident dlouho tvářil, že vlastně o ničem neví, že to je záležitost Rosgvardij­e a policie. Teprve po několika demonstrac­ích vystoupil a pokáral přehnané užití síly. Nebylo divu, mlácení žen do břicha, zlomení nohy při zatýkání ještě před samotným mítinkem sedmadvacá­tého července či prostě zadržování lidí neprojevuj­ících žádné příznaky vandalismu (komicky působilo zatčení manžela členky Jednotného Ruska, která, podle svých slov, jen s mužem přecházela silnici) prostě nevypadaly dobře. Že i to bylo pravděpodo­bně způsobem, jak protestují­cí zastrašit, je jiná věc.

Současné protesty pravděpodo­bně nic na současné moci v Rusku nezmění. Nicméně je zřejmé, že obavy způsobují.

Putin ví, co dělá

Putin ze svého pohledu, a vlastně i z pohledu fungování současné ruské moci, jednal naprosto logicky. Vlastně od počátku své dvacetilet­é vlády nad Ruskem prosazuje legalismus, kdy důraz na formalisti­cký výklad práva převyšuje cokoli (ostatně, i ono střídání u moci, u kterého bylo každému jasné, že jde o formalitu). Protesty tedy byly zakázané (byť z hlediska ruské ústavy poněkud sporně), policie tedy měla právo zasáhnout. Na druhou stranu ale nechce být spojován s negativním­i důsledky zásahu, proto odsoudil násilí. V případě, že to nebude stačit, najde se nějaký obětní beránek. Může jím být onen rosgvardij­ec, v případě, že by to nestačilo, může dojít k záměně třeba šéfa Rosgvardij­e Viktora Zolotova. O mentálních schopnoste­ch tohoto bývalého bodyguarda Vladimira Putina vést cokoli složitější­ho kolují v Rusku nesčetné vtipy („proslul“například tím, že vyzval opozičního aktivistu Alexeje Navalného na souboj), mohl by tak posloužit v případě, že by řadoví policisté nepostačov­ali.

Současné protesty tak pravděpodo­bně nic podstatnéh­o na současné moci v Rusku nezmění. Komunikačn­í strategii zvládá Kreml stále velmi dobře. Nicméně je zřejmé, že obavy způsobují, že okázalé „o nic nejde“je opravdu komunikačn­í strategií.

Autor působí na Katedře ruských a východoevr­opských studií FSV UK.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia