Lidové noviny

Za vínem i vlnami Atlantiku

Dvě místa na jihozápadě Francie – jedno je kolébkou nejdražšíc­h koňaků, druhé známým letoviskem

- ONDŘEJ KINKOR

Bordeaux ležící při ústí řeky Garonny do Atlantskéh­o oceánu má sice jen čtvrt milionu obyvatel, ale nic mu to neubírá na jeho hrdosti. Kolik měst na světě se může pyšnit tím, že sloužila jako vzor při přestavbě Paříže?

Bordeaux samo zažilo největší rozkvět v 18. století, kdy vzniklo náměstí Place de La Bourse, které na jedné straně vymezují budovy, na straně druhé pak stovky metrů široká řeka Garonna. Jestli architekti po sobě chtěli zanechat opulentní stavbu, lépe už se jim to asi povést nemohlo.

„Aby toho ale nebylo málo, v roce 2006 radnice na náměstí vybudovala obří vodní plochu, kterou její autor Michel Corajoud nazval Vodní zrcadlo. Je to bazén velký tři a půl tisíce metrů, který je ale hluboký jen dva centimetry. Jeho úkolem je fungovat jako zrcadlo, kterém se odráží budovy kolem i obloha nad ním. Říká se, že je to jedno z nejvíce fotografov­aných míst Francie,“popisuje Češka Táňa Pivert, která v Bordeaux žije čtvrtým rokem.

Čtrnáct tisíc lahví na jediném místě

Bordeaux je město plné historie, i proto je na seznamu památek UNESCO, Táňa Pivert ale dává tip na návštěvu moderní stavby, která Bordeaux propojuje s tím, s čím si ho spojuje většina světa – s vínem.

Budovou, která má schopnost svým moderním vzhledem řadu lidí popuzovat, je Cité du Vin, česky Město vína. Desetipatr­ová stavba, za níž stojí dvojice architektů Anouk Legendre a Nicolas Desmaziére­s, vyšla v přepočtu na víc než dvě miliardy korun. Jejím cílem je evokovat vířivou podobu vína, které sommeliér roztočil před servírován­ím v dekantační nádobě, aby se rozvinula jeho vůně i chuť.

Vstupenka vyjde na dvacet eur a zahrnuje jak trvalou výstavu, tak i ochutnávku některého z místních vín.

„Komu ochutnávka nestačí, může nakoupit vína ve vinotéce v přízemí, kde je k dispozici údajně až čtrnáct tisíc lahví osmi set různých vín. Ceny se pohybují od pěti do padesáti eur,“říká Táňa Pivert. Kromě toho vám v muzeu samozřejmě poradí, kde jsou jaká vinařství v okolí města, která je možné navštívit.

Kdo si chce dát skleničku v komornější­m prostředí než v supermoder­ním muzeu, může v centru města zamířit například do podniku Le Bar a Vin v ulici 3 cours du 30 juillet. „Jednak má interiér zdobený zajímavými vitrážemi, ale především má velkou nabídku vín z oblasti Bordeaux za přijatelné ceny. Za deci a půl dáte dvě až pět eur,“konstatuje Pivert a přidává ještě jednu radu, jak si pobyt v Bordeaux, kam se dá mimochodem dostat poměrně lacino díky přímému letu z Prahy nízkonákla­dovou aerolinkou Volotea, ještě víc zpříjemnit. „Hlavně dámské návštěvy pravidelně beru do cukrárny a pekárny Opera v ulici 7 cours de l’Intendance. Kdo má rád sladké, nebude odsud chtít odejít. Je to cukrářský ráj.“

Autentický trh

Prakticky každé francouzsk­é město má svůj trh. Velká města jich pak mají několik. Ten nejznámějš­í se v Bordeaux se jmenuje Marché des Capucins a je ukrytý v samém centru Bordeaux v hale z 19. století. Kromě pondělí funguje každý den. Nejlepší je přijít dopoledne, kdy jsou stánky plné zboží.

„Není to žádný navoněný trh jen pro turisty, ale o to je autentičtě­jší. Je tu úžasný výběr ovoce, zeleniny, masa, sýrů i mořských plodů. Doporučuju najít bistro Chez Jean Mi, kde vám připraví plný talíř mořských plodů podle vašeho výběru. K tomu zakusujete křupavou bagetu, všechno zapíjíte bílým vínem a pozorujete cvrkot kolem,“láká k návštěvě v Bordeaux usazená Češka.

Kdo dá přednost venkovnímu trhu, může vyrazit na nedělní trh Marché des Quai Des Chartrons, který je na náplavce u řeky. Tady za talíř krevet nebo ústřic dáte přijatelný­ch šest eur.

Vzhůru na pláž

Koho už nebaví městský život a nelákají ho ani prohlídky vinařství, může si půjčit auto (v Bordeaux za tisíc až patnáct set korun na den) a vyrazit do jednoho z nejslavněj­ších letovisek Francie – do Biarritzu. Cesta směrem na jih po dálnici zabere asi dvě hodiny. Cíl pak leží v Biskajském zálivu jen patnáct kilometrů od hranic se Španělskem.

Biarritz si oblíbili slavní lidé z celého světa, prázdniny tu například strávil britský princ William s rodinou. I proto má Biarritz přezdívku Monte Carlo atlantické­ho pobřeží. Kdo z celebrit tady nevlastní, nebo nemá pronajatou vlastní vilu, bydlí v Hotel du Palais, jediném pětihvězdi­čkovém hotelu kategorie „palace“na atlantické­m pobřeží, kde noc vyjde přinejmenš­ím na patnáct tisíc korun.

Kromě špičkových služeb si tady můžete užívat i pocit, že třeba právě ve vašem pokoji bydlel Frank Sinatra nebo Coco Chanel. Vzhledem k cenám ubytování se do hotelu asi podívá málokdo, ale majestátní budovu je možné obdivovat i z venku. Nejlépe při opalování na městské Grande Plage, kolem níž vede stezka pro pěší i cyklisty.

Biarritz je také kolébkou evropského surfingu. Pravidelně se tady odehrávají závody, na které přijíždějí ti nejlepší surfaři z celého světa. V Biarritzu lze proto snadno nalézt školy, jejichž lektoři se vás pokusí naučit sjíždět vlny. A komu stačí surfaře jen pozorovat, může vyrazit na slavnou pláž Côte des Basques, kde jich bývá tradičně nejvíc. Zároveň budete odpočívat na jedné z nejkrásněj­ších pláží Francie.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Cité du Vin, Město vína, je budovou, která některé fascinuje, jiné popuzuje. Její obsah většinu láká.
FOTO SHUTTERSTO­CK Cité du Vin, Město vína, je budovou, která některé fascinuje, jiné popuzuje. Její obsah většinu láká.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Hôtel du Palais v Biarritzu leží přímo na pláži
FOTO SHUTTERSTO­CK Hôtel du Palais v Biarritzu leží přímo na pláži

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia