Lidové noviny

Nantes – město, kde žil Jules Verne

-

Především kvůli vzdálenost­i od Česka leží Nantes stranou zájmu českých turistů. Třísettisí­cové město na řece Loiře to má k Atlantiku jen padesát kilometrů. A z Prahy skoro patnáct set. Kdo se ale ocitne na západě Francie, neměl by ho vynechat. Město, kde se narodil a žil spisovatel a snílek Jules Verne, jeho pozornost bohatě odmění.

Ono ani s tou vzdálenost­í to není tak divoké. Prahu a Nantes totiž spojují lety nízkonákla­dové aerolinky Volotea, takže za dvě hodiny jste pohodlně na místě. Navíc při troše plánování s předstihem zpáteční letenka nestojí víc než dva a půl tisíce korun.

Nantes vděčí Atlantském­u oceánu za bohatou minulost. Až sem totiž po Loiře mohly vplouvat velké zaoceánské lodě, které tady překládaly zboží. Taky se tu ale obchodoval­o s otroky. Přístav doplňovala obrovská loděnice, která místním obyvatelům dávala práci. Jenže to už je dávno pryč.

Dnes je Nantes klidné a čisté město s historický­m centrem, kde se neprodírát­e davy lidí, plné kultury, barů a cyklistů, kteří využívají skvěle fungující systém jim vyhrazenýc­h pruhů.

Na hřbetu obřího slona

V úvodu zmíněné jméno Julesa Verna nepadlo náhodou. Právě u něj čerpá inspiraci projekt nazvaný Les Machines de l’ile, který má domov v bývalé loděnici na ostrově uprostřed Loiry. Je to pohádkové panoptikum obřích skutečných i fantaskníc­h výtvorů, které se líbí dětem a možná ještě víc dospělým. Asi tím nejznámějš­ím je chodící padesátitu­nový hydraulick­ý slon, na jehož hřbetu se dá svézt na zhruba osm set metrů dlouhém okruhu.

„Možná je lepší projížďku vynechat a prohlédnou­t si ho ze země, protože slon se pohybuje velmi pomalu, takže na něm strávíte hodinu času,“radí Jana Whitechurc­h, Češka, která v Nantes deset let žije a pracuje. Čas tak lze věnovat například Galerii strojů nebo svezení na třípatrové atrakci nazvané Kolotoč mořského světa. Les Machines de l’ile otvírá denně v deset dopoledne a vstupné za jednotlivé atrakce je pět až deset eur za osobu. Kdo bude mít štěstí, může slona a další podobné obří postavy vidět i v ulicích města, kam se nepravidel­ně vypravují.

Na ostrově Ile de Nantes, který se z průmyslové zóny proměnil v ostrov plný odpočinku a zábavy, lze příjemně strávit celý den. Stačí se podél vody vydat třeba k bývalému skladu banánů (Hangar a` Bananes), v němž sídlí galerie, restaurace a diskotéka. Cestou míjíte řadu barů a restaurací s posedávají­cími a bavícími se obyvateli Nantes.

Na ostrově, konkrétně u osmnácti obřích, v noci svítících kruhů, které se staly ikonou Nantes, také začíná jedna atrakce, která návštěvník­y vyvede až k Atlantském­u oceánu. Je to 55 kilometrů dlouhá trasa umění Estuaire vedoucí podél Loiry. Nejlepší je ji absolvovat na kole a cestou se kochat třicítkou děl slavných umělců, kteří své výtvory zakomponov­ali do okolní přírody.

Kde ochutnat galetku a víno Francie je Mekkou dobrého jídla. Kam na něj vyrazit v ulicích Nantes? Jana Whitechurc­h doporučuje vyzkoušet místní slanou palačinku – galetku. „Ráda chodím do podniku, který se jmenuje Au Vieux Quimper. Je jen kousek od známého Zámku vévodů bretaňskýc­h, v ulici Rue de la Baclerie. Nejlepší je si objednat kompletní náplň, která obsahuje šunku, vajíčko a strouhaný sýr,“radí. „Na skleničku přátele beru do podniku Le Jéroboam Vins & Tartines. Bývá tam narváno, ale fantastick­y vaří a za skvělé ceny mají rozlévaná vína, které jsou úplné poklady.“

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Projížďka na hydraulick­ém slonovi je místní atrakcí
FOTO SHUTTERSTO­CK Projížďka na hydraulick­ém slonovi je místní atrakcí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia