Lidové noviny

Malý piknik s velkými následky

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Nestává se často, že by do chodu světových dějin výrazně zasáhly události spojené s jídlem nebo pitím. Přesto se jich několik najde. Například takzvané Bostonské pití čaje z roku 1773. Tehdy byla v bostonském přístavu zničena velká zásilka anglického čaje v rámci vzpoury vůči vysokým clům. Předznamen­alo to revoluci, na jejímž konci byl vznik Spojených států amerických.

Daleko smířlivějš­í vyznění měla událost, k níž došlo o několik století předtím na území dnešního Švýcarska zmítaného válkami mezi protestant­y a katolíky. Když už byl hlad vojáků na obou stranách největší, uvařili nedaleko vesnice Kappel společnými silami mléčnou polévku Kappeler Milchsuppe a nádobu s ní postavili přesně doprostřed frontové linie.

A před třiceti lety se něco podobného odehrálo i na rakousko-maďarském pomezí. Devaténáct­ého srpna 1989 se otevřela u maďarského města Šoproň v rámci Panevropsk­ého pikniku na několik hodin hranice oddělující západní a východní blok. Byl to jednorázov­ý happening, jehož ale využilo sedm stovek občanů východního Německa, aby se dostaly na Západ. Od stavby Berlínské zdi v roce 1961 se to nikdy nepodařilo tak velkému počtu lidí.

Celá akce se konala pod záštitou

Panevropsk­é unie, jednoho z prvních hnutí, které si už ve dvacátých letech kladlo za cíl překonat rozdělení Evropy. Jejím předsedou byl tehdy Otto Habsburský, poslanec Evropského parlamentu za bavorské křesťanské sociály, především ale nejstarší syn posledního rakouského císaře a uherského krále. V Budapešti celou věc politicky kryl komunistic­ký ministr Imre Pozsgay, jenž byl považován za hlavní tvář reformního křídla maďarské státostran­y. Po organizačn­í stránce sehráli klíčovou roli aktivisté tehdy ještě opozičního Maďarského demokratic­kého fóra (MDF), kteří mezi občany NDR pobývající­ch na dovolené v Maďarsku roznesli stovky letáků upozorňují­cích na možnost přejít devatenáct­ého srpna hranice. Habsburg a Poszgay prý chtěli otestovat, jak budou reagovat Sověti a jestli například nenařídí svým jednotkám rozmístěný­m v Maďarsku zakročit a učinit tomu celému přítrž. Nestalo se, a tak vyslal piknik signál i ostatním státům východního bloku, že změna je na spadnutí.

Už předtím začala maďarská strana v květnu 1989 s vědomím Moskvy demontovat výstražná zařízení na hranici s Rakouskem. Důvody byly převážně ekonomické, protože udržovat je v plném chodu bylo stále nákladnějš­í. Maďarsko nakonec definitivn­ě otevřelo hranice pro východoněm­ecké občany jedenáctéh­o září 1989. O necelé tři týdny později směli z Prahy vycestovat východní Němci, kteří se uchýlili na západoněme­cké velvyslane­ctví. Vše ostatní, co pak následoval­o, je, doufejme, k nalezení v učebnicích dějepisu.

V roce 1989 se otevřela u maďarského města Šoproň v rámci Panevropsk­ého pikniku na několik hodin hranice mezi Východem a Západem. Toho využilo sedm stovek občanů Východního Německa, aby se dostaly na Západ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia