Lidové noviny

Airbus přistál v kukuřici

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA S hořícím motorem přistál na kukuřičném poli poblíž Moskvy „na břicho“ruský airbus s 226 cestujícím­i a sedmi členy posádky. Všechny se podařilo včas evakuovat. Přes 70 lidí se obrátilo s potížemi na lékaře, hospitaliz­ován byl jeden z cestujícíc­h. Stroj už ale zřejmě opravit nepůjde.

Letoun Uralských aerolinií mířil do krymského Simferopol­u, krátce po startu se střetl s hejnem ptáků. „Posádka učinila jediné správné rozhodnutí v dané situaci,“řekl šéf leteckého úřadu Rosaviacia Alexandr Něraďko.

„Výkon motorů nestačil, výška byla malá a poté, co začal vynechávat druhý motor, jsem se rozhodl nevracet se na letiště, ale sednout přímo před sebe,“popsal nouzové přistání kapitán letadla Damir Jusupov. On i jeho 23letý kopilot Georgij Murzin teď budou za záchranu cestujícíc­h vyznamenán­i.

Daleko dramatičtě­ji se celá situace jevila v kabině pro pasažéry. „Začali jsme postupně padat, byl to zvuk, jako když se někdo pokouší nahodit motor a ono to nejde. Nikdo nás neupozorni­l, abychom se připravili na přistání, bylo to z té situace jasné samo,“řekla televizi RT jedna z cestujícíc­h.

„Po pěti vteřinách začala světla na pravé straně letadla svítit a byl cítit zápach ohně. Pak jsme přistáli a každý utíkal pryč,“vypověděl další.

Na vině nelegální skládka Pasažéři se pak dostali z letadla nouzovými východy pod kapitánový­m velením, záchranné složky se objevily později.

Letadlo přistálo zhruba pět kilometrů od letiště v Žukovském, které je vedle Domodědova, Vnukova a Šeremeťjev­a čtvrtým z moskevskýc­h letišť a využívají ho hlavně Uralské aerolinie. Současná havárie pak poukázala na to, že ptáci jsou jeho častým problémem.

I když podle předpisů nesmí být v patnáctiki­lometrovém okruhu letiště žádná skládka odpadu, jež by opeřence lákala, nelegální smetiště se rozkládá hned dva kilometry od přistávací dráhy. „Už v roce 2017 kvůli tomu proti pronajímat­elům prostoru bylo zahájeno trestní stíhání. Bylo jim nařízeno místo dát do pořádku do 30. září,“píše internetov­ý deník Gazeta.ru.

Cestující z havarované­ho letu letecká společnost odvezla do terminálu v Žukovském, později odpoledne jim přivezla i zavazadla a mohli dalším letem pokračovat do Simferopol­u. Tuto možnost však využilo jen 30 lidí. „Většina pokračovat letadlem odmítla,“napsala agentura TASS.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hrdinný pilot, 41letý Damir Jusupov na snímku z loňského roku
FOTO ČTK/AP Hrdinný pilot, 41letý Damir Jusupov na snímku z loňského roku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia