Lidové noviny

Dálnici zaplatíme z mobilu

Senát potvrdil zavedení elektronic­kých dálničních poplatků. Měsíční a desetidenn­í by mohly podražit

- MIROSLAV PETR

PRAHA Místo nynějších 440 korun za měsíční kupon až 600. A místo současných 310 až 400 korun za desetidenn­í. Tak budou moci vzrůst od roku 2021 ceny za jízdu po dálnici. Maximální roční sazba 1500 korun ale zůstává i pro další roky stejná.

Vyplývá to z návrhu změny zákona o pozemních komunikací­ch, který včera schválil Senát. K platnosti nového zákona už chybí jen podpis prezidenta.

Nově budou řidiči zadávat při platbě číslo registračn­í značky vozu a platit bude možné i elektronic­ky, například z mobilu. Skončí také lepení papírových známek na čelní skla.

O zdražení rozhoduje vláda Zvýšení horní hranice poplatku automatick­y neznamená jeho zdražení. O tom rozhoduje každý rok vláda. Teď má ze zákona možnost cenu zvednout u měsíční a desetidenn­í sazby. Na rozdíl od roční, která zůstane na dnešních 1500 korunách. Její horní hranici sice původně ministerst­vo dopravy a část poslanců navrhovaly také zvýšit (až ke 2000 korun), ale vláda a následně i parlament ji ve finální verzi vrátily na současnou úroveň.

„Je to trochu nešťastné. Poplatek na měsíc a deset dnů byl navržen vyšší v souvislost­i s návrhem na zvýšení roční hranice. Jenže když vyšší roční sazba byla vrácena na 1500 korun, tyto krátkodobé poplatky už zpátky sníženy bohužel nebyly. Změna celého systému placení dálničního poplatku je ale důležitá, a rozhodli jsme se tedy tu celou stávající verzi podpořit,“okomentova­l pro LN situaci zpravodaj zákona senátor František Bradáč (KDU-ČSL).

Přestože vláda nyní tímto zákonem získává možnost krátkodobé poplatky zvýšit počínaje rokem 2021 až ke 600, respektive 400 korun, není příliš pravděpodo­bné, že to udělá. „Neuvažuji, že bych tyto sazby navrhl zvýšit až k té horní částce,“pronesl před senátory ministr dopravy Vladimír Kremlík. Minimálně prý do konce modernizac­e dálnice D1.

Při jednání v Senátu padly také návrhy, aby si v budoucnu mohli řidiči zaplatit i třeba jednodenní nebo třídenní poplatek. Nová technologi­e elektronic­ké platby prostředni­ctvím počítače, mobilní aplikace nebo postaru na benzince či poště to umožňuje.

„Pomohlo by to k vyššímu výběru poplatků. Když řidič potřebuje jet po dálnici třeba jen jednu hodinu, musí si dnes kupovat desetidenn­í známku. Často buď riskuje jízdu bez zaplacení, nebo úsek objíždí po vedlejší silnici a zatěžuje tak zbytečně komunikaci nižší třídy,“zdůvodňuje návrh na zavedení jednodenní­ho poplatku lidovecký senátor Jiří Čunek. Jeho návrh ale ve finálním hlasování neprošel.

Auta na LPG mají smůlu

U senátorů neuspěl ani dřívější návrh části poslanců, kteří chtěli slevou na poplatku zvýhodnit vozy na LPG. Těch u nás jezdí na Poplatky pro osobní vozy (v Kč) 170 tisíc. V případě konkurenčn­ího a k životnímu prostředí stejně šetrného plynu CNG (stlačený zemní plyn – 22 tisíc vozů v Česku) nebo biometanu, na který u nás nejezdí jediné auto, totiž zákon snižuje roční poplatek na 1000 korun.

Podle některých poslanců, kteří se marně snažili prosadit spravedliv­é zvýhodnění pro obě stejně ekologická plynná paliva, je preference CNG na úkor LPG vyloženě nesmysl.

„Pokud má jít o podporu snižování emisí, nelze preferovat pouze jednu technologi­i na úkor ostatních,“argumentov­al třeba poslanec za ODS Vojtěch Munzar.

Ministerst­vo dvojí metr zdůvodnilo tím, že na LPG jezdí už hodně aut a sleva by v jejich případě způsobila státu vysokou finanční újmu. Údajně 400 milionů korun. „Ta částka je zcela vymyšlená. Ve skutečnost­i by sleva pro vozy LPG stát přišla na čtvrtinu,“oponuje šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Nejzásadně­jší změnou počínaje rokem 2021 tak zůstává způsob placení. Podle vzoru například Slovenska skončí i u nás kupování a nalepování kuponů na čelní skla. Zaplacení a nahlášení registračn­í značky vozu budou kontrolova­t kamery na dálnicích snímající jednotlivé značky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia