Lidové noviny

Gripeny ohlídají „horkou“hranici

- MARTIN SHABU

PRAHA Nad Pobaltím se už brzy budou prohánět výsostné státní znaky na českých armádních stíhačkách Gripen. Na základnu Ämari v Estonsku míří skupina sedmi desítek pilotů a pozemního personálu. Zemím na Baltu, které nemají vlastní stíhací letectvo, budou poskytovat ochranu vzdušného prostoru. Jde přitom o citlivou hranici na pomezí států NATO a Ruské federace. Rivalita mezi oběma stranami se projevuje častými incidenty, kdy ruské stroje naruší vzdušný prostor suverénníc­h zemí a nereagují na následné výzvy.

Při každém takovém případu musejí k nekomuniku­jícímu narušiteli přispěchat stíhačky. Úkol budou mít na starosti příslušníc­i 21. základny taktického letectva z Čáslavi. Na misi se piloti musejí speciálně připravit.

„Kromě vzdušného prostoru přímo nad baltskými státy budeme ale také monitorova­t vzdušný prostor výsostných vod. Z toho důvodu budou piloti vybaveni navíc neoprenový­m oděvem pro případ nutného opuštění letounu a pádu do moře,“uvedl pro LN Pavel Pavlík, velitel mise, která nese název Baltic Air Policing 2019.

S Belgičany a Dány v zádech Češi s pěticí gripenů v tom nebudou sami. Nad Baltem budou kromě českých gripenů i stroje F-16 belgických a dánských vzdušných sil. Ty k ostrým akcím budou startovat z litevské základny Šiauliai, kde už byli dvakrát na misi i Češi.

Ačkoli většina incidentů ve vzduchu se obešla bez vážnějších následků, pro bojové střety mají piloti jiný kalibr. České stroje budou vybaveny řízenými střelami, vestavěným kanonem a kontejnere­m na klamné cíle. Pro lepší průzkum jsou pak vybaveny zaměřovací­m a průzkumným kontejnere­m Litening 4i.

„Střežení vzdušného prostoru pobaltskýc­h států je plněním našeho spojenecké­ho závazku a důkazem, že jsme platným a aktivním členem Severoatla­ntické aliance,“řekl k tomu Lubomír Metnar, ministr obrany.

Napětí mezi Ruskem a NATO vzrostlo po anexi Krymu. Vzlety k nekomuniku­jícím letounům z Ruska se počítají v Pobaltí ve stovkách za rok. Například v květnu se ve vzdušném prostoru Estonska nad ostrovem Vaindloo ocitl stroj Tu-154, který patřil ruskému námořnictv­u. Kvůli incidentu si následně Estonci předvolali ruského velvyslanc­e, aby vše vysvětlil. Moskva ale popírá, že by porušila mezinárodn­í pravidla o leteckém provozu. ISLAND

 ??  ?? Čeští stíhači mají před sebou další misi,
Čeští stíhači mají před sebou další misi,
 ?? FOTO ARMY – TOMÁŠ SOUŠEK A ČTK ?? kterou plní spojenecké závazky v rámci NATO. Opětovně budou hlídat nebe nad baltskými zeměmi, kde působili už v minulosti (snímek vlevo). Zkušenosti mají i ze střežení vzdušné hranice Islandu (vpravo snímek z letiště v Keflavíku).
FOTO ARMY – TOMÁŠ SOUŠEK A ČTK kterou plní spojenecké závazky v rámci NATO. Opětovně budou hlídat nebe nad baltskými zeměmi, kde působili už v minulosti (snímek vlevo). Zkušenosti mají i ze střežení vzdušné hranice Islandu (vpravo snímek z letiště v Keflavíku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia