Lidové noviny

„Šprajc“může zlomit sám Šmarda

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vesměs není sporu o tom, že Miloš Zeman se vydal na výlet mimo ústavní hranice, když odmítá jmenovat, koho mu premiér navrhuje. Zvláště, když předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský sám veřejně prohlásil, že takhle se prezident chovat nesmí. Jenže aby mohli v Brně takový nález vynést, musel by tam premiér poslat kompetenčn­í žalobu. Nechce to udělat, a tak zůstává kyselé jablko v ústech ČSSD.

Oranžový hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický teď vyslovil nahlas ústupovou variantu, o níž se v partaji už chvíli šušká. A sice že jakžtakž snesitelný­m východiske­m by mohlo být, když sám kandidát na ministra kultury Michal Šmarda řekne, že členem vlády vůbec být nechce. „Řešení má v rukou on sám. Měl by zvážit, jak bude postupovat,“uvedl.

Hradem odmítnutý adept ale nepřipoušt­í, že by byl ústředním hybatelem. Hodlá se podřídit tomu, co dohodnou předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO). Ladit postup budou příští týden, až se vrátí z prázdnin.

Část předáků sociální demokracie z krajů vysílá předsedovi vzkaz, že couvání už bylo dost. Jestliže Zeman nejmenuje Šmardu, a premiér proto nevyvolá kompetenčn­í spor, ať raději ministři z ČSSD podají demise a uchýlí se do opozice.

„Všichni jsme nuceni se řídit zákony, i kdybychom s některým z nich nesouhlasi­li. I prezident je povinen dodržovat ústavu. Ta mu nedává možnost hodnotit odbornost navržených ministrů. Nejde to ,okecat‘ tím, že Šmarda je z malého města,“řekl Oliver Pospíšil, šéf brněnské buňky.

Zeman odmítá místopředs­edu partaje a starostu Nového Města na Moravě vpustit do kulturní arény s oficiálním zdůvodnění­m, že o ní nic neví a má se raději věnovat kondici oranžových regionů v roli volebního manažera pro blížící se střet o hejtmanstv­í.

Hamáček už prezidento­vi kontroval výhradou, že bez jediné námitky jmenoval ministryní obrany Karlu Šlechtovou (za ANO), aniž by se v ní kdy dřív pohybovala. Takové argumenty by dávaly smysl, kdyby expertní hledisko nebylo pouhopouhá záminka. To, co Zemanovi vadí doopravdy, je dlouholeté přátelství i ideová blízkost Šmardy s expremiére­m Bohuslavem Sobotkou.

Silných prohlášení o důstojném odchodu z vlády, kterou si beztak skládá prezident, ale ubývá – protože ČSSD by se sice vzepjala ke gestu, ale taky by to mohlo být to poslední, čím zaujme. Její program zhusta plní hnutí ANO, o zbytek se postarají přidružení komunisté. Těžko by strana mohla v opozici kritizovat návrhy, které sama dlouhodobě prosazuje.

Vášně mírnil například místopředs­eda plzeňské buňky, jež je jinak sídlem odporu vůči vládě s hnutím ANO. „V této chvíli je odchod z vlády špatný. Neodejít je jediná možná záchrana, jak se před voliči pozitivně ukázat,“míní Zdeněk Honz. Strakovu akademii nechce opouštět ani předseda Hamáčkovýc­h domovských středních Čech Robin Povšík. „Možná bychom měli být ještě chvíli trpěliví a zkoušet dosáhnout svého,“míní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia