Lidové noviny

Granule že zabily zajíce? Dle zemědělce záhada

-

PRAHA Další testy prokázaly, že zajíci na Moravě uhynuli na otravu jedem, který zemědělci používají na přemnožené hraboše. Zbytky účinné látky přípravku Stutox II prokázaly testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů z Tuřan. Veterináři rovněž potvrdili úhyn zajíců na tento jed u dvou zvířat v Žatčanech na Brněnsku. Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů.

Podle předsedy Zemědělské­ho svazu ČR Martina Pýchy je ale úhyn zajíců kvůli tomuto přípravku nepochopit­elný. Zajíc by podle něj musel sežrat 40 až 60 granulí jedu, jenže ten má již v malém množství vyvolávat nechutenst­ví. Pýcha nechápe, jak je možné, že se agresivněj­ší přípravek v ČR dříve běžně používal a k masivnější­m úhynům nedocházel­o.

Pýcha uvedl, že o stutoxu jednal jak s Ústředním kontrolním zkušebním ústavem zemědělský­m (ÚKZÚZ), tak i s výrobcem jedu. „U páté, šesté, sedmé granule začne přípravek ve vnitřnoste­ch fungovat, vyvolává pocit zvracení a samozřejmě nepříjemné pocity a nechutenst­ví,“uvedl předseda. Je pak podle něj možné, že jed nebyl správně aplikovaný, ale že byl na hromádce. I tak by ale jed musel zajíc sežrat velmi rychle. „Je to záhada, že se objeví jeden podnik, který to aplikuje, a hned jsou mrtví zajíci,“dodal.

Také mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý pokládá za možné, že někdo přípravek stutox použil nelegálně. „S ohledem na to, že k uhynutí zajíce je nutné požití minimálně 30 granulí přípravku Stutox II, je pravděpodo­bné, že přípravek byl použit nelegálně a v rozporu s návodem na použití. I při cílené povrchové aplikaci je dávka zhruba šest granulí na jeden metr čtvereční. V případě, že se prokáže nelegální aplikace, jsme připraveni neprodleně podat trestní oznámení,“řekl mluvčí.

Jiná chemická alternativ­a likvidace hrabošů v podstatě podle Pýchy není možná, u stutoxu nezůstávaj­í škodlivé látky v půdě nebo ve vodách. „Je jediný, který je možný aplikovat v rámci ČR, pokud se nechceme vracet k přípravkům jako strychnin, jenž se používal za minulého režimu,“dodal. Aplikovat prostředek pouze do nor podle něj v silách zemědělský­ch pracovníků není.

K rozházení jedu na polích u Brna se včera přiznal zemědělský podnik Bonagro. Podle jeho ředitele Romana Zvěřiny nebylo nutné minulý týden žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku, ohlašovací povinnost prý firma splnila. Podle Pýchy situaci na místě řeší ÚKZÚZ i policie.

ÚKZÚZ minulý týden povolil rozhazován­í jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnožený­m hrabošům. Po vlně kritiky ministerst­vo zemědělstv­í platnost povolení pozastavil­o. Podle ministerst­va zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia