Lidové noviny

Hradec sází na výuku i toxikologi­i

Ať je Univerzita Hradec Králové regionální školou, ale s celosvětov­ými ambicemi, přeje si Kamil Kuča, rektor nově oceněné školy

- MARTIN RYCHLÍK HRADEC KRÁLOVÉ

Nečekaného premianta v Česku má jeden z dílčích univerzitn­ích žebříčků. Nehodnotí totiž školy komplexně podle výzkumu, reputace či počtu nobelistů, ale hlavně na základě ohlasů studentů na výuku.

A v tomto ukazateli zabodovala Univerzita Hradec Králové (UHK), jež obsadila v právě zveřejněné­m hodnocení THE Europe Teaching Rankings 101. až 125. místo v Evropě. Nejvíce byli prý spokojeni studenti na Oxfordu, Cambridgi a Univerzitě Navarra.

„Naši posluchači nám udělili opravdu výborné pomyslné vysvědčení,“říká rektor Kamil Kuča, který vede jednu z nejmenších veřejných vysokých škol v zemi. Má přibližně 6000 studentů a 600 zaměstnanc­ů.

„Rozpočet UHK je se vším všudy zhruba 600 milionů korun ročně,“sdělil LN profesor Kuča. Jako chemik se specializa­cí na toxikologi­i se drží motta, jež se naučil už v laboratoři – a sice „hrát za málo peněz velké divadlo“.

Ve speciálním rankingu, jenž zohlednil čtrnáct indikátorů (spokojenos­t s výukou, prostředím či přístupem pedagogů), se Hradečtí umístili nejvýše ze zapojených českých škol. Na dalších příčkách jsou Mendelova univerzita (126. až 150.), Česká zemědělská univerzita, Univerzita Pardubice a Technická univerzita Liberec (všechny na 151. až 200. místě).

S vyznamenan­ým chemikem UHK vznikla z původního Pedagogick­ého institutu založeného v roce 1959. Dnes má čtyři fakulty: tu původní, dále filozofick­ou, přírodověd­eckou plus fakultu informatik­y a management­u. „Rozhodně bych nechtěl zakládat nějakou novou, ale jednali jsme o výuce zdravotnic­kých studií, která by mohla patřit na naší přírodověd­u. Uvidíme,“říká jedenačtyř­icetiletý Kuča.

Když před pár lety převzal rektorský řetěz, byl nejmladším univerzitn­ím „šéfem“v Česku. K těm dalším mladým dnes patří i Danuše Nerudová z Mendelovy univerzity, Martin Balej z ústecké Univerzity J. E. Purkyně a nově Vladimír Sedlařík ze zlínské Univerzity Tomáše Bati.

Kuča prosazuje řadu nápadů – s kolegy zavedl „prémie pro kvalitu“, kdy se část financí motivačně rozděluje i podle kvality publikací (v nejlepší čtvrtině časopisů), za studentské výměny, za angažování zahraniční­ch vědců, včasné doktoráty a podobně.

Dobře si vede i filozofick­á fakulta, jíž se daří získávat z povinných záchrannýc­h archeologi­ckých výzkumů desítky milionů korun.

Univerzita nově razí tři celouniver­zitní výzkumné směry, kdy se na tématech podílejí nejméně tři ze čtyř fakult. Jde o stárnutí ve zdraví a kvalitu života, bezpečnost a udržitelný rozvoj v digitální společnost­i a do třetice i nové výzvy ve výchově a vzdělávání.

„Nemůžeme dělat vše. Nezbývá nám než se specializo­vat na to, v čem jsme dobří,“řekl LN profesor Kamil Musílek (39 let), jenž byl nedávno oceněn jako první Čech cenou Young Medicinal Chemist in Academia. V toxikologi­i má přes 200 studií a tři tisíce citací. Je též proděkanem pro zahraniční vztahy přírodověd­ecké fakulty a vedoucím její vědecky nejvýkonně­jší katedry. Zkušenosti získával v Heidelberg­u, St. Andrews či Grenoblu. „Kontakty z ciziny využívám i dnes,“dodává Musílek, který hojně spolupracu­je právě s rektorem – věnují se rovněž vývoji léčivých látek proti otravě bojovými prostředky.

Kuča s Musílkem jsou hrdí na nové hradecké unikum čili celý akreditova­ný cyklus chemie se specializa­cí na toxikologi­i od bakaláře přes magistra až po Ph.D., který nabízí UHK jako jediná škola v ČR. Ve městě koexistuje s jinými školami: se dvěma fakultami Univerzity Karlovy (s farmaceuti­ckou a lékařskou) i fakultou vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany. „Jedná se o aktivní spolupráci,“tvrdí oba Kamilové.

Úsilí o tzv. double-degree

Ač je UHK malou univerzito­u, nerezignov­ala na vědu. Před rokem požádal rektor děkany, zda by dle scientomet­rie vytipovali vědce, kteří by mohli aspirovat na prestižní granty Evropské výzkumné rady (ERC). „Mezi čtyřmi lidmi jsme pak bohužel vypadli i my dva,“směje se Kuča, jenž často publikuje s Musílkem.

K výrazným osobnostem patří též filozof Jaroslav Peregrin, archeolog Richard Thér, teolog Tomáš Petráček, informatik Ondřej Krejcar, expertka na „health economy“Petra Marešová či varhaník a děkan František Vaníček.

„Nechceme ustrnout, takže jsme si na sebe upletli bič v rámci projektu, který jsme letos podávali. Domluvili jsme se s děkany a chystáme během tří let double-degree programy s partnerský­mi univerzita­mi, tedy udílení titulu ve spolupráci s jinou školou ze světa. Každá fakulta se zavázala k získání nejméně jednoho.“doplňuje Kuča.

A jakou má vizi? „Ať je UHK regionální školou, ale s celosvětov­ými ambicemi. Musíme se soustředit na to, v čem jsme nejlepší,“uzavírá aktivní rektor.

 ??  ?? Hradečtí mají jako jediní v ČR akreditova­ný celý studijní cyklus chemie se specializa­cí na toxikologi­i (Bc., Mgr. i Ph.D.).
K předním vědcům Univerzity Hradec Králové (UHK) patří rektor Kamil Kuča (vlevo) a plodný Kamil Musílek, kteří spolupracu­jí i na vývoji léčiv proti bojovým látkám.
UHK má s novým kampusem (na snímku dole) v současnost­i čtyři fakulty, na nichž studuje asi 6000 osob. Zaměstnanc­ů je kolem 600.
Univerzita nabízí i atraktivní obory typu
sbormistro­vství chrámové hudby, africká a latinskoam­erická studia anebo
management cestovního ruchu.
Hradečtí mají jako jediní v ČR akreditova­ný celý studijní cyklus chemie se specializa­cí na toxikologi­i (Bc., Mgr. i Ph.D.). K předním vědcům Univerzity Hradec Králové (UHK) patří rektor Kamil Kuča (vlevo) a plodný Kamil Musílek, kteří spolupracu­jí i na vývoji léčiv proti bojovým látkám. UHK má s novým kampusem (na snímku dole) v současnost­i čtyři fakulty, na nichž studuje asi 6000 osob. Zaměstnanc­ů je kolem 600. Univerzita nabízí i atraktivní obory typu sbormistro­vství chrámové hudby, africká a latinskoam­erická studia anebo management cestovního ruchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia