Lidové noviny

Jen slova dům nepostaví

POZITIVNÍ ZPRÁVY

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

Vzdělávání by mělo směřovat k tomu, aby absolvent získal nejen znalosti a dovednosti z oboru, ale zároveň aby byl samostatný, schopný přizpůsobi­t se novinkám a ochotný se dále učit, zaznělo v srpnu, když Národní ústav odborného vzdělávání představov­al veřejnosti reformu.

Konečně, řeknou si určitě zaměstnava­telé, občané plánující rekonstruk­ci i samotní učni. Konečně bude mít Česko dostatek zedníků, elektrikář­ů, strojníků nebo dobrých kuchařů.

Ovšem pozor. Tato slova zazněla ne před začátkem školního roku 2019/2020, ale již 2009/2010. Dekáda uplynula jako voda a ministři školství, ale i průmyslu a obchodu, dnes vzývají úplně stejnou myšlenku. Dále tak upadá zájem o řemesla a důvěra v tuzemské řemeslníky.

Podle Víta Jáska z Unie zaměstnava­telských svazů mají na deváťáky, kteří se rozhodují, čím se budou jednou živit, zásadní vliv samozřejmě rodiče. A většina z nich vidí svého potomka v čisté kanceláři. Těžké stavební profese, truhlařina nebo řezničina, podle nich nemají dobrou perspektiv­u. „Neoprávněn­ě je střední odborné školství považováno za něco podřadného,“sdělil Jásek.

Roste počet oborů, které žáci téměř přehlížejí. Největší krizi zažívají zedníci, čalouníci, truhláři nebo řezníci.

Právě například řeznický obor v Česku absolvuje jen okolo 80 učňů. Ještě v roce 2005 jich bylo přes 230. A ne každý, kdo se dostane až k výučnímu listu, nakonec v oboru začne pracovat.

Zájem mají náctiletí především o obory, které souvisí s moderními technologi­emi. Možná ale nevědí, že s nimi běžně pracuje třeba i kominík. Střechy domů mapuje třeba pomocí dronu.

Záleží na mistrovi

Nejde ale jen o to, nalákat deváťáky na odborné školy. Změnit se musí podle odborníků i ti, kteří je mají inspirovat. Není však výjimkou, že mistři nechtějí o novinkách ve svém oboru ani slyšet. Mladých profesioná­lů totiž není v praxi mnoho. „Znám minimum těch, kterým by bylo pod 40 let. A mistrům, kteří učí na učilištích, je často okolo šedesátky,“řekla nedávno v rozhovoru pro LN Bronislava Cveková, která vede Školu suché výstavby, kde získávají certifikát profesioná­lní řemeslníci i laici.

Na úroveň praktické části výuky si stěžují i učni. Místo šroubováků berou podle nich do ruky nezřídka spíše koště. „Viděla jsem oba extrémy. Byla jsem na učilišti, kde mistr řekl: ‚Kluci, běžte na cigáro a do zvonění se vraťte.‘ Ale viděla jsem i skupinu učňů, kteří na svého mistra koukali s obdivem. Právě z takových budou kvalitní řemeslníci, kteří budou mít řemeslo rádi,“dodala Cveková.

Zaměstnanc­i v rámci dobročinné­ho programu nejraději pomáhají v pražské a ostravské zoologické zahradě, ale také v centru pro rodiny s dětmi se sluchovým postižením Tamtam nebo třeba v Mobilním hospici Ondrášek a dětském domově v Ostravě.

Tipy a snímky do rubriky posílejte na pozitivniz­pravy@lidovky.cz

 ?? FOTO MONETA MONEY BANK ?? Z kanceláří do terénu. Zaměstnanc­i banky v rámci dobrovolni­ckých hodin pomáhají s péčí o zvířata, děti nebo třeba záhonky na zahradě.
FOTO MONETA MONEY BANK Z kanceláří do terénu. Zaměstnanc­i banky v rámci dobrovolni­ckých hodin pomáhají s péčí o zvířata, děti nebo třeba záhonky na zahradě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia