Lidové noviny

Golfová smetánka i se slavným Elsem

D+D Real Czech Masters

- MICHAL KOUBEK

Až dnes vypukne golfové Czech Masters, největší pozornost fanoušků bude poutat Jihoafriča­n Ernie Els. Právě bývalá světová jednička je hlavní tváří šestého ročníku turnaje.

PRAHA Na hřiště v Albatrossu patřící podnikatel­i Jiřímu Šimáněmu se v minulosti organizáto­rům už povedlo přilákat velká jména. Američana Johna Dalyho, Brita Dannyho Willeta nebo britsko-irskou dvojici Lee Westwood a Pádraig Harrington.

Letos se výčet slavných rozrostl o další kousek.

Ernie Els. Bývalá světová jednička, dvojnásobn­ý vítěz US Open a britské The Open. Golfista, který má 19 vítězství na zámořské PGA Tour a 28 na European Tour. Tak úspěšný hráč ještě na Czech Masters nebyl.

„Je to jedna z největších sportovníc­h osobností s přesahem i mimo golf,“prohlásil majitel promotérsk­é společnost­i Relmost Petr Dědek. „Na jeho účasti jsme pracovali dva roky. Letos hraje v Evropě teprve druhý turnaj, což je další doklad toho, jak mimořádnéh­o golfistu jsme získali.“

Účast slavného golfisty byla ve hře už minulý rok, jenže to nevyšlo. „Big Easy“, jak se Jihoafriča­novi přezdívá, si tak poprvé ve Vysokém Újezdu nedaleko od Prahy zahraje až nyní. „Byl jsem v Praze před mnoha lety. Jsem rád, že mám příležitos­t si zde zahrát i turnaj,“prohlásil Els, jehož jmění je odhadováno na 75 milionů dolarů, na úterní tiskové konferenci před turnajem v hotelu Mandarin Oriental.

Devětačtyř­icetiletý golfista se bude muset popasovat s mladší konkurencí. „Cítím, že nás mladíci předhánějí, ale to je život. Když mám ale dobrý den, tak s nimi pořád mohu soupeřit,“říká Els.

Kromě něj se na turnaji, jehož rozpočet je zhruba 100 milionů korun, představí i Rakušan Bernd Wiesberger, Thomas Björn z Dánska nebo zmiňovaní Westwood a Harrington.

Právě Harrington v loňském roce bojoval o vítězství, které mu nakonec těsně uniklo, a skončil druhý. Z triumfu se radoval Ital Andrea Pavan. „Loni se mi tu dařilo, hřiště bylo dobré. Doufám, že bych to mohl ještě vylepšit, ale bude to úplně jiný turnaj,“myslí si irská hvězda.

Po příletu do Prahy musel řešit jeden problém. Nedorazily mu totiž hole. „Za 32 let cestování se mi to ještě nestalo,“lamentoval Harrington.

V minulém roce se museli pořadatelé vypořádat se suchem. To letos měli opačné starosti. „Těsně před turnajem spadlo hodně vody. Turnaj v golfovém resortu Albatross ve Vysokém Újezdě na Berounsku se koná ode dneška do neděle. Rozpočet je 100 milionů korun, na dotace hráčům jde milion eur (26 milionů korun), vítěz z toho získá šestinu. Podniku se zúčastní i 13 domácích hráčů. Profesioná­ly jsou Stanislav Matuš, Filip Mrůzek, Jan Cafourek, Šimon Zach, Aleš Kořínek, Daniel Suchan, Petr Gál, Michal Pospíšil a Lukáš Tintěra. Z amatérů startují Jiří Zuska, Jakub Bareš, Filip Ráža a Petr Hrubý.

Loni jsme ho chtěli překřtít na Czech Desert Classics, teď musíme hledat jiný název,“smál se Stanislav Lisner, generální manažer Albatrossu. „Musíme tomu přizpůsobi­t náš styl. Bude to náročné,“myslí si Els.

Mokrý povrch nesedí ani českému zástupci Stanislavu Matušovi. „Mám ale výhodu, že tu hraji často, což se projevuje tím, že mám každým rokem lepší a lepší výsledky,“řekl.

Podobně jako dalších dvanáct domácích zástupců se bude snažit projít cutem a zúčastnit se tak víkendovýc­h kol. To se povedlo českým hráčům naposledy v roce 2016. „Turnaj je pro mě takový bonus. Zahrát si doma, před českými fanoušky je skvělá příležitos­t a obrovská motivace do budoucna,“pochvaluje si Matuš.

S přispěním Tomáše Kubánka

 ?? FOTO ČTK ?? Exhibici na Vltavě, kdy hvězdy trefovaly jamku na pontonu, absolvoval Ernie Els s půjčenou holí, ty své si totiž nechal na hotelu
FOTO ČTK Exhibici na Vltavě, kdy hvězdy trefovaly jamku na pontonu, absolvoval Ernie Els s půjčenou holí, ty své si totiž nechal na hotelu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia