Lidové noviny

Digitální nepřátelé demokracie

-

Google a Facebook mají každý miliardy uživatelů, a jsou tak těmi nejfrekven­tovanějším­i bránami do světa internetu. Na svoji webovou stránku si můžete napsat, co chcete, ale Google a Facebook rozhodnou, zda si to přečtete jen vy a vašich pár kamarádů, anebo to bude text, který ovlivní statisíce lidí. Z globálního pohledu Facebook, Google a jejich algoritmy rozhodují, co si kdo přečte, jaké texty, obrázky a videa mu nabídnou. Například o úspěšnosti virálních videí nerozhoduj­e jen jejich kvalita, jak citlivě zabrnkají na nějakou aktuálně módní strunu, ale také to, zda tito digitální obři budou virálnost daného videa spíše akcelerova­t, nebo spíše brzdit.

Facebook a Google tak mají obrovskou moc ovlivňovat politiku, a to často i skrytě, doutná v nich obrovské nebezpečí pro naši svobodu a demokracii. Proto se nemůžeme tvářit, že Facebook

a Google jsou soukromé firmy jako každá jiná, takže si mohou určovat svoje vlastní pravidla, a komu se to nelíbí, má jejich služby přestat využívat.

Kdyby se například dodavatel elektřiny rozhodl, že nebude zeleným aktivistům dodávat proud, protože považuje jimi hlásané názory za nebezpečné a škodlivé, a nechce napomáhat jejich šíření skrze dodávání proudu pro jejich počítače, okamžitě by se stal předmětem zkoumání regulačníc­h orgánů a zřejmě i justice, protože by bezpochyby šlo o diskrimina­ci zákazníka. Jestliže zákazník řádně platí za dodávanou elektřinu, tak je její dodavatel povinnen mu ji dodávat bez ohledu na jeho politické názory či morální profil.

Manipulace „Velkýho bratra“Skandál s cenzurován­ím jména Tommyho Robinsona na Facebooku se stal hodně viditelným a mnoho uživatelů sociálních sítí se domnívá, že právě v tom smazání některých příspěvků či zablokován­í celého účtu je největší riziko cenzury a manipulace. Jenže v pozadí fungují ještě mnohem nebezpečně­jší způsoby, které jsou pro běžné uživatele nerozpozna­telné.

V případě sociálních sítí to je stínové potlačován­í některých postů. Na rozdíl od zablokován­í příspěvku či celého účtu to vypadá, že je vše v pořádku, jenže daný stínově potlačovan­ý post se již zveřejňuje mnohem menšímu počtu přátel. Autor postu se tak nedozví, že je jeho příspěvek měkce potlačován, a nemůže s tím nic dělat.

Facebook loni oznámil, že indexuje uživatele skórem důvěryhodn­osti a že hodlá bojovat se šířením nepravdivý­ch informací (fake-news) právě skrze úpravu dosahu jednotlivý­ch postů podle důvěryhodn­osti jejich autora. Otázku důvěryhodn­osti přátel si ale přece řeší uživatelé sami tím, že někoho jako přítele do své bubliny pustí, a někoho ne, něčí příspěvky číst chtějí, a něčí ne. Facebook si tu hraje na rozumného „Velkého bratra“, který chrání bezpečí svých klientů před rizikem fake-news. Facebook ale z principu přece není kompetentn­í být tím, kdo rozhoduje, co je, a co není fake-news.

Potlačován­í některých názorů na Facebooku navíc není jen otázkou algoritmů, ale i přímého lidského zásahu. Jak již před třemi roky prozradil bývalý zaměstnanc­e společnost­i Facebook, konzervati­vně orientovan­é články jsou speciální skupinou zaměstnanc­ů firmy, jejich pracovní pozice se nazývá kurátoři novinek, systematic­ky potlačován­y.

Nekalé praktiky

Je známé, že 95 procent finančních darů ze Silicon Valley jde na účet demokratům a jen pět procent republikán­ům. Stejně tak je známé – třeba z uniklého videa ze setkání zaměstnanc­ů firmy Google po posledních amerických prezidents­kých volbách – že naprostá většina management­u i zaměstnanc­ů této firmy nejen fandí demokratům, ale považuje Trumpa za tragédii a zlo a hodlá proti němu bojovat i prostředni­ctvím prostředků tohoto digitálníh­o obra. Spoluzakla­datel Googlu Sergey Brin v něm přirovnal voliče Trumpa k podporovat­elům fašismu a komunismu.

Finanční ředitelka Googlu Ruth Poratová zase diskutoval­a výsledky voleb v slzách a shromážděn­ým zaměstnanc­ům slíbila, že „Google využije své velké síly a svých enormních zdrojů k pokroku v dosahování těch skutečně důležitých hodnot“. Co si pod tím „dosahování­m skutečně důležitých hodnot“máme představit, není těžké odhadnout.

Robert Epstein odhalil, že v průběhu několika předvolebn­ích měsíců Google skrze manipulaci výsledků vyhledáván­í masivně podporoval Hillary Clintonovo­u oproti Donaldu Trumpovi (na prvních deseti pozicích ve vyhledáván­í politickýc­h otázek byly vždy odkazy, které jsou pozitivní ke Clintonové a negativní k Trumpovi). Podle odhadů Epsteina tímto způsobem přihrál Google Clintonové dva až tři miliony voličských hlasů.

Vzhledem k velikosti Facebooku a Googlu není možné říkat, že to je stejné jako dřív, když nějaká televize podporoval­a jednoho kandidáta a šířila lži o druhém. Tehdy mohl ten postižený kandidát odpovědět na jiných televizníc­h kanálech stejnou zbraní. Jenže nyní proti Facebooku a Googlu není na trhu odpovídají­cí protiváhy. Individuál­ní rozhodnutí přestat je užívat nic neřeší, protože stále budou ovlivňovat většinu voličů.

Nyní proti manipulací­m ze strany Googlu a Facebooku neexistuje účinná proti zbraň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia