Lidové noviny

„Běženci? Odvezte je do Hollywoodu“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Humanitárn­í loď Open Arms s téměř 150 uprchlíky na palubě po dvou týdnech zakotvila u italského ostrova Lampedusa. Spor o to, co dál s běženci, rozděluje členy italské vlády.

LAMPEDUSA/PRAHA „Hygienické podmínky na palubě jsou příšerné (...) Mnozí pasažéři trpí infekcemi.“Takové bylo hodnocení zdravotnic­kého personálu, který jako první vstoupil včera odpoledne na palubu humanitárn­í lodi Open Arms poté, co zakotvila v zátoce u italského ostrova Lampedusa.

Open Arms nabrala začátkem srpna nedaleko libyjských břehů v několika etapách na palubu 147 afrických uprchlíků. Od té doby se marně domáhala přistání v některém z italských přístavů, případně na Maltě. Obě země to však dlouhodobě odmítají. Ochotu převzít část běženců z lodi Open Arms deklaroval­o včera jako první Španělsko, během dne se přidaly Francie, Lucembursk­o, Německo, Rumunsko a Portugalsk­o.

Migrace jako nástroj politickéh­o boje

Podobné spory o to, jak naložit s africkými běženci na lodích ve Středozemn­ím moři, proběhly v nedávné minulosti již několikrát. Nakonec vždy došlo k jejich „rozdělení“mezi několik evropských zemí. Eurounijní státy, hlavně Německo, se snaží o vytvoření automatick­ého relokačníh­o mechanismu pro podobné případy, nicméně příslušná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Zvrat v případu Open Arms přivodilo středeční rozhodnutí římského soudu, které zrušilo nařízení o zákazu vstupu lodí nevládních organizací s uprchlíky na palubě do italských vod. To inicioval místopředs­eda italské vlády, ministr vnitra a šéf krajně pravicové strany Liga (Lega) Matteo Salvini.

Zrušení zákazu vstupu do italských vod ale neznamená povolení zakotvit v přístavu, a Open Arms proto (až do uzávěrky LN) kotvila pouze v zátoce Cala Francese na dohled Lampedusy.

Salvini se včera pokusil situaci zvrátit ve svůj prospěch vydáním dalšího dekretu, který by lodi zabránil v přístupu do italských vod, ale neuspěl. Nařízení totiž odmítli spolupodep­sat ministr dopravy Danilo Toninelli a ministryně obrany Elisabetta Trentová (oba z konkurenčn­ího Hnutí pěti hvězd, M5S). „Nepodepíšu to, jde o elementárn­í lidskost,“vysvětlila své důvody Trentová.

Osud lodí s běženci se tak stal otevřenou kartou v italském politickém boji za situace, kdy se Salvini snaží rozbít stávající vládní koalici a vyvolat předčasné volby. M5S je však proti.

Uprchlíkům na Open Arms v minulých dnech vyjádřil podporu mimo jiné americký herec Richard Gere, který loď osobně navštívil a vyzval italskou vládu, aby jim pomohla. Salvini to odmítl a místo toho doporučil, ať si Gere „odveze migranty do Hollywoodu“.

Případ Open Arms zřejmě nebude poslední podobnou kauzou. Na povolení vstupu do některého z evropských přístavů čeká i loď Ocean Viking, na jejíž palubě se nachází 350 afrických utečenců.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsem s vámi. Herec Richard Gere na palubě lodi Open Arms.
FOTO ČTK/AP Jsem s vámi. Herec Richard Gere na palubě lodi Open Arms.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia