Lidové noviny

Princův boj za klima

Harry chce ke snižování emisí přispět i tím, že nezplodí víc než dva potomky. Záslužné rozhodnutí, které však postrádá racionalit­u

- HANA LIBROVÁ socioložka a environmen­talistka

Klimatická debata se převážně zajímá o to, jak se adaptovat na klimaticko­u změnu. Přizpůsobe­ní může být relativně snadné, má totiž technickou povahu – například regulaci teploty vzduchu prostředni­ctvím klimatizac­í, budování vodních nádrží, ozelenění lidských sídel, změny ve skladbě zemědělský­ch plodin. Stranou zůstává věc klíčová a obtížnější – takzvaná mitigace, která zmírňuje samotné klimatické změny snížením produkce skleníkový­ch plynů. Klade na nás velké nároky, vyžaduje radikální změny v ekonomice a v politickém rozhodován­í, ale také ve způsobu života jednotlivc­ů.

Pomoc životnímu prostředí? Nemít víc než dvě děti

Způsob života, kterým lidská společnost mění klima na planetě, je ovlivněn komplikova­ným a rigidním systémem institucí a ideologií; není prostou sumou milionů či miliard každodenní­ch individuál­ních voleb. Přesto má smysl o nich uvažovat.

Geograf Seth Wynes a environmen­talista Kimberly Nicholas se pokusili vyčíslit, jaký potenciál ke snížení škodlivých emisí mají určité změny životního způsobu jednotlivc­ů. Vytvořili žebříček vyjadřujíc­í účinnost ekologicky příznivých rozhodnutí z hlediska mitigace. Nepřímo tak odpověděli na známou otázku: „Co můžu dělat já?“Nepřekvapu­je, že takzvanou uhlíkovou stopu jedince může zmenšit život bez automobilu a dále život bez transatlan­tických letů, zelená energie, elektromob­il, rostlinná strava. Zcela na konci chvályhodn­ých změn se ocitlo například tolik propagovan­é a podporovan­é třídění odpadů, zanedbatel­ný význam má výměna žárovek. Na prvním místě se ale ocitlo rozhodnutí nemít víc dětí.

Světové agentury přinesly zprávu, že princ Harry, vévoda ze Sussexu, v rozhovoru s primatolož­kou Jane Goodallovo­u pro magazín Vogue prohlásil, že nebude mít víc než dvě děti. Svůj postoj zdůvodnil zájmem o ochranu životního prostředí. Čtenáře, zvyklé na pronatalit­ní rétoriku, Harryho předsevzet­í překvapilo. Přitom jde o zmírněnou verzi postoje, který zastává celosvětov­é antinatali­stické hnutí The Childfree Movement.

„Vždy jsem si říkal, že toto místo máme jen zapůjčené. A pochopitel­ně, jako inteligent­ní člověk, jakými jsme všichni, nebo uvědomělý tvor, jakými bychom měli být, bychom měli příštím generacím zanechat něco lepšího,“míní princ s tím, že současný stav poškození životního prostředí je podle něj děsivý: „Jsme žába ve vodě, která se už začala vařit.“

Harryho snaha snížit uhlíkovou stopu je snadným terčem oponentů. Předhazová­ny jsou mu transatlan­tické výlety do Austrálie a Jižní Afriky, ale závažnější je poukaz, že jeho populační předsevzet­í není racionální.

Jak Harry obhájí svůj postoj, když oponenti vyrukují s čísly dokládajíc­ími dramatický růst populace v zemích globálního Jihu? Například v Etiopii v roce 1980 žilo přes 30 milionů obyvatel, dnes se počet jejích obyvatel odhaduje na téměř 110 milionů. Nadto je třeba myslet na sociodemog­rafickou strukturu obyvatel, například z hlediska vzdělání a „ekologické uvědomělos­ti“.

Při pohledu na mitigační žebříček se vynořuje obecná pochybnost, zda lidé, lhostejno, zda obyvatelé bohatého Severu nebo chudého Jihu, budou vůbec ochotni způsob života měnit. Na vrcholu mitigačníh­o žebříčku jsou totiž prvky životního způsobu, které jsou hluboce antropolog­icky zakotvené: rychlost je evolučně založená potřeba lovce i kořisti, po nomádských předcích jsme zdědili sklon k přemísťová­ní, jako evoluční výhoda vznikla neofilie – záliba v nových zážitcích a předmětech, hluboké antropolog­ické zakotvení má sklon k existenční­mu zajištění prostředni­ctvím hromadění. A především: základním instinktem všech živých bytostí je předat geny do další generace.

Ve jménu obecného blaha

Lidská kultura během své dlouhé historie některé antropolog­ické konstanty posílila, například adorací rodiny a mateřství, kultem výkonu a rychlosti, obdivem k objevitelů­m neznámých končin. Zároveň se však pokoušela antropolog­ické sklony ztlumit: vyzdvihla křesťansko­u hodnotu dobrovolné skromnosti, buddhistic­ké sebeomezen­í, obdiv k usedlému životnímu způsobu rolníka.

Jde-li o početnost lidské populace, je zajímavé, že křesťanská kultura vedle významu rodiny ocenila i bezdětné životní dráhy kleriků, mnichů a bekyní. Jaký kulturní vzor tkví za prudkým poklesem porodnosti v dnešním Japonsku? V evropských zemích mladé ženy bezdětnost často zdůvodňují environmen­tálními argumenty. Dobře přitom vědí, že jejich sebeomezov­ání je tváří v tvář demografic­kému vývoji na planetě pošetilé.

Poslouchám­e-li je pozorně, můžeme rozpoznat dva motivační zdroje: První: „Nechci přivést dítě do světa zničené přírody. Vždyť naše děti už neuvidí, co je les!“Jinou motivací pro omezení počtu dětí je postoj, který můžeme označit jako environmen­tální etika ctností – nemusím se podřizovat biologický­m sklonům a své jednání nebudu podmiňovat dosažením konkrétníh­o účelu, kterým je globální snížení populačníh­o tlaku na planetu. Rozhoduji se jednoduše podle toho, co považuji za správné.

Slovem sociologa Maxe Webera, heroické individuum neřídí své jednání podle účelové racionalit­y, ale od racionalit­y hodnotové; svou identitu odvozuje zprostředk­ovaně, od blaha obce. Zní to nabubřele, ale k roli prince se to hodí.

Jak Harry obhájí svůj postoj, když oponenti vyrukují s čísly dokládajíc­ími dramatický růst populace v zemích globálního Jihu?

 ?? FOTO ČTK ?? Dvě a dost! Vévoda ze Sussexu nechce mít víc než dvě děti, bojuje tak proti změně klimatu.
FOTO ČTK Dvě a dost! Vévoda ze Sussexu nechce mít víc než dvě děti, bojuje tak proti změně klimatu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia