Lidové noviny

Argentinsk­é primárky děsí investory

- VOJTĚCH WOLF

BUENOS AIRES / PRAHA Argentinsk­á ekonomika je na pokraji finanční krize. Příčinou je prohra dosavadníh­o prezidenta Mauricia Macriho během víkendovýc­h primárek, kdy ho drtivě porazil jeho levicový oponent Alberto Fernández. Vzrostly šance, že by Fernández mohl na podzim vyhrát volby a stát se prezidente­m.

To vyděsilo investory, kteří se obávají, že by to mohlo zvrátit dosavadní úsporné úsilí a probyznyso­vý přístup, se kterým Macri během prvního volebního období přišel.

Například argentinsk­ý akciový index S&P Merval v pondělí odepsal 48 procent, peso se vůči dolaru propadlo o 15 procent a argentinsk­é vládní dluhopisy ztratily na hodnotě v průměru 25 procent.

V případě obřího propadu burzy jde dokonce o druhý největší denní propad na světě od roku 1950, informoval­a Bloomberg.

Preferencí­m voličů se nelze divit. O víkendu jich 47 procent volilo Fernándeze, Macriho jen 32 procent. „Posledně jsme volili současného prezidenta, protože jsme chtěli lepší život, zvláště pro naše děti. Jenže život pod ním je horší. Pracujeme více, ale máme ještě méně,“řekla listu The Economist Mercedes, která pracuje jako prodavačka v centru Buenos Aires. agentura

Situace v zemi je skutečně vážná. Míra nezaměstna­nosti dosahuje 9,5 procenta a růst spotřebite­lských cen pak přesahuje 50 procent.

Ani obavy investorů o budoucí směřování země nejsou překvapují­cí. Macri přišel s širokým spektrem úsporných opatření, včetně růstu daní, zrušil několik ministerst­ev, zavedl vývozní cla či snížil dotace na paliva.

Díky těmto úsporám se mu podařilo v roce 2018 získat od Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) půjčku ve výši 56 miliard dolarů.

Od Fernándeze však trhy čekají, že se pokusí o současných dohodách s MMF znovu jednat a dluh restruktur­alizovat. Mluví se i o tom, že by země mohla pod jeho vládou přestat platit úroky u krátkodobý­ch půjček, což investory rozhodně netěší.

Argentina přitom má příští rok zaplatit zahraniční­m investorům asi 15,9 miliardy dolarů. Spolu s Fernándeze­m by se jako jeho viceprezid­entka mohla vrátit levicová populistka Cristina Fernándezo­vá de Kirchnerov­á, která vládla zemi před Macrim.

Macri si je své těžké pozice velmi dobře vědom. Ve snaze uchlácholi­t veřejnost tak ve středu prohlásil, že sníží příjmové daně pro pracující a na 90 dní zmrazí ceny benzinu. „Uvědomuji si, že spousta rodin šetří tak, že už neví, kde dál šetřit,“uvedl Macri.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia