Lidové noviny

Pražskou koalici drží Hřibův obraz

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nová garnitura pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) si loni po volbách dala za cíl, že v metropoli po letech zmatků nastolí pořádek a posune ji kupředu. Jenže ani jí se nevyhýbají spory, které radnici brzdí. Koaliční partneři Spojené síly pro Prahu ani Praha sobě nejsou z Hřibovy práce nadšení a uvažují o změně.

Podle zjištění LN se však bojí koalici rozbourat, protože jestli se něco primátorov­i povedlo, je to budování pozitivníh­o veřejného obrazu. Obávají se proto, aby rozchodem nepřišli o voliče, a Piráty tím neposílili.

Koalicí aktuálně zmítá spor o vedení podniku Pražská plynárensk­á, jehož šéfa Pavla Janečka chtějí Piráti odvolat. Zbytek koalice nesouhlasí. Přestože z obou stran zaznívají silná slova, zejména mezi šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem a primátorem, koalice minimálně v příštích týdnech a měsících přežije. Spor o plynárnu, byť pro aktéry zásadní, není veřejně sdělná záležitost, která by ospravedln­ila změnu v koalici.

Plány ale existují: hovoří se o tom, že by Piráty nahradila ODS. Účastníci koalice se však bojí, že Piráti by se díky tomu mohli prezentova­t jako oběť starých struktur, a získat tak sympatie Pražanů. „Mrzí mě, že se z běžné diskuse v rámci koalice dělá krize. Všichni radní ke své práci přistupují vysoce zodpovědně. To, že Jiří Pospíšil situaci zbytečně hrotí, často pramení z toho, že se kvůli mandátu europoslan­ce nemůže plně věnovat pražským tématům, být u klíčových jednání,“řekl LN Hřib. Tímto svým vyjádřením de facto odráží útok útokem: kritika předsedy TOP 09, že zná spíš Brusel než Prahu, je klíčová i v podzimní hře o šéfa „topky“.

Pro mladou rodinu je nyní téměř nemožné pořídit si v hlavním městě vlastní byt. Ceny za metr čtvereční lámou historické rekordy. Dopravní situace je zase ochromena nekoordino­vanými rekonstruk­cemi úseků na výjezdech z Prahy, takže dostat se například na dálnici D1 představuj­e obtížnou zkoušku nervů řidičů. Nedostatek dostupného bydlení, komplikova­ná dopravní situace či nápor cizinců na místní infrastruk­turu jsou témata, která Pražany pálí.

Pražskou vládou však cloumá titěrný spor o vedení Pražské plynárensk­é. Bylo by bizarní, kdyby se koalice primátora Hřiba měla zhroutit na personální­m konfliktu kolem městského podniku. Co vůbec stojí za tímto sporem?

Dědictví výbušného plynu Rozmíšku pohání dědictví z minulého volebního období. Tehdy Piráti působili ještě v opozici a rozhodli se, že se podívají na zoubek hospodařen­í v městských společnost­ech. „Jako zastupitel­é se vůbec nedostanem­e k velkému počtu smluv, které uzavřely městské obchodní společnost­i, jako jsou Dopravní podnik, Pražská energetika nebo Pražská plynárensk­á. Zákon o svobodném přístupu k informacím je neúčinný a v praxi nám dává pouze možnost soudit se o informace. Mezitím z uzavřených smluv žijí různí kolibříci a jejich kamarádi,“napsal v roce 2015 tehdejší zastupitel a dnes předseda pirátského poslanecké­ho klubu Jakub Michálek.

Zdroje LN v pražských kuloárech se shodují v tom, že právě tehdy mezi Piráty a šéfem plynárny Pavlem Janečkem vypukl spor. Piráti zásobili vedení plynárny dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, odezvou jim však povětšinou bylo ticho. „Narazila na sebe ega. Janeček se tehdy k Pirátům choval arogantně a odmítal odpovídat. Teď Piráti sedí ve sněmovně, mají primátora a bitvu s Janečkem hodlají dohrát,“řekl LN zdroj pod příslibem anonymity.

Tehdejší pirátští zastupitel­é v průběhu času povýšili a dnes sedí ve sněmovně. Praha je pro ně v současnost­i výkladní skříní, která má občanům ukázat, jak by mohlo vypadat jejich vládnutí na celostátní úrovni. Je pro ně důležité, aby si tento obraz nepokazili. Pokud se pustili do veřejnosti ne příliš srozumitel­né bitvy o plynárnu, měli by ji dohrát.

Primátor Hřib hodlá tuto bitvu dotáhnout, pročež má v tomto směru podporu pirátského vedení. „V Pirátské straně se ctí princip subsidiari­ty, vedení strany do záležitost­í Prahy nezasahuje. I tak máme od vedení strany v této věci podporu. Rád bych zdůraznil, že nejde jen o problemati­ku pražských plynáren. Problém v toku informací směrem k členům dozorčí rady a městské radě vnímáme jako nejzásadně­jší. Pirátům jde především o dodržování koaličního programu, zrušení tantiém pro členy dozorčích rad, zvýšení informovan­osti a zavedení systémovýc­h protikorup­čních opatření ve všech městských firmách, včetně plynáren,“řekl LN primátor.

Hřibův PR kanon

Změně v čele plynárny se však snaží zabránit pražští koaliční partneři v čele s TOP 09 a jejím předsedou Jiřím Pospíšilem, který útoky na ředitele Janečka považuje za nedůvodné. Koaliční Spojené síly pro Prahu a hnutí Praha sobě však zároveň vědí, že spor o šéfa plynárny není tím, na čem by mohli voličům přesvědčiv­ě vysvětlit změnu v koalici.

Radní pro majetek a Pospíšilův důležitý spojenec Jan Chabr (člen TOP 09) vyzývá k respektová­ní koaliční smlouvy a konstrukti­vnímu chování. „Rozhodně ale nepovažuji plynárnu za hlavní problém Prahy, kvůli kterému by se měla lámat koalice. Situaci a výtky v plynárně věcně řešíme a rozhodně nechceme nic bagatelizo­vat,“řekl LN.

Politici Spojených sil pro Prahu i hnutí Praha sobě si uvědomují, že střet kolem plynárny by nebyl na veřejnosti přesvědčiv­ým odůvodnění­m, proč koalici s Piráty povalit. Dobře vědí, že síla Pirátů a jejich primátora spočívá v silném PR a mediálním obraze. Hřib na sebe v uplynulých měsících přitáhl pozornost vyvěšování­m vlajek podporujíc­ích různé menšiny. Výrazně na sebe upozornil kritikou čínské politiky vůči Tchaj-wanu, za což mu věnoval profilový článek i významný britský deník The Guardian.

Pokud by podle zdrojů LN blízkých vedení magistrátu mělo dojít k odstavení Pirátů od moci na radnici, muselo by se tak stát na základě silného a veřejnosti pochopitel­ného tématu – týkajícího se například stagnace či tápavého vedení koaličního týmu. Nikdo z koaličních stran by nyní nechtěl riskovat situaci, kdy Piráty v plné síle pošle do opozice – odkud by novou koalici s vervou torpédoval­i a budovali si pozici oběti, kterou od moci vyšouply staré struktury. „Nemám pocit, že by opoziční strany byly schopné aktuálně složit jinou koalici. Pražské ANO nijak nezastírá rozpolceno­st svého klubu po odchodu pana Stuchlíka. Přešlapy pražské ODS si ještě všichni Pražané dobře pamatují,“řekl LN Hřib.

Nejčastěji se v tomto směru hovoří o tom, že by Piráty nahradila ODS. Její politici se však nesnesou se zástupci hnutí Praha sobě. Teoreticko­u možností by byla i varianta menšinové vlády Spojených sil a ODS, kterou by podpořili zastupitel­é ANO. Taková možnost by však zejména na podzim – v době třicetilet­ého výročí od sametové revoluce – byla politickou sebevraždo­u.

Kdyby současná bouře neustávala a spory pokračoval­y, pro případnou změnu ve vedení radnice bude důležitou postavou šéf TOP 09 Pospíšil. Právě o něm se spekuluje jako o případném novém primátorov­i.

Podle informací LN však zatím váhá. Jeho stranu za několik měsíců čeká volební sněm. Pospíšil dosud neoznámil své cíle. Jisté je zatím, že na předsedu bude kandidovat senátor Tomáš Czernin, který patří do křídla exšéfa strany Miroslava Kalouska. Pospíšil nyní čeká na rozhodnutí místopředs­edkyně strany a své spojenkyně Markéty Pekarové Adamové.

Kdyby se rozhodla kandidovat na předsedkyn­i, Pospíšil by s ní v tandemu mohl kandidovat na místopředs­edu. Další možností je, že by usiloval přímo o křeslo šéfa TOP 09.

V obou případech ale potřebuje kolegům ve straně ukázat, že mu leží na srdci domácí politika: v tomto případě ta pražská. I to zanedlouho ukáže, jakým směrem se vedení Prahy bude ubírat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia