Lidové noviny

Plzeň sází na domácí sílu

Napraví české fotbalové kluby minulý čtvrtek? Plzeň, Sparta a Mladá Boleslav dnes bojují o postup do 4. předkola Evropské ligy. Odvety 3. předkola Evropské ligy

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Jen jednou za posledních osm sezon se stalo, že fotbalisté Plzně chyběli v základní skupině evropských pohárů. Aby nezopakova­li neúspěch ze sezony 2014/15, musí se začít zase trefovat do černého. V posledních šesti zápasech vyšli naprázdno hned pětkrát, na gól čekají už 381 minut a především mají ze čtyř posledních duelů bilanci jedné remízy a tří proher.

V ruce však mají jeden velký trumf. A ten se jmenuje Pavel Vrba. Viktoriáni pod jeho vedením postoupili hned v deseti ze třinácti předkol Ligy mistrů či Evropské ligy. Ve všech deseti případech Plzeň potvrdila svou sílu v domácích zápasech (naopak pokud doma nevyhrála, vždy vypadla).

„Už jsem to (neúspěšnou kvalifikac­i) jednou zažil, když jsme poprvé vyhráli pohár a nezvládli dvojzápas s Beșiktașem,“zavzpomína­l Vrba na sezonu 2010/11. „Hrát skupinu Evropské ligy nebo Champions League je pro klub a pro nás všechny zajímavé. Určitě uděláme všechno pro to, aby se nám to znovu podařilo.“

Favoritem jsou Antverpy

Svou domácí sílu Plzeň potřebuje využít i v dnešní odvetě 3. předkola Evropské ligy s Antverpami, které začíná v 19.30.

I když čtvrtý tým posledního ročníku belgické Jupiler League vyhrál úvodní duel v azylu v Bruselu 1:0 a trénuje jej protřelý rumunský kouč László Bölöni, zkušenosti

Mladá Boleslav - FCSB (19.00) ■

První zápas: 0:0.

Předpoklád­aná sestava Boleslavi: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Fulnek, Hubínek, Matějovský, Bucha - Komličenko, Mešanovič.

Trabzonspo­r - Sparta (19.30,

sledujte online na Lidovky.cz)

První zápas: 2:2.

Předpoklád­aná sestava Sparty:

Nita - Sáček, Costa, Hancko, Hanousek - Krejčí - Hložek,

Kanga, Hašek, Plavšič - Tetteh.

Plzeň - Antverpy (20.00)

První zápas: 0:1.

Předpoklád­aná sestava Plzně: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Hrošovský, Kalvach Kayamba, Hořava, Kopic - Krmenčík. jsou jednoznačn­ě na straně Viktorie. Ta je tradičním pohárovým účastníkem, zatímco Antverpy hrají v Evropě poprvé po 22 letech.

Podle českých sázkových kanceláří je však favoritem na postup belgický tým. Po porážce o gól v úvodním zápase totiž Plzeň potvrdila svou nevalnou formu ligovou prohrou 0:2 doma se Slováckem.

„V poločase prohráváme 0:1. Na druhou stranu máme domácí prostředí a doufám, že si všichni v šatně uvědomujem­e, že pro nás je čtvrteční zápas vyvrcholen­ím tohoto období. Doufám, že to tak bude vypadat,“uvedl Vrba k faktu, že horší sérii měla Plzeň jen v roce 2008, kdy nedala gól dokonce v pěti zápasech v řadě.

Západočeši rozhodně útočit umí. Vždyť před měsícem v předkole Ligy mistrů doma mačkali silný Olympiakos Pireus. Jenže chyběly kýžené góly a snad tehdy začalo jejich trápení.

„Snažíme si určité věci vysvětlova­t. Na druhou stranu si myslím, že v každém zápase si vytvoříme nějakou situaci, kdy gól dát můžeme, ale bohužel se nám ve finální fázi nedaří. Doufejme, že to konečně zítra protrhneme a nějaké góly dáme a hlavně ať jsou postupové,“přeje si Vrba.

Boleslav blízko překvapení

O půlhodinu dříve (19.00) vstoupí do odvety s rumunským FCSB Mladá Boleslav, která minulý čtvrtek v Bukurešti předvedla velmi dobrý výkon a po remíze 0:0 má z českého tria překvapivě nejlepší vyhlídky na postup.

Naopak velmi těžkou pozici bude mít v Trabzonu Sparta (hraje od 19.30). I když v prvním zápase dlouho vedla a tureckého protivníka svírala, s Trabzonspo­rem nakonec jen remizovala 2:2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia