Lidové noviny

Putin svírá otěže Ruska už 20 let

Nejprve koncentrac­e moci a nyní i snaha o obnovu impéria – to jsou hlavní principy dvou desetiletí vlády Vladimira Putina v Rusku. Jak si země vede?

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Pilotuje stíhačku, noří se do hlubin v batyskafu, řídí kamaz po Krymském mostu nebo číhá s puškou na tygra ussurijské­ho. Vladimir Putin vtrhl do ruských dějin s dosud nevídaným image supermana, bourajícím obraz upjaté figury puritánské­ho autoritáře. Zdání ale klame a ruský lídr, který si dnes připomíná 20 let v nejvyšších státních funkcích, si v autoritati­vním stylu vládnutí a hrozbách okolnímu světu libuje stejně jako jeho předchůdci. Jen při tom vypadá lépe.

Narodil se před 66 lety v tehdejším Leningradu, dnes Petrohradu. Během studií práv vstoupil do strany a sloužil v tajné službě KGB. Poté působil na petrohrads­ké radnici a řídil tajnou službu FSB, jež „kágébé“nahradila.

V srpnu 1999 někdo z okolí jeho předchůdce Borise Jelcina napsal jeho jméno na papírek a návrh se ujal. Nevyplnila se však očekávání, že s nenápadným panáčkem bude možné hrát jako na šachovnici – Putin se s vychytralo­u urputností pustil vlastní cestou.

Podle ředitele sociologic­ké agentury Levada Lva Gudkova zcela naplnil ve společnost­i otřesené krizemi a první válkou v Čečensku volání po autoritati­vním vůdci. „Zapadl tam jako podle šablony,“říká Gudkov v rozhovoru pro Rádio Svoboda (RFE-RL).

Válka jako výtah k moci

Když byl 16. srpna 1999 oficiálně jmenován premiérem (prezidente­m se stal o rok později na celkem osm let), nikdo ho neznal. Pomohla mu válka na Severním Kavkaze. Islámští bojovníci z Čečenska vtrhli do sousedního Dagestánu, Rusko postihla vlna teroristic­kých útoků v Bujnaksku, Moskvě a Volgodonsk­u se stovkami obětí. „Co byste dělali, kdyby teroristé vtrhli k vám domů? Neslyším?!“udivil Putin žurnalisty na tiskové konferenci a poslal do Čečenska armádu. „Jeho rating začal růst o tři až čtyři procenta za týden, v prosinci během vrcholu vojenské operace měl 45 procent,“popisuje Gudkov.

V listopadu 2006 zemřel v londýnském exilu na otravu radioaktiv­ním poloniem bývalý podplukovn­ík FSB Alexandr Litviněnko, který tvrdil, že za teroristic­kými útoky stáli ve skutečnost­i jeho kolegové. S teorií, že v kavkazské válce měly prsty ruské tajné služby, nebyl sám, dokázat to ale nelze. Faktem je, že Putin nejednou využil terorismu k posílení moci. Například po útoku v Beslanu na podzim 2004 inicioval zrušení přímých gubernátor­ských voleb (obnoveny byly až v roce 2012) a podřídil si tak moc v regionech.

Politický systém v Rusku Putin změnil už v prvních letech svého druhého vládnutí (2012–2018, po čtyřletém intermezzu Dmitrije Medveděva, jenž byl a je jeho premiérem). Byla to likvidace mediálního holdingu Media-Most a zpravodajs­ké redakce televize NTV, čímž si podřídil celou mainstream­ovou televizní scénu. Ze země vyštval oligarchy a založil stranu Jednotné Rusko, která v Dumě zcela

Ruský HDP na hlavu se za 20 let

Putinova vládnutí zvýšil z 10 tisíc na 28 tisíc dolarů, státní dluh klesl z 92 procent HDP na 17 procent, nezaměstna­nost z 13 na pět procent. Růst HDP v posledních letech stagnuje, loni dosáhl

2,3 procenta.

V takzvaném Indexu demokracie

společnost­i Economist Intelligen­ce Unit kleslo Rusko loni oproti roku 2006 ze 102. na 144. místo ze

167 hodnocenýc­h zemí a patří do skupiny autoritati­vních států.

Ve svobodě internetu je podle organizace Freedom House 53. ze 65 hodnocenýc­h.

eliminoval­a komunisty. A jím vytvořený propagandi­sticko-represivní aparát dokázal odrovnat každého potenciáln­ího konkurenta.

Výsledkem je stav, kdy má Putin bezkonkure­nčně nejvyšší rating, podle Levady 40 procent, zatímco ostatní politici nanejvýš tři procenta, opoziční ikona Alexej Navalnyj pouhé procento.

Politika hrozeb a strachu

Za politickým­i kroky už poněkud pokulhávaj­í ekonomické reformy. Putinovi se za dvacet let jeho vládnutí nepodařilo vytvořit příznivé podmínky pro podnikání ani pro investory. Ekonomika stále zůstává závislá na ropě a plynu, které těží a zpracováva­jí hlavně státní firmy.

Zřejmě zásadní přelom představuj­e anexe Krymu a válka na Donbase v roce 2014. Zhruba v této době začalo putinovské Rusko šířit ideologii směrem ven. Jde především o potírání západního liberalism­u a strašení vojenskou silou s cílem obnovit postavení světové velmoci. Moskva stejně jako za sovětských dob nelituje prostředků, přestože ekonomika i kvůli mezinárodn­ím sankcím nestíhá a pociťují to i běžní Rusové. A zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se do konce už čtvrtého Putinova mandátu v roce 2024, kdy už na dalších šest let kandidovat nemůže, mělo něco změnit.

Úhel pohledu čtěte na straně 9

 ?? FOTO REUTERS ?? Dovolená na Sibiři. Vladimir Putin při vyjížďce na koni během dovolené na Sibiři v srpnu 2009. V tomto roce funkci prezidenta na čtyři roky vyměnil za druhé premiérské křeslo.
FOTO REUTERS Dovolená na Sibiři. Vladimir Putin při vyjížďce na koni během dovolené na Sibiři v srpnu 2009. V tomto roce funkci prezidenta na čtyři roky vyměnil za druhé premiérské křeslo.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V batyskafu. Ruský prezident se v roce 2013 ponořil na dno Baltského moře v ponorce, která zkoumala potopenou loď ve Finském zálivu.
FOTO PROFIMEDIA V batyskafu. Ruský prezident se v roce 2013 ponořil na dno Baltského moře v ponorce, která zkoumala potopenou loď ve Finském zálivu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia