Lidové noviny

Pokyn velitele pilotů: Nic neeskalova­t!

- MARTIN SHABU

PRAHA Zítra odlétne skupina armádních pilotů v doprovodu pozemního personálu do Estonska. Jednotka bude se svými gripeny hlídat estonský vzdušný prostor, který hraničí s Ruskou federací. Kontakt s ruskými vzdušnými silami je tam prakticky na denním pořádku. Jen loni startovali piloti NATO ke 137 problemati­ckým letům z Ruska, které nepovoleně překročily hranici pobaltskýc­h zemí. Velitelem 3. úkolového uskupení Baltic Air Policing 2019 je podplukovn­ík Pavel Pavlík. Jako pilot gripenů má s lety nad problemati­ckou hranicí Severoatla­ntické aliance bohaté zkušenosti. V minulosti už střežil vzdušný prostor Litvy.

LN Čím bude mise v Estonsku specifická?

Úkol ostrahy vzdušného prostoru Estonska je totožný s úkolem, který provádíme v České republice a který jsme již pětkrát prováděli během našeho zahraniční­ho nasazení. Kromě vzdušného prostoru přímo nad baltskými státy budeme ale také monitorova­t vzdušný prostor výsostných vod. Z toho důvodu budou piloti vybaveni navíc neoprenový­m oděvem pro případ nutného opuštění letounu a pádu do moře. Nově budeme k ostraze členských států NATO využívat také průzkumný kontejner Litening 4i, který nám zlepšuje schopnosti vzdáleného vizuálního pozorování letounu jak ve dne, tak v noci

LN Jak nebezpečný bývá kontakt s ruskými letouny, které neodpovída­jí?

Z vlastních zkušeností z předchozíc­h misí v Pobaltí mohu konstatova­t, že průběh zakročení proti danému cíli probíhal standardně dle postupů ICAO (Mezinárodn­í organizace pro civilní letectví). V bezpečné vzdálenost­i provádíme identifika­ci letounu, pořídíme fotodokume­ntaci pro vyhodnocen­í a doprovázím­e cíl. V rámci misí v roce 2009 a 2012 jsme se nesetkali s žádnými ohrožující­mi manévry. Náš přístup k této problemati­ce je jasný – nic neeskalova­t a vždy mít na prvním místě bezpečnost letového provozu.

LN Jak bude složen tým na misi?

Úkolové uskupení bude tvořit sedm desítek osob. Součástí týmu jsou samozřejmě piloti a technický personál doplněný o pracovníky logistiky, strážní služby, IT odborníky a štábní pracovníky.

LN Jak se na misi připravova­li piloti?

Úkoly budeme plnit stejné jako v České republice, tudíž specifická příprava pilotního personálu není zapotřebí. Bylo však nutné již v minulém roce začít vybírat personál, který splňuje všechna kritéria, jako je například bezvadný zdravotní stav nebo jazykové schopnosti.

LN Jak si stojí Češi – bojoví piloti ve srovnání s Dány a Belgičany, s nimiž budete na misi?

Naši piloti jsou na srovnateln­é úrovni se západními letectvy. Za zmínku stojí pravidelná účast na cvičeních NATO, například každoroční NATO Tiger Meet. Zkušenosti ukazují, že schopnosti českých pilotů a náš výcvik není nijak odlišný od našich partnerů. Navíc s většinou zahraniční­ch pilotů se známe právě ze cvičení, takže na spolupráci se těšíme.

LN Jaké schopnosti je možné na gripeny, na kterých naši piloti létají, ještě přidat?

Letouny JAS-39 Gripen byly pořízeny jako náhrada za dosluhujíc­í ruské stroje MiG-21. Se vstupem do NATO jsme se zavázali ke schopnosti střežit vlastní vzdušný prostor v rámci aliančního systému (Integrovan­ý systém protivzduš­né a protiraket­ové obrany NATO; NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defence System). Proto byly gripeny předurčeny pouze pro plnění úkolů vzduch–vzduch. Ve výzbroji máme rakety krátkého a středního dosahu.

Před několika lety bylo rozhodnuto, že české gripeny budou vybaveny také schopností plnit úkoly vzduch–země, tedy působit proti zemním cílům. Letouny proto prošly modernizac­í a navíc byly pořízeny průzkumné kontejnery Litening 4i. Kombinace tohoto softwarové­ho a hardwarové­ho vybavení nám umožňuje efektivně spolupraco­vat s předsunutý­mi leteckými návodčími a využívat přesně naváděnou municí k podpoře pozemních sil.

LN Stále tedy přicházejí novinky...

České gripeny procházejí neustálou softwarovo­u modernizac­í a JAS-39 Gripen, na kterém létáme dnes, je zcela jiný než ten, jejž jsme začali provozovat v roce 2005. Letoun gripen byl konstruová­n jako víceúčelov­ý (JAS – Jakt, Attack, Spaning – stíhací, útočný, průzkumný), takže dokáže plnit široké spektrum úkolů. Záleží vždy na provozovat­eli, pro jakou činnost ho zamýšlí využít a tedy, jaké všechny schopnosti na letounu preferuje.

 ?? FOTO ARMY – JOLANA FEDORKOVÁ ?? Naši piloti jsou na srovnateln­é úrovni se západními letectvy, říká Pavel Pavlík
FOTO ARMY – JOLANA FEDORKOVÁ Naši piloti jsou na srovnateln­é úrovni se západními letectvy, říká Pavel Pavlík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia