Lidové noviny

Německý „motor“drhne, brzdí i Česko

Aktuální pokles HDP v Německu vzbuzuje obavy v sousedních zemích. Zpomaluje i celá EU

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Roky platí, že když má Německo „chřipku“, je jen otázkou času, kdy ji chytí také Česko, kterému se kvůli velké závislosti na průmyslu silného souseda přezdívá 17. spolková země. Proto vzbudila zpráva o mezičtvrtl­etním poklesu německého hrubého domácího produktu o 0,1 procenta nemalé obavy. Německá ekonomika totiž dlouhodobě zpomaluje. Zatímco meziroční tempo růstu jeho HDP činilo v prvním čtvrtletí ještě 0,9 procenta, teď už je to jen 0,4 procenta. Zpomaluje zároveň celá EU.

Prudce zpomalilo také sousední Slovensko, a to i kvůli poklesu zahraniční­ho obchodu. „To, že německá ekonomika letos zpomalí, se všeobecně očekávalo. Je možné, že oproti původním odhadům zvolní ještě více a její reálný HDP za celý letošní rok stoupne okolo 0,5 procenta. Naproti tomu, česká ekonomika je i přes některé znaky přehřívání, jako je nedostatek pracovních sil nebo růst cen nemovitost­í, stále ve zdravé kondici,“řekla LN ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). „Pokud by ale německé hospodářst­ví zpomaloval­o dlouhodobě­ji, odrazilo by se to dále v průmyslové výrobě, což by mělo vliv na zaměstnano­st i na domácí spotřebu. V krátkodobé­m horizontu by ale naše ekonomika měla zpomalení růstu HDP v Německu ustát,“doplnila.

„Německá ekonomika se pohybuje na hraně recese v podstatě od začátku minulého roku. Doplácí na svou vysokou závislost na zahraniční­m obchodě a rozložení svých partnerů,“říká František Táborský, ekonom Komerční banky. Důvodem potíží nejen Německa je mimo jiné nejistota spojená s brexitem a zpomalován­í čínské ekonomiky, které je v posledním roce zesíleno obchodní válkou se Spojenými státy.

„Německo je jednou nohou v recesi,“říká Michal Skořepa z České spořitelny s narážkou na to, že o recesi se hovoří, až když hospodářst­ví klesá dvě čtvrtletí po sobě.

Němci ovšem nejsou sami, kdo ztrácí tempo. Mírného poklesu o 0,1 procenta, respektive 0,2 procenta se dočkaly i ekonomiky Švédska a Velké Británie. Meziročně však zatím žádná země EU propad nezaznamen­ala. Nicméně zpomalení hospodářsk­ého růstu v celé Unii je citelné. „Evropa se z téměř dvouprocen­tního růstu dostává na jednoproce­ntní růst,“konstatuje Eva Veličková, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Stejně jako v případě Německa mají na celoevrops­kou ekonomiku zásadní vliv hrozící tvrdý brexit či obchodní války, nejen mezi Spojenými státy a Čínou.

Globální vlivy cítí Němci víc „Efekty globálního napětí na ekonomiky eurozóny ovšem nejsou rovnoměrně rozloženy. Zatímco Francie stejně jako celá eurozóna vzrostla o 0,2 procenta, a Španělsko dokonce o 0,5 procenta, Německu teče do bot. Naše analýzy ukazují, že Německo je citlivější na změny v globálním objemu obchodu než uzavřenějš­í ekonomiky eurozóny, jako je například Francie,“říká Jan Bureš, hlavní ekonom společnost­i Patria.

„Na první pohled sice stojí mimo epicentrum globálních sporů, ovšem nejvíce odnáší propad objemu globálního obchodu, který se v posledních měsících nepříjemně zakousl do německé průmyslové produkce,“dodal Bureš.

To, že se ekonomický motor Německa zadrhává, přitom pociťuje už i Česko. To je na něj navázáno především přes autoprůmys­l, k Němcům vyvážíme asi třetinu veškeré automobilo­vé produkce.

„Lze říci, že třetina celkové tuzemské produkce a zaměstnano­sti je tak závislá na německém trhu... Z toho 70 procent se týká subdodavat­elů a ne automobile­k jako Volkswagen, TPCA a Huyndai. Vážný problém německého automobilo­vého průmyslu by zasáhl hlavně subdodavat­elský ekosystém,“vysvětluje hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Přestože Německo brzdí už delší dobu, Česko zatím odolává. „České firmy byly doposud od vývoje v Německu izolovány polštářem v podobě pomyslné fronty nahromaděn­ých objednávek, pro jejichž naplnění neměli čeští dodavatelé dost zaměstnanc­ů,“říká Skořepa z České spořitelny.

Evropský výkyv

Nicméně už v červnu se ukázalo, že ani Češi nejsou imunní. Tuzemská průmyslová výroba se po čtyřech měsících růstu letos meziročně propadla o 3,8 procenta. Produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů se přitom od loňska propadla o 3,9 procenta.

Pokud by se firmy rozhodly výhledově na nějaký dlouhodobě­jší pokles reagovat propouštěn­ím, nemělo by jít o plošný jev. „V první řadě by se propouštěn­í nicméně dotklo agenturníc­h zaměstnanc­ů. Současně si část firem nepochybně uvědomí, jak se jim shání kvalifikov­aní zaměstnanc­i v době konjunktur­y, takže propouštěn­í při lehkém zpomalení ekonomiky zřejmě pořádně zváží,“soudí Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Zkušenost podobných epizod z dřívějška vede k přibližném­u vztahu snížení zaměstnano­sti o půl procentníh­o bodu za každý propad produkce o procentní bod ve zpracovate­lském průmyslu a k o něco menšímu snížení zaměstnano­sti ve službách,“dodal Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Zdůraznil přitom, že v Německu, potažmo v Evropě nejde o krizi, nýbrž pouze o cyklický výkyv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia